Viikki -lähellä luontoa

Hei,

olen Hilla! Olen 20-vuotias helsinkiläinen. Aloitin metsätieteen opintoni Helsingin yliopistossa tänä syksynä. Haaveilen karhunkierroksen kävelemisestä. Odotan opintoihini kuluuvaa Itämeren metsänhoidon kurssia. Ihailen arkkitehtuuria, joka sopii maisemaansa (Grand Desingn). Opiskeluarjessa parasta on aamut jolloin saa nukkua pitkään.

img_6101

Kirjoitin ylioppilaaksi Oulunkylän Yhteiskoulusta keväällä 2015. Hain Viikkiin lukemaan metsää. Kävin pääsykokeissa. Pääsin sisälle. Sain tietää opiskelupaikasta toisena päivänäni vapaaehtoisessa asepalveluksessa. Kävin armeijan silti loppuun. Kesäkuun puolessa palasin Kymenlaakson metsistä Helsinkiin. Kirjauduin yliopistoon läsnäolevaksi ja osallistuin orientoivalle viikolle elokuun lopussa.

Kesäni meni tulevaa opiskelija-asuntoani remontoidessa. Heinäkuun lopulla pääsin sitten muuttamaan Jakomäkeen. Tutustuin tuohon lähiöön ja ympäröivään alueeseen pyöräillen. Kävi ilmi, että Vantaan Tikkurila on lähempänä kuin Helsingin keskusta. Ilahduin kun selvisi, että asun aivan suon vieressä. Slåttmossen on suosittu juhannuksen vietto paikka paikallisen väestön keskuudessa. Tältä keidassuolta löytyy geokätköjä, lintuja bongattavaksi ja pitkospuita juostavaksi. Ennenkaikkea mättäällä loikoillessa voi hetkeksi unohtaa arjen kiireet. Luonto on lähellä myös Helsingissä. Siksi toivon, ettei Helsingin lähimetsiin ja Viikin peltoihin kajottaisi (täydennysrakentaminen). Liikenteen hälinä on miinus, jota ei voi unohtaa edes keskellä Jakiksen suota. Jakomäki kun rajautuu Lahden- ja Porvoonväylään.

img_6099

Olin tyytyväinen päätökseeni osallistua yliopiston järjestämälle orientoivalle viikolle (tutustumis viikko yliopistoelämään, ei siis varsinaista luento-opetusta). Siellä Viikin kampus, metsätieteiden laitos ja sen henkilökunta (opettajat ja tutkijat) tulivat tutuiksi. Tärkeintä oli kuitenkin oppia tuntemaan kurssikaverit, joiden kanssa fuksivuosi eli yliopisto opintojen ensimmäien vuosi tulisi kulumaan. Heti ensimmäisenä iltana huomasin olevani oikeassa paikassa. Meidän kurssille (k-109) syntyi nopeasti tiivis yhteishenki, kiitos tuutorien ja typeriltä tuntuvien tutustumisleikkien. Tuutorit ovat siis vanhempia opiskelijoita, joiden tehtävä on opastaa alkuun meidät fuksit eli ensimmäisen vuoden opiskelijat. Ensimmäisinä päivinä harjoiteltiin opiskelijaravintolassa ruokailua, joukkoliikenteen käyttöä eli esimerkiksi miten pääsen Viikistä Helsingin keskustaan, kursseille ilmottautumista yliopiston järjestelmässä ja sähköpostin käyttöä.

img_2825

Tuutorit järjestivät meille ohjelmaa niin orientoivalla viikolla, mutta myös myöhemmin syksyn kuluessa. Tämän kuun lopussa meillä on fuksi-ilta. Metsäylioppilailla on asuntola parin sadan metrin päässä kampuksesta, jossa osa kurssikavereistanikin asuu. Asuntolan kerhohuoneelle voi mennä hengailemaan ennen bileitä tai vaikka järjestettyyn tapahtumaan (fuksi-ilta, metsästys seuran syyskokous (VAM) tai ainejärjestön tapahtuma (MYO)). Kuvassa yllä fuksiaislookia toiselta viikolta yliopistossa, jossa joukkuemme teemana oli metsurit, siksi viiltosuojahousut! Ainejäjestö MMYL järjestää maametsiksen uusille opiskelijoille, joka syksy fuksiaiset, jossa pääaineryhmittäin kierretään erilaisia rasteja tehtäviä tehden ja ilta huipentuu jatkoihin.

Koko Viikki otti meidät uudet opiskelijat hyvin vastaan. Ajattelin, että uusille opiskelijoille keksittäisiin jotain jäynää vähintään vanhempien opiskelijoiden toimesta, mutta kaikki ovat olleet hyvin avuliaita, ymmärtäväisä ja helposti lähestyttäviä. Olen tutustunut tapahtumissa ja kursseilla myös muilla vuosikursseilla oleviin metsäylioppilaisiin. Maametsiksen (mmtdk) kaikki tuutorit ovat olleet ihan huippuja! Heiltä on saanut hyviä vinkkejä niin opintoihin kuin juhlaan ja arkeen. Opin, että tiedekunnan sisällä on muutakin kuin oma pääaineeni Metsien ekologia ja käyttö  (Metsätieteiden laitos) ja, että tosiaan voin ottaa kursseja myös maataloustieteiden- tai taloustieteenlaitoksen puolelta.

elimaki_pinus-sylvestris

Syksy on mennyt nopeasti! Yliopiston lukukausihan alkaa vasta syyskuussa, mutta pitkien päivien ja kurssien paljouden kanssa on riittänyt tekemistä. Ensimmäisillä viikoilla vierailtiin Viikin peltojen takana sijaitsevassa puulajipuistossa eli arboretumissa useampaan kertaan. Dendrologian eli puulajiopin kurssilla tehtiin päivän retki eli ekskursio Elimäellä sijaitsevaan Mustilan arboretumiin. Siellä ihmeteltiin monenmoisia puita ja metsiköitä. Kun retkiseurueena on kurssi 109, ohjelmassa lounas nuotiolla ja jokainen tuntee päässään edellisillan metsäylioppilaiden fuksisitsit (pöytäjuhla= illallinen, jossa syödään, juodaan ja vietetään aikaa opiskelijakavereiden kanssa sekä pidetään puheita, että lauletaan) on elämys taattu.

Lokakuun lopulla orientoiduttiin eli sisäistyttiin kesään (10 viikon kenttäkurssi/metsäekologit) viettämällä viikko Yliopiston metsäasemalla Hyytiälässä, Juupajoella. Viikko vierähti kasvien opettelussa ja metsänmittaamisessa. Käytännönjutut olivat tervetullutta muuten niin teoreettiseen opiskeluun (luentosaljeja, tenttejä, kirjojen ja tutkimustulosen lukemista ja laskuharjoituksia). Metsäylioppilaiden syksyn ensimmäisissä hirvijahdeissa, jotka järjestettiin Hyytiälän viikon päätteeksi pääsin enismmäistä kertaa tutustumaan metsästyksen saloihin ajomiehenä.

hyytialan_hirvestajat

Syksy on ylittänyt kaikki odotukseni, turhat toiveeni ja villimätkin unelmani. Tästä on hyvä jatkaa. Odotan seikkailuja ja kivoja tapahtumia jatkossakin. Lukuvuodessa on neljä periodia, joista ensimmäinen on nyt loppusuoralla (enää tenttiviikko aka koeviikko jäljellä ennen toisen periodin alkamista). Niin ja sitten ainakin meidän pääaineessa kesäopinnot (kenttäkurssi). Kesään kuuluu kuulema ainakin Hyytiälän kesäjuhlat, tukin uittoa ja metsuri hommia.

Jos pohdit yliopisto-opintojen aloittamista, tai millaista on opiskella Helsingin yliopistossa ja Viikin kampuksella tai mitä viikissä voi opiskella, niin pistä meille rohkeasti kysymyksiä. Jos blogissa kysyminen tai kommentointi ei tunnu omalta, niin sähköposti on hyvä keino lähesyä: etunimi.sukunimi@helsinki.fi 

img_6082

#vainviikkijutut

Hilla Laakkonen

p.s. seuratkaa meitä instassa 😉 (linkki blogin etusivulla)