Luonnonväri-tiimi sienimetsässä

Syksy on parasta sienestyskautta ja haluamme jakaa teille vinkkejä, miten sieniä voi hyödyntää luonnonystävälliseen värjäykseen.

Sienillä saadaan siniharmaita, vihreitä, ruskeata, keltaisia ja oransseja sävyjä. Sienillä saa jopa punaista väriä!

Sienivärjäykseen sopii hyvin syömäkelvottomat sienet, eli myös paleltuneet, mädäntyneet ja toukkaiset sienet. Tuoreet, kuivatut ja pakastetut käyvät tietenkin myös, mikäli niitä ei halua käyttää hyvään sienikastikkeeseen.

Värjäykseen tarvitaan noin kilo tuoretta sieniä / 100 g värjättävää materiaalia. Kuivattuja sieniä tarvitaan pienempi määrä.

Alla on ohje jolla saa punaista väriä. Ohje on Anna-Karoliina Tetrin kirjasta Luonnonvärjäys.

Tarvikkeet:
50 g kuivattuja verihelttaseitikin lakkeja (käyttämällä sienen jalat saat oranssia väriä)
100 g lankaa tai kangasta
10 g alunaa
5 g viinikiveä
Etikkaa

Laita kuivatut ja murskatut sienet kattilaan ja lisää vettä niin että sienet peittyvät. Anna liota yön yli. Keitä liemi tunnin ajan. Siivilöi ja jäähdytä liemi 30 asteeseen. Kastele langat tai kangas lämpimässä vedessä ja laske ne liemeen. Nosta lämpötila 40 asteeseen, nosta langat pois ja lisää alunaa ja viinikivi. Sekoita. Laske langat takaisin ja nosta liemen lämpötila 80 asteeseen. Pidä 80 asteen lämpötila tunnin ajan. Huuhtele langat etikkavedellä ja lopuksi haalealla vedellä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta.

Väriliemen voi säilyttää muovipullossa tai pakastaa jos sitä haluaa käyttää myöhemmin jälkivärjäykseen.

Hyvää syksyä toivottaa Luonnonvärit

6 Replies to “Luonnonväri-tiimi sienimetsässä”

 1. En tiennytkään, että sieniä voi käyttää hyväksi värjäyksessä, mielenkiintoista. Oletteko itse kokeilleet sitä? Entä tiedättekö käyttääkö jokin itseään eettiseksi ja ekologiseksi vaateliikkeeksi mainostava yritys sienivärjäystä tuotteissaan?

  1. Emme ole törmänneet, että mikään eettinen vaatefirma käyttäisi sieniä vaatteidensa värjäyksessä. Tämä on vielä sen verran vähän tutkittu juttu, että se sopisi nykyfirmojen tuotantoon. Sieniähän on tiettävästi kuitenkin käyetty jo tosi kauan erilaisten tekstiilien värjäyksessä. Vaatii kuitenkin vielä tutkimusta, ennenkuin sitä on mahdollista käyttää suurten teollisuudessa tuotettavien tekstiilien värjäykseen nimenomaan sen saatavuuden ja laadullisen tasalaatuisuuden vuoksi. Sieniä on kuitenkin helppo ja nopea kasvattaa, joten toivottavasti tämä asia tulee muuttumaan!

   Niina/ luonnonvärit

 2. Ooh täytyy heti kokeilla! Onko joku ryhmäläisistä päässyt testaamaan sienillä värjäystä? Tuliko sellaista kun reseptissä luvattiin? Tosi mielenkiintoista miettiä miten sienivärjäys teollisuudessa vaikuttaisi ostokäyttäytymiseen. Ostajat kuitenkin ovat nykyään yhä enemmän kiinnostuneita myös tuotannon eettisyydestä.

  Sofie/ Suunnannäyttäjät

  1. Hei! Emme ole vielä kokeilleet sienillä värjäystä. MIeli kuitenkin tekisi päästä testaamaan eri sieniä ja katsomaan, minkälaisia värjäystuloksia milläkin sienilajilla tulee.
   Sieniä olisi aika helppo tuottaa teolliseen värjäykseen niiden nopean helpon kasvattamisen ansioista. Niiden tuottamat värit ovat kuitenkin rajalliset, joten se saattaa olla ongelma kirkkaita värejä tavoiteltaessa.
   Niina/ Luonnonväri

 3. Onnistuisiko värjäys joillain yleisesti metsästä löydettävissä olevilla sienillä? Onko kellään kokemusta?
  Me värjättiin alakoulussa lankaa luonnonmateriaaleilla. En muista käytettiinkö silloin sieniä, mutta ainakin porkkanaa ja monia erisävyisiä vihreitä kasveja.
  Mitkä muut luonnosta löytyvät materiaalit soveltuvat hyvin värjäämiseen?
  Moona/Menestyksen hinta

  1. Moona: Metsästä saatavia, värjäykseen sopivia sieniä on erityisesti eri tatit, seitikit ja käävät, mutta kaikilla myrkyttömillä sienillä värjäystä voi kokeilla! Esim mustikat, nokkonen, puna-apila, pihlaja ja koivu sopivat värjäykseen myös.

   Roosa/luonnonväritiimi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *