Tentit 2/3

Vaihtokohde: Wollongong, Australia
Vaihtoaika: 5 kk
Saapumispäivä: 12.2.2016
Viimeinen tentti: 22.6.2016

(Julkaisua Tentit 1/3 ei ole.)

Blogi 3

Kaksi tenttiä takana, yksi vielä edessä.

Koulumainen, mutta tehokas organisaatio

Suomessa kävellessäni PI-saliin tenttejäni varten en koskaan voi olla ihan varma, mihin aikaan tentti alkaa ja päättyy ja riittääkö kaikille tenttipapereita. Wollongongissa tenttitilaisuuksien organisaatio on uskomatonta. Ensimmäinen tenttini oli yliopiston liikuntasalissa, Australian oikeuden perusteet, perjantaina klo 9-12. Ovet avattiin varmaankin parikymmentä minuuttia ennen tentin alkua. Opiskelijakortti piti näyttää ovella. Tenttijöitä oli lähemmäs tuhat, eri oppiaineista. Tentti alkoi klo 9.01.

Laukut ja muut tavarat jätettiin toiseen rakennukseen, tätä tarkoitusta varten varattuun huoneeseen. Tenttiin sai ottaa mukaan kirjoitusvälineiden lisäksi arvotavarat, mutta nämä piti laittaa läpinäkyvään minigrip-pussiin, joita jaettiin tenttisalin ulkopuolella. Pussi laitettiin oman pöydän alle, missä se oli valvojien näkyvillä. Myös rannekellot, sekä analogiset että digitaaliset, piti laittaa pussiin. Vettä sai tuoda läpinäkyvässä, etikettömässä pullossa. Ainoa sallittu ruoka oli karkit, mutta näidenkin piti olla paperittomia ja ne piti laittaa läpinäkyvään minigrip-pussiin.

Vastaukset kirjoitettiin tenttivihkosiin, jotka olivat valmiina pöydillä odottamassa. Vihkosista ei saanut repiä sivuja, eikä niitä jaettu ylimääräisiä, joten ne toimivat myös suttupapereina. Hetki ennen tentin alkua valvojat jakoivat kysymyspaperit, jotka sai kääntää ja lukea, kun tentti julistettiin alkaneeksi. Valvojia oli suurin piirtein yksi 50 opiskelijaa kohti, joten papereiden jako hoitui sutjakasti.

Ensimmäisen puolen tunnin aikana salista ei saanut poistua, jotta myöhästyjät voisivat osallistua tenttiin. Vessaan pääsi nostamalla kätensä ja pyytämällä luvan valvojalta. Valvojilta sai nenäliinoja, mutta ei kyniä tai muita kirjoitusvälineitä – jälkimmäinen sääntö “tasapuolisuuden” nimissä. Kirjoitusvälineitä ei myöskään saanut lainata muilta tenttijöiltä (oletettavasti tätä sääntöä sovellettiin vasta tentin alettua). En ole ihan varma, miten tasapuolisuutta tai erityisesti oikeudenmukaisuutta edistää se, että kynänsä bussiin kadottanut tai kesken tentin kynänsä rikkonut ei voi osallistua tenttiin. Rangaistus hajamielisyydestä (jota tenttistressi pahentaa) tai huonosta kirjoitusvälinevalmistautumisesta on kohtuuttoman ankara, kun ottaa huomioon, ettei tenttejä voi uusia – kertaakaan. Kurssi on suoritettava kokonaisuudessaan uudestaan, todennäköisesti vuoden päästä, koska useimmat kurssit järjestetään joko syys- tai kevätlukukaudella, ei molemmilla. Lisäksi kurssista on tietenkin maksettava uudestaan, ensimmäisten vuosien kursseista n. 500-2000 dollaria per kurssi.

10 minuuttia ennen tentin loppua asiasta kuulutettiin. Viimeisen 10 minuutin aikana salista ei saanut poistua. Tätä ennen tentistä sai poistua nostamalla kätensä, jolloin valvoja tuli hakemaan tenttipaperit pois. Kysymyspaperia ei saanut viedä pois salista. Jos jäi tentin loppuun asti, oli odotettava paikoillaan, kunnes kaikki tenttipaperit oli kerätty. Poistua sai vasta luvan saatuaan.

Kaiken kaikkiaan tenttijärjestely tuntui hyvin koulumaiselta (kuten yliopisto täällä muutenkin monilta osin). Tuntui, että olin taas kirjoittamassa ylioppilaskokeitani kouluni liikuntasalissa (suoritin EB:n, eurooppalaisen ylioppilastutkinnon, joten kokemus oli todellakin hyvin samankaltainen).

3,5 km sateessa

Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta en ole opiskellut viikonloppuisin. Lauantaina minulla ei kuitenkaan ollut vaihtoehtoa: toinen tenttini oli lauantaiaamuna klo 9-11. Olin valittanut lauantaitentistä kaikille, jotka viitsivät kuunnella. Kuulin myös iltatenteistä klo 18-20 ja jopa lauantaisesta iltatentistä ja valitin myös niiden puolesta, jotka joutuivat suorittamaan nämä tentit. Valitukseni oli kuitenkin kevyttä, humoristista, kunnes lauantaiaamuna tajusin, että minulla oli oikeasti ongelma.

IMG_5017
Ei kulje viikonloppuisin.

Lähdin aamulla bussipysäkille hyvissä ajoin, tähtäimessäni klo 8.06 lähtevä yliopiston ilmainen bussi (tarkoitettu vain opiskelijoille ja yliopiston työntekijöille). Olisin kampuksella n. klo 8.20, joten ehtisin vielä lukea muistiinpanoni läpi ennen tentin alkua. Puolivälissä bussipysäkille tajusin, ettei yliopiston bussi kulje lauantaisin. “Ei hätää”, ajattelin, “kävelen kaupungin ilmaisbussin pysäkille ja menen sillä”. Ehdin ottaa kymmenisen askelta ennen kuin tajusin, että viikonloppuisin kaupungin ilmaisbussi aloittaa liikennöinnin klo 8 yliopistolta, joten kestäisi n. 40 minuuttia ennen kuin bussi ehtisi minun pysäkilleni. Jos bussi olisi ajoissa, ehtisin tenttiin. Jos bussi olisi myöhässä, myöhästyisin.

Totesin, että yliopistolle on vain 3,5 kilometriä, joten kävelin. Olin ajoissa liikkeellä, joten ehdin mainiosti. Muistiinpanojani en kuitenkaan ehtinyt lukea.

Kaiken lisäksi satoi. Onneksi oli vedenpitävä takki.

Tentti alkoi prikulleen klo 9.00.

Lauantaitentin ongelmia

Tenttitilaisuuksien organisaatio on ihailtavaa, mutta tämä lauantaitenttihomma on huonosti suunniteltu. Minun ongelmani ei ollut mitään verrattuna siihen, että jotkut asuvat Sydneyssä tai muutoin kaukana. Viikonloppuisin junia ja busseja kulkee harvemmin ja ne ovat hitaampia. Kaiken lisäksi viikonloppuisin radoilla tehdä korjaustöitä ja junat myöhästelevät. Näin oli myös tänä viikonloppuna. Yksi kurssikaverini kertoi, että ratatöiden takia hänen olisi pitänyt lähteä kotoaan Sydneystä puolenyön aikaan ehtiäkseen ajoissa tenttiin. Onneksi hän oli tarkistanut asian etukäteen ja yöpyi ystävänsä luona Nowrassa. Sieltä hänen piti lähteä vasta klo 6.30 aikoihin.

Kun tentti alkoi klo 9.00, edessäni oleva pulpetti oli tyhjä. Mietin, mahtoiko opiskelija odottaa ilmaisbussia voi oliko hän tulossa kauempaa ja joutunut ongelmiin junien kanssa. Tai mahdollisesti hän oli etsimässä parkkipaikkaa, vaikka tenttien aikaan ja viikonloppuna ei luulisi parkkipaikan löytämisen olevan kovin vaikeaa. Muina aikoina yliopiston parkkitilanne on kaaos, koska monet asuvat kauempana ja tulevat yliopistolle autolla. UOW Students Buy and Sell -Facebook-ryhmä on täynnä parkkipaikkavalituksia (myynti-ilmoituksia on hyvin vähän). Onneton opiskelija tuli lopulta tenttiin klo 9.06. En saanut selville hänen myöhästymisensä syytä.

Jos yliopisto ehdoin tahdoin haluaa pitää tentin viikonloppuna, pitäisi sen huolehtia, että ainakin Wollongongissa yliopiston asuntoloissa asuvat opiskelijat myös pääsevät paikalle.

IMG_2411

Published by

Otava Piha

Opiskelen kolmatta vuotta oikeustiedettä Helsingin yliopistossa. Olen kevätlukukauden 2016 opiskelijavaihdossa Wollongongin yliopistossa Australiassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *