Lukiotiimin mietteitä luottamuksesta

Lukiotiimistä Karoliina ja Sari, moikka!

Näin kurssin tokalla viikolla pienryhmät alkavat vähitellen hioutua yhteen, sillä yhteisen esityksen valmistelu ja esittäminen on harvalle pelkän olankohautuksen paikka. Mutta mitä, jos ei pääsekään paikalle? Yllättävä meno, jota ei voinut perua, ja sairastuminen esitystä edeltävänä päivänä osuivat tällä viikolla kohdallemme.

Kymmenen hengen tiimistämme oli tiistaina paikalla siis vain kahdeksan henkilöä. Sinänsä ihan hyvä edustus, mutta uusien tuttavuuksien kesken voi muodostua epäselvyyksiä melko simppeleistäkin asioista.

Paikallaolijat joutuvat sillä hetkellä työskentelemään muidenkin edestä ja toisaalta poissaolijoille jää epäselvyys tapahtumista ja jatkosuunnitelmista. Kaiken lisäksi seuraava virallinen tapaaminen on vasta puolentoista viikon päästä. Miten varmistaa, että kaikki paitsi tekevät osansa, myös kokevat tulevansa kohdelluksi tasavertaisesti?

Onneksi meillä on WhatsApp-ryhmä, toistemme sähköpostiosoitteet ja osalla myös muita yhteisiä luentoja. Pikapäivityksen voi siis saada helposti ja nopeasti sekä myöhemmin täydennystä vaikka joltain muulta paikalla olleelta.

Kiitokselle on kuitenkin paikkansa, sillä tiimi kuulosti toimineen erinomaisesti kahdeksikkona, ja lisäksi kaikki vaikuttivat hyvin ymmärtäväisiltä poissaolojen suhteen. Tuntuu siltä, että olemme saaneet työn tiiminä hyvään alkuun, kun luottamusta toisia kohtaan löytyy. Tilanteen selvittyä voikin sitten tarjoutua kirjoittamaan aiheesta blogipostauksen!

Oletteko te miettineet, miten toimia, jos joku on estynyt osallistumaan johonkin tapaamiseen?

7 Replies to “Lukiotiimin mietteitä luottamuksesta”

 1. Meillä on jokainen toistaiseksi päässyt aina paikalle. Kävi tuuri, että nimikkotutkijallekin kävi se ainut aika, jona kaikki tiimiläiset (inshallah) pääsevät paikalle.

  Meillä myös on WhatsApp-ryhmä, joka on koettu hyödylliseksi. Sitä kautta meinasimme pohtia kysymyksiämmekin ennen ensi perjantain tutkijatapaamistamme.

  Toni /Vallankumoukselliset

 2. Heipsis Karoliina ja Sari,
  tärkeän aiheen olette nostaneet esille, kiitos siitä! 🙂

  Olin pois oman tiimini edellisestä työskentelykerrasta päällekäisen kurssin takia, ja siksi olen pyöritellyt samoja ajatuksia päässäni. Vaikka tiedän, uskon ja luotankin omaan ryhmääni ja sen toimivuuteen, on luonteeltani niitä, joita inhottaa joutua olemaan pois, koska tietää hommien kasaantuvan loppuporukalle ja tuntuu, että ei pysty olemaan samalla tavalla perillä siitä, mitä tehdään, koska ja missä. Totuus kuitenkin on, että poissaoloja tulee mitä todennäköisimmin itse kullekin, ja ymmärrys puolin sekä toisin on tärkeää.

  Pohdintanne tasavertaisuudesta on aiheellista, sillä ryhmätyön toimivuus siitä huolimatta, että joku joutuu välillä olemaan poissa, on kurssilla mielestäni yksi keskeisimmistä onnistuneen työskentelyn edellytyksistä. Ei ole itsestään selvää, että uuden työryhmän välitön luottamus syntyisi hetkessä, ja siksi onkin ihanaa kuulla, että myös teillä ollaan todella ymmärtäväisiä poissaolojen suhteen! Pitäkää siitä kiinni, koska sillä pääsee varmasti pitkälle 😉 Uskon, että aiheesta keskusteleminen yhdessä sekä auttaa jakamaan fiiliksiä että antaa mahdollisuuden sanoa ääneen, mikäli kokee joutuneensa tekemään töitä toisenkin edestä tai jos joku kantaa huonoa oloa omista poissaoloistaan / liian vähäisestä osallisuudestaan. Kun jokainen saadaan ottamaan vastuuta koko ryhmän yhteisestä työstä, niin työskentelystä tulee tasapainoista ja jokaisen ääni saadaan myös kuulumaan.

  Myös meillä on käytössä WhatsApp -ryhmä, jossa tieto kulkee nopeasti ja helposti, ja ainakin itse koen, että se on kätevä viestintäkanava tässä(kin) tilanteessa. Meillä ryhmästä joku on aina lyhyesti laittanut ryhmään tapaamisessa aikaansaadut jutut, jotta poissaolleet ovat pysyneet kärryillä ryhmän työskentelyssä.
  Loimme kurssin alussa myös OneDrive kansion (varmaan toimisi myös google drivessa), johon kaikilla ryhmäläisillä on käyttöoikeus, ja joka mahdollistaa myös poissaolijoille tehtävien etenemisen seuraamisen helposti! Käytättekö te jotain tällaista?

  Olisikohan muilla jakaa omia vinkkejään ja fiiliksiään siitä, kuinka toimia ryhmänä, kun osa ryhmäläisistä väistämättäkin välillä puuttuu ja kuinka poissaolijat pidettäisiin näppärimmin mukana matkassa? 🙂

 3. Moikka!

  Meillä tuli myös kyseinen aihe ajankohtaiseksi jo kolmannen ryhmätapaamisen kohdalla, kun yksi ryhmästämme ei päässyt osallistumaan tapaamiseen. Ryhmäläisemme oli tietoinen menostaan jo etukäteen, joten sovimme jo hyvissä ajoin miten hän korvaa poissaolon. Pidämme ryhmäläistemme kanssa yhteyttä Slack-sovelluksen kautta, ja tapaamisen loppupuolella raportoimme kaiken tärkeän Slackiin, jotta poissaollut ryhmäläisemme pysyisi ajantasalla kaikesta.

  Rosanna / Mamut rokkaa

  1. Moi Rosanna

   Kiitos kommentistasi! Silkasta uteliaisuudesta, miksi päädyitte juuri Slack-sovellukseen?

   Karoliina /Lukiotiimi

   1. Moikka Karoliina!

    Päädyimme Slack-sovellukseen, koska yhdellä ryhmästämme oli sovelluksesta hyviä kokemuksia. Verrattuna esimerkiksi Whatsappiin, Slack on siitä hyvä, ettei viestit tule jatkuvasti puhelimeen vaikka vapaa-ajalla, vaan pystyt itse mennä helposti sovellukseen kun haluat tehdä keskittyä kouluasioihin. Slackissa pystyy myös tehdä “palstoja” eri aihepiireille, teimme esimerkiksi tutkijatapaamista varten oman palstan, jossa keskustelimme siihen liittyvistä asioista, samoin olemme jokaisesta oppimistehtävästä tehnyt oman palstan. Viestit ei niin helposti “huku” muiden sekaan kun taas esimerkiksi Whatsapissa. Slack on myös tosi helppokäyttöinen, ja sen saa sekä puhelimeen että tietokoneelle. Suosittelen kyllä sitä lämpimästi, vaikka en kauaa sitä ole vielä käyttänytkään. 🙂

    Rosanna / Mamut rokkaa

 4. Mekin ollaan otettu Slack-sovellus käyttöön, ksoka se tuntui kaikkeis sopivimmalta tämmöiseen pitkäaiakisempaan ryhmätyöskentelyyn. Siellä saa kaikki eriaiheiset keskustelut eri välilehdille, joten silloin oikean infon etsimiseen ei mene niin kauan aikaa. Sinne voi myös lisätä tiedostoja ja se toimii niin puhelimella kuin koneellakin.

  Esimerkiksi nyt tutkijatapaamista suunnitellessa huomasimme heti, että kaikki eivät pääse samaan aikaan paikalle (tai jos kaikille sopi sama aika, ei se käynyt tutkijallemme :D) Näin pääduimme valitsemaan päivän, jolloin mahdollisimman moni pääsee, ja loimme Sleckiin välilehden “tutkijatapaaminen”, johon aloimme kaikki itsenäisesti heittämään kysymyksiä tutkijallemme. Näin, vaikka kaikki eivät olleetkaan paikalla tapaamisessa, kaikki pääsivät kuitenkin osallistumaan siihen jollain tavalla.

  Sini/Luova verkosto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *