Napakaira

Napakaira on Helsingin yliopiston folkloristiikan ja kansatieteen opiskelijoiden ainejärjestön NEFA-Helsinki ry:n lehti. Napakairaan otetaan vastaan tekstejä ja kuvitusta. Lehti on hyvä tapa kokeilla journalistisia siipiään, ilmaista ajatuksiaan tai kertoa opinnäytetöistään. Katso ohjeet aineiston lähettämiseen.

Artikkeli- ja kuvitustarjoukset, kyselyt ja mainostus julkaisussa:
Päätoimittaja Veera Kujansuu, veera.kujansuu(at)helsinki.fi


Napakaira käsittelee ajankohtaisia aiheita ja tapahtumia kulttuurintutkimuksen ja kansanperinteen opiskelijoiden näkökulmasta. Vuosikymmenten vieriessä metodit ja kiinnostuksen kohteet ovat vaihdelleet radikaalisti uusien suuntausten ja ajatusmaailmojen noustessa pinnalle. Napakairasta on itsessään tullut sitä elävää perinnettä, jota sen tekijät ovat niin innokkaasti tutkineet.

1970 perustetun ainejärjestön virallinen Nefa-Tiedote ilmestyi ensimmäisen kerran nimellä Napakaira vuonna 1978, jonka jälkeen se on nähnyt erilaisia kukoistuksen ja hiljaiselon kausia: joskus aktiiviset opiskelijat ovat painaneet neljä numeroa vuodessa, joskus kokonaiset vuosikurssit ehtivät valmistua maistereiksi saamatta hypistellä uunituoretta Napakairaa käsissään. 2010-luvulla lehti on elänyt hiljaiseloa, kunnes se elvytettiin vuonna 2016.

Vuosina 2016 ja 2017 Napakairan päätoimittajana toimi Toni Saarinen. Molempina vuosina julkaistiin kaksi numeroa niin painetussa kuin digitaalisessa muodossa. Julkaisuissa esiteltiin folkloristiikan ja kansatieteen nykyisten tutkimusten laajaa skaalaa, vanhojen Napakairojen kansitaidetta, modernia kansanperinteen käyttöä, meemejä, some-historiaa IRC-Gallerian muodossa, Suomen historiaa – ja paljon muuta!

Vuodesta 2018 eteenpäin Napakairan päätoimittajana on toiminut Veera Kujansuu. Vuonna 2018 teemoina olivat sosiaalinen media, nykypäivä vs. eilispäivä sekä katoava kansanperinne. Vuonna 2018 ilmestyi kaksi Napakairaa, toinen toukokuussa ja toinen loppusyksystä. Syyskuussa 2019 julkaistiin vuoden 2019 ainoa Napakaira-numero. Lehdestä muodostui harvinaisen monipuolinen kokonaisuus, mistä kiittäminen on eri opintosuuntia ja kiinnostuksen kohteita edustavia kirjoittajia.


Napakaira 1/2018 valittiin HYY:n järjestölehtikilpailun voittajaksi vuonna 2018.

Lue Napakairan edellisten numeroiden digiversiot Issuusta!
https://issuu.com/napakaira