Kurssikerta 4 – Ruutu- ja rasterikartat

Tällä kertaa tutustuimme rasteri- ja ruutuaineistoihin. Ensimmäiseen tehtävään tein kartan muunkielisten määrästä pääkaupunkiseudulla (kuva 1). Kartasta puuttuu joitain tärkeitä asioita, kuten pääväylät, kaupunkien rajat ja nimet sekä kaupunginosien nimet. Nämä auttaisivat lukijaa hahmottamaan kartan informaation paremmin ja kartta kuvaisi ilmiön alueellista esiintymistä selkeämmin.

Kartasta selviää, että muunkieliset eli muuta kuin suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvat sijoittuvat voimakkaimmin itäiseen Helsinkiin ja Malmin seudulle. Lisäksi suuria määriä asuu Kehä III kupeessa.

Kuva 1

Toisessa tehtävässä piti tuoda korkeuskäyrät kartalle. Tämän kanssa minulla oli jonkin verran ongelmia. Sain korkeusmallin tuotua Qgisiin ja myös yhdistettyä rasterit toisiinsa. Korkeuskäyrien muodostaminenkin näytti onnistuvan, mutta ne eivät kuitenkaan tulleet näkyviin kartalle. Seilailin muiden kurssilaisten blogeja löytääkseni apuja ongelmaan, mutta en löytänyt keneltäkään tarkkaa kertausta tästä vaiheesta. Jennan (Saavalainen, kurssikerta 4) blogissa oli kuitenkin hyvä esimerkki korkeuskäyrätehtävästä ja ajattelinkin kysyä häneltä neuvoja tehtävään, kun seuraavan kerran näemme.

 

Viittaukset

Saavalainen, Jenna, blogissaan Geoinformatiikan menetelmät I – Jenna Saavalainen (helsinki.fi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *