Harjoitus 1

Ensimmäinen kurssikerta

Tunnilla tehty harjoitus

Ensimmäisellä kurssikerralla harjoittelimme QGIS-ohjelman käyttöä. Itse harjoituskerralla teimme koropleettikartan, jossa esitetään eri HELCOM-maiden typpipäästöjä Itämereen. HELCOM on Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio ja sen jäsenmaita ovat Suomi, Ruotsi, Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa ja Tanska. Mitä tummemman punaisella maa on esitetty, sitä enemmän typpipäästöjä maasta kulkeutuu Itämereen.

Karttaa tarkastellessa huomaa Puolan aiheuttavan kaikista eniten päästökä, kun taas Viro aiheuttaa niitä kaikista vähiten. Karttaan on merkitty myös vesistöalueita, jotka kuuluvat Itämeren valuma-alueeseen, sekä HELCOM-merialue ja sen syvyyskäyrät.

Joona Korhosen blogista löytyy hyvää pohdintaa aiheeseen liittyen: “Mikäli Saksa onnistuu pitämään typpipäästönsä noin matalina, en näe mitään syytä sille, mikseivät muut enemmän typpipäästöjä aiheuttavat valtiot pystyisi samaan.”

QGIS-on minulle ohjelmana vielä hyvin vieras, joten karttaa tehdessä tutustuin samalla ohjelmaan ja sen eri ominaisuuksiin. Ohjelma ei vaikuttanut aivan mahdottomalta oppia, mutta jäin kaipailemaan takaisin-nappia :-((.

Kuva 1. Koropleettikartta HELCOM-maista

Itsenäisesti tehty harjoitus

Päädyin itsenäisistä harjoituksista helpoimpaan. Valitsin kartan mukana tulleista aineistoista ruotsia äidinkielenään puhuvien osuudet eri kuntien asukasluvuista. Yritin alkuun tehdä keskivaikeaa tehtävää, mutta en osannut valita sopivaa aineistoa, joten päädyin helpoimpaan vaihtoehtoon. Kartta havainnollistaa ruotsinkielisyyden painottuvan Suomen etelä- ja länsirannikolle, erityisesti Vaasan seudulle. Kartasta huomaa Vöyrin, Uusi-Kaarlepyynn, Pedersören ja Maalahden kunnissa puhuttavan eniten ruotsia Ahvenanmaan lisäksi.

Harjoitusta tehdessä tuntui alkuun siltä, että olin jo unohtanut, miten karttaa tehdään (onhan luennosta kulunut jo 2 päivää), mutta sain onneksi apua Siniltä! Muistin kuitenkin itsekin jotain, esimerkiksi miten new layout -kohdasta saatiin lisättyä kartta ja muut tarpeelliset osat, eli jotain jäi mieleen keskiviikolta. Karttaa tehdessä tuli muutenkin kerrattua QGIS:n käyttöä ja luulen, että osaan tehdä jatkossa helppoja karttoja myös ilman apua. Jee.

Kuva 2. Koropleettikartta ruotsinkielisten asukkaiden osuuksista

Kiitos kun luit!

 

Lähteet:

Korhonen, Joona (2023). Viikko 1. Viikko 1 – GIS menetelmät blogi (helsinki.fi)

4 comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *