Kurssikerta 5 – Bufferointi

Bufferoinnin parissa oli tosi kivaa ja tämä kurssikerta oli ensimmäinen, jolla voin rehellisesti sanoa nauttineeni tehtävien teosta.  Tehtävissä oli haastetta, enkä keksinyt kaikkiin ongelmiin itse ratkaisua, mutta apu löytyi aina joltain kurssikaverilta. Luokassa vallitsi hyvä tekemisen meininki ja suurin osa taisi saada useita ahaa-elämyksiä, kun aiemmin opittu taipui soveltaviin tehtäviin. Nyt myös oma ahdistukseni tunnilla helpotti, kun tahti oli sopiva. Ei tarvinnut pelätä, milloin putoan kärryiltä ja joudun aloittamaan alusta.

Kirjoitan jälleen blogitekstiä omien muistiinpanojeni pohjalta, kurssin jo päätyttyä. Nyt kun jälkikäteen asiaa pohdin, huomaan muistavani tämän tunnin jutut helpommin kuin muut. Onnistumiskokemuksilla ja tekemisen ilolla tuntuu olevan yhteys omaan oppimistulokseeni.

Kuva 1: kurssikerralla suoritettuja bufferointeja

Jenna (Saavalinen 2023) oli hyvin nostanut blogissaan esille tähän mennessä käytetyimpiä työkaluja ja toimintoja Qgisissä. Hän toteaa, että “Tärkeimpiä työkaluja ovat Select features by location, Select features by value, Join attributes by location, Buffer, Clip sekä joissain tapauksissa Dissolve.” Itselleni on tullut saman suuntaisia ajatuksia. Näillä työkaluilla pääsee aika pitkälle ja ne hallitsemalla on myös muiden taitojen omaksuminen helpompaa. Nämä myös riittävät aika monen maantieteellisen ilmiön käsittelyyn ja esittämiseen Qgisissä.

 

Viitattu

Saavalainen, Jenna, 2023 blogissaan Geoinformatiikan menetelmät I – Jenna Saavalainen (helsinki.fi)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *