Kuudennen kurssikerran harjoitus

Havainnollistin kartalla maanjäristyksien, tulivuorien ja mannerlaattojen sijaintia.  Ensimmäisessä kartassa (kuva 1) on kuvattu yli 8 magnitudin maanjäristyksiä vuosina 1980-2021. Yli 8 magnitudin maanjäristykset ovat todella voimakkaita ja aiheuttavat mittavat tuhot.

Seuraavassa kartassa (kuva 2) on yli 7 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2021. Näitä on jo selvästi enemmän kuin yli 8 magnitudin järistyksiä. Kartoilla voisi siis myös havainnollistaa sitä, että voimakkaita maanjäristyksiä tapahtuu harvoin, kun taas pienempiä maanjäristyksiä tapahtuu useammin.

Viimeisessä kartassa (kuva 3) havainnollistin tulivuorten ja maanjäristysten sijoittumista samoille alueille. Kartalla on kuvattu yli 7 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2021 ja vuoden 1964 jälkeen purkautuneet tulivuoret.

Opetuksessa karttoja voisi siis käyttää havainnollistamaan maanjäristysten ja tulivuorten sijoittumista maapallolle sekä niiden välistä yhteyttä. Myös litosfäärilaattojen sijoittumista ja hasardien yhteyttä niihin voisi kartoilla havainnollistaa esimerkiksi maanjäristysten sijoittumista litosfäärilaattojen reuna-alueille. Kartoilla voisi myös havainnollistaa Tyynenmeren tulirengasta eli aluetta, jossa on paljon tulivuoren purkauksia ja maanjäristyksiä. Voimakkaat maanjäristykset ja tulivuoren purkaukset sijoittuvatkin suurelta osin Tyynenmeren tulirenkaan alueelle.

Kartoista voisi tehdä vielä yksinkertaisempia ja selkeämpiä, jolloin niiden lukeminen olisi helpompaa myös ihmisille, joilla ei ole kovin paljoa ennakkotietoa aiheesta. Paljon informaatiota sisältävistä kartoista voi olla alkuun vaikea hahmottaa keskeisimpiä ilmiöitä. Myös kuvaavien symbolien valinnalla sekä mahdollisilla lisäyksillä esimerkiksi litosfäärilaattojen reunojen kuvaamisella ja Tyynenmeren tulirenkaan piirtämisellä saisi kartoista helpommin tulkittavia ja yhteyksiä olisi helpompi huomata.

Wikipediasta  löytyy ainakin kuva Tyynenmeren tulirenkaasta.  Seismologian instituutin sivuilta löytyy kattavasti kuvia ja infoa maanjäristyksistä ja niiden sijoittumisesta.

Kuva 1 Yli 8 magnitudin maanjäristykset vuosina 1980-2021 kartalla.

 

Kuva 2 Yli 7, mutta alle 8 magnitudin, maanjäristykset ja yli 8 magnitudin maanjäristykset kuvattuna kartalla. 

 

Kuva 3 Yli 7 magnitudin maanjäristykset ja vuoden 1964 jälkeen purkautuneet tulivuoret kuvattuna kartalle. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *