Neljännen kurssikerran harjoitukset

Ensimmäinen tehtävä

Tarkastelin kartassa eläkeikäisten eli yli 65-vuotiaiden osuutta pääkaupunkiseudulla ruututeemakartalla. Käytin ruutukokoa 500mx500m. Teemakartasta (kuva 1) huomaa, että eläkeikäiset asuvat hajallaan pääkaupunkiseudulla, ja ruudut, joissa eläkeikäisten osuus on lähes 100 % ovat suurelta osin sellaisia, joissa asuu alle viisi ihmistä. Esimerkiksi 6 asukkaasta 3 eläkeläistä on 50% ja 500 asukkaasta 50 eläkeläistä 10 %. Kun teemakartalla kuvataan eläkeläisten osuutta, korostuvat ne alueet, joilla eläkeläisten osuus on suurin, mutta absoluuttinen määrä ehkä pieni. Mikään tietty alue ei korostu kartalta. Jos eläkeläisten määrä olisi tarkastellut absoluuttisina arvoina, kartta näytti hyvin samalta kuin kaiken ikäisten asukkaiden määrää tarkasteltaessa. On kuitenkin aina mahdollista, että laskin eläkeläisten määrän tai osuuden väärin ja kartta on sen takia virheellinen.   

Kuva 1 Eläkeikäisten osuus pääkaupunkiseudun asukkaista ruututeemakartalla. Ruudun koko 500mx500m.

Ruututeemakartan esittämä informaatio on tarkempaa verrattuna koropleettiteemakarttaa, koska ruudut ovat yleensä pienempiä kuin koropleettikartan alueet esimerkiksi kunnat.  Ruututeemakartta voi kertoa tarkemmin esimerkiksi asutuksen jakautumisesta kunnan sisällä. Ruututeemakartalla voi myös periaatteessa esittää absoluuttisia arvoja, koska ruudut ovat samankokoisia, mutta absoluuttiset arvot eivät välttämättä kerro ilmiön merkittävyydestä alueella Pisteteemakartta on vielä tarkempi kuin ruututeemakartta, mutta se saattaa varsinkin pienemmällä mittakaavalla tarkasteltuna olla sekava eikä pisteitä erota toisistaan. Myös pisteiden suuri määrä heikentää pisteteemakartan luettavuutta.

Toinen tehtävä

Korkeuskäyrät vastaavat suunnilleen toisiaan, mutta Paitulista ladatun kartan korkeuskäyriä on pyöristetty ja yksinkertaistettu verrattuna QGIS:llä tehtyihin korkeuskäyriin. Jotain pienipiirteisimpiä kohteita on myös jätetty pois.  Valitettavasti tästä tehtävästä ei ole todistusaineistoa, koska en unohdin tallentaa korkeuskäyrätason ja QGIS:llä menee kauan sen tekemiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *