Russica-kokoelma – Venäjän keisarikunnan monikielisyyttä

Russica-kokoelman kortisto Kansalliskirjaston erikoislukusalissa.

 

Russica-kokoelma on yksi Kansalliskirjaston erikoiskokoelmista, joiden aineisto on kertynyt  Keisarillisen Aleksanterin yliopiston kirjaston Suomen autonomian aikana 1820-1917 vastaanottamista vapaakappaleista. Muita vastaavana ajanjaksona muodostuneita erikoiskokoelmia ovat mm. latvian- ja liettuankielistä aineistoa sisältävät Lettonica ja Lithuanica –kokoelmat.

Koska Keisarillisen Aleksanterin yliopiston kirjastolla, nykyisellä Kansalliskirjastolla, oli oikeus vastaanottaa vapaakappaleena yksi kutakin Venäjän imperiumin alueella tuotettua painotuotetta, kertyi kirjaston kokoelmiin paljon muutakin kuin venäjänkielistä aineistoa. Nimestään huolimatta Russica-kokoelma sisältääkin muilla kielillä kuin venäjäksi Venäjän valtakunnan alueella painettua aineistoa. Kokoelma käsittää n. 19 000 kirjaa ja pienpainatetta. Suurin osa aineistosta on saksankielistä, painopaikkoina mm. Pietari, Tallinna, Riika ja Liepaja. Toiseksi suurin kielialue kokoelmassa on ranska, jolla julkaistua aineistoa on painettu mm. Pietarissa. Lisäksi löytyy esimerkiksi englannin-  sekä ruotsinkielisiä painotuotteita. Onpa joukossa myös jokunen esperanton- sekä arabiankielinen teos.  Mielenkiintoisia ovat myös Odessassa painetut kreikankieliset julkaisut.

Baltiassa painettuja saksankielisiä eläinsuojelua käsitteleviä lehtisiä.

Aihealueiltaan Russica-kokoelma on melkoisen kattava: antropologiaa, eläinlääketiedettä, mineralogiaa ja saarnoja, kaunokirjallisuutta unohtamatta.  Tallessa ovat niin erilaisten yhdistysten vuosikertomukset, matkaoppaat kuin nautojen kantakirjat.  Lisäksi kokoelmasta löytyy Venäjän keisarikunnan lakitekstejä saksaksi ja ranskaksi käännettyinä.

Italian- ja ranskankielisten hyväntekeväisyysyhdistysten julkaisuja.

Russica-kokoelmasta noin 5000 nimekettä on luetteloitu manuaalikortistoksi. Kortisto on käytettävissä Kansalliskirjaston erikoislukusalissa. Samassa paikassa asiakas voi tutkia tilauksesta käyttöönsä toimitettuja Russica-kokoelman aineistoja.

2 thoughts on “Russica-kokoelma – Venäjän keisarikunnan monikielisyyttä

 1. Hei olisin kiinnostunut tietämään onko Russica kokoelmassa Pietrissa 1868 painettua kirjaa Ruskaja Pomologija.
  Antikvariaatillamme on tämä kirja ja se on tavattoman hieno sisältäen 32 koko sivun Saksassa painettua värillistä litografia sivua kuvaten omenia.
  Kirja on Bllomsbury huutokauppatalon mukaan NOT TO BE FOUND IN ANY BIBLIOGRAPHY eli siis rarissimus.
  Jos se teillä on niin silloin tietysti voimme harkita sen myyntiä ulkomaillekin,mutta jos ei ole nnin kannattanee sitten harkita neuvonpitoa hankinnasta.
  Turku-terveisin

 2. Ruskaja Pomologia on todellakin suuri harvinaisuus, mutta Kansalliskirjaston Slavica-kokoelmalla on kuitenkin onni omistaa yksi kappale tätä teosta.

  Lisätietoja Slavica-kokolemasta: kk-toimi-slavica@helsinki.fi

Comments are closed.