Viikko II – GIS ei olekkaan niin hirveää?

 

(Kuva 1) Mercatorin projektion ja TM35FIN välistä suuruutta kuvaava Suomen kartta TM35FIN projektiossa
Albersin projektion ja TM35FIN välistä suuruutta kuvaava Suomen kartta TM35FIN projektiossa

Tämä kerta oli ensimmäinen jonka kävin tänä vuonna. Oli ilo huomata kuinka paljon muistinkaan viime vuodesta ja luulen, etten sen takia toistanut viime vuoden vihreitä. Viime vuonna en saanut lopputuloksista edes tyydyttäviä, mutta tämä vuonna Qgis ei romahtanut kertaakaan. Helpotti kummasti!

Ohjelma ei kuitenkaan toiminut moitteettomasti mutta Artun avulla ymmärsimme sen Villen kanssa. Ohjelma ei halunnut vaihtaa projektiota automaattisesti, joten laitoimme molemmat Robinssonin projektioon laskujen ajaksi.

Ensimmäinen kartta (kuva 1) vertaa Mercatorin projektiota ETRS-TM35FIN projektioon, joka on standardiprojektio suomessa. Se on poikittainen Mercatorin projektio ja yhteensopiva muiden Eurooppalaisten maa- ja maanosa kohtaisten projektioiden kanssa. Tuloksena saimme vertailun jonka tulokset ilmenevät prosenttilukuina. Siitä voi nähdä lopputuloksen, joka kertoo mercatorin projektiossa olevan kartan pinta-alojen olevan 295-722% suuremmat kuin TM35FIN projektiossa. Mercatorin projektio on luotu merellä navigoimiseen. Se toimii siinä loistavasti, mutta se vääristää pinta-aloja ekvaattorilla niiden ollessa oikeita mutta mitä lähemmäs napoja kartta on, sitä suurempi on vääristymä.

Toisessa kartassa (kuva 2) vertasimme TM35FIN projektion ja Van der Grintenin (VdG) projektioiden eroa. TM35FIN on poikittainen Mercatorin projektio. ovat yleisiä etelä-pohjois suunnassa pitkäissä maissa, niinkuin Suomessa, Ruotissa, Norjassa, Chilessä ja Argentiinassa. VdG taas on erikoinen kartta. Koko maailma on projisoitu pyöreälle alustalle. Se on alunperin ollut Mercatorin projektio. Päiväntasaaja ja keskimeridiaani ovat suoria, mutta pinnat niiden välillä on taivutettu kaareviksi. Kartassa navat ovat liiotellun suuria. National Geographics lehti teki projektion tunnetuksi käyttämällä sitä maailmankartoissaan vuoteen 1988 saakka.

Erot VdG:n ja TM35FIN välillä ovat huomattavasti pienempiä kuin ensimmäisen kartan erot. Prosentuaalinen ero on 163-336,2%. Pohjoisosissa vääristymä on siis jopa 386% ensimmäisen kartan osalta. Kun karttoja tutkii, ei eroa huomaa suoraan. Kuitenkin eri rajojen välit vaihtelevat osittain. Esimerkkinä on Hartolan kunta Päijät-Hämeessä, joka ensimmäisessä kartassa kuuluu toisiksi vähiten vääristävään ryhmään, kun taas alemmassa kartassa se kuuluu keskimmäiseen kategoriaan.  Prosentuaaliset erot ovat siis merkittävämpiä kuin kartan rajaamat alueet tässä tapauksessa.

PS. Koitin etsiä blogeja joihin viitata mutta kanssaopiskelija fuskit ovat näköjään jo niin nuoria, ettei bloggaaminen tule luonnosta. Kävin viisi blogia läpi, sitten luovutin. Koitan muistaa viitata tähänkin postaukseen myöhemmin.

 

 

Lähteet: http://www.manifold.net/doc/radian/van_der_grinten_projection.htm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *