Luento 1 – 18.1.2023

Aloittelua

Ensimmäisellä luentokerralla kävimme karkeasti läpi, kuinka kurssin rakenne tulee toimimaan. Itseäni hieman hämmentää kaikki eri viittaukset ja postaukset, jotka täytyy muistaa tehdä, mutta uskon sen johtuvan siitä, että toteuttamistapa ei ole entuudestaan tuttu. Samalla tavoin tulee varmasti suhtautua kurssilla käyttämäämme softaan, QGIS:iin. QGIS taisi olla käytössä aikaisemmalla kurssilla, mutta vain nopeasti. Softa vaikuttaa kuitenkin mielenkiintoiselta ja erityisesti valinta, jossa tarjotaan kaksi eri versiota – kokeellinen ja varma – tuntuu erittäin mielenkiintoiselta. Tulee jonkinlainen yhteisöllinen ruohonjuuritason tunne ladatessa QGIS omalle koneelle.

Kävimme tunnilla läpi opettajajohtoisesti kartan kartan tekemisen ja se oli erittäin hyödyllistä, sillä suurin osa QGIS:iin liittyvistä asioista oli päässyt jo unohtumaan. Itselläni on enemmän kokemusta Adoben Photoshopin kanssa, jossa käytetään esimerkiksi myös tasoja, joten niiden, ja muiden samantyyppisten asioiden ymmärtäminen tuskin tulee olemaan kovin vaikeaa. Kaikki muut piirteet ja ominaisuudet täytyy kuitenkin opetella kantapään kautta tai yhdessä kurssikaverien kanssa. Tunnilla oli mukava huomata, että eri värivaihtoehdot ja muut graafiset ominaisuudet tulevat piinaamaan jatkossakin, sillä eri harmaiden sävyjen valitseminen tuntui vievän ainakin allekirjoittaneelta ikuisuuden.

ArcGIS Blogista löytyi mielenkiintoinen How to Make Smart Color Choices in Your Maps-artikkeli, jossa puhutaan värien valitsemisesta kartoissa. Kolmesta värin valitsemisen askeleista ensimmäinen on suunnittelu, joka saattaa itseltä unohtua helposti. Jatkossa keskityn suunnitteluun pysähtymällä hetkeksi kysymällä itseltäni: “Mitä haluan tällä kartalla esittää?”.

Opin tällä kurssikerralla QGIS:in käyttöä tarkemmin. Ehkä tärkeintä oli ymmärtää mistä eri työkalut löytyvät ja kuinka niitä voi hyödyntää. Oli mukavaa huomata omatoimisesti erilaisia oikoteitä tunnilla käytyihin asioihin. Esimerkiksi attribuuttitaulun muokkaamisen voi laittaa päälle ja pois vain klikkaamalla hiiren oikealla näppäimellä kyseistä tasoa tasovalikossa. Uskon osaavani ainakin kartan viimeistelyyn liittyvät asiat, eli legendan luominen, pohjoisnuoli ja mittakaava.

HELCOM maiden suhteelliset typenpäästöt

Selasin muiden tekemiä blogeja inspiraatiota varten, ja opin Anna Liljeforssin blogista jotakin uutta. “HELCOM on Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio ja sen jäsenmaita ovat Suomi, Ruotsi, Venäjä, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa ja Tanska.”

 

Lähteet:

Berry, L. (15. 03 2017). How to Make Smart Color Choices in Your Maps. Noudettu osoitteesta ArcGIS Blog: https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-online/mapping/how-to-make-smart-color-choices-in-your-maps/

Liljefors, A. (20. 01 2021). Ensimmäinen kurssikerta. Noudettu osoitteesta Anna’s blog: https://blogs.helsinki.fi/annalilj/2023/01/20/harjoitus-1/

 

2 Replies to “Luento 1 – 18.1.2023”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *