Kategoriat
Uncategorised

Pinta-alojen vertailua sekä uusien tietokantojen tuomista Qgis:iin. 

 

 Toisella kurssikerralla tarkastelimme karttaprojektion vaikutusta kartan visuaaliseen ilmeeseensekä eri valintatyökaluja Qgis:issäValintatyökaluilla voidaan rajata haluttu osa tietokannastaeli esimerkiksi muutama kunta ja niiden  attribuuttitiedot. Valintatyökalu mahdollistaa siis rajatun alueen tarkastelun erikseen tietokannan muista osista.  Qgis:issä on erilaisia valintatyökalujajoissa rajauksen voi määritellä eri  tavoinkuten sijaintiin tai ominaisuuteen perustuen 

Valintatyökaluihin tutustumisen jälkeen aloitimme pinta-alojen vertailun karttaprojektioiden välillä Tarkastelimme Mercatorin ja ETRS89/TM35 projektioiden eroja laskennallisesti sekä visuaalisesti tarkastelemalla karttoja vierekkäin.  Jo pelkän  karttojen visuaalisen tarkastelun pohjalta huomasi, että Mercatorin projektiossa Suomen pohjoisosa oli huomattavasti suurempi kuin eteläosakoska Mercator  vääristää pinta-aloja suuremmaksi kohti napoja. ETRS-projektiossa Suomen pinta-ala oli visuaalisesti tasaisemman ja vähemmän vääristyneen näköinen Minerva Laitinen on blogissaan esittänyt Mercatorin sekä ERTS89/TM35FIN-projektiot vierekkäin, josta huomaa hyvin projektioiden pinta-alojen eroavaisuudet ilman vertailuprosenttia.  

Kuva 1Mercatorin ja ERTS89/TM35FIN pinta-alojen vertailuprosentti kunnittain. 

 

Harjoituksessa toimme ensimmäisenä Tilastokeskuksen latauspalvelusta  vektoriaineistoa Qgis:iinValitsimme Suomen kunta-aineistot vuodelta 2019. Mittakaavoiksi valitsimme 1:4,5 miljoonaan  sekä 1:1000000.   Laskimme Mercatorin sekä ERTS/TM35FIN-projektioiden pinta-alojen vertailuprosentin eli pinta-alojen erotuksen projektioiden välillä. Laskemisessa käytimme Qgis:in laskuria, joka on mielestäni selkeä ja helppokäyttöinen, ainakin laskutoimituksissa joita olen sillä tähän mennessä tehnyt. Tämän jälkeen esitimme tuloksen kartalla sopivalla luokkajaolla. Lopputuloksesta (kuva 1.) huomaa, että pinta-alojen suhteellinen ero suurenee etelästä pohjoiseen. Kun Etelä-Suomen vääristymä on vajaa 300%, se on Pohjois-Suomessa jo jopa 700%. Kartasta voi siis huomata selkeästi Mercatorin projektion keskeisen vääristymän: pinta-alat kasvavat kohti napoja, kun ETRS89/TM35FIN taas kuvaa pinta-alat melko todenmukaisesti koko tarkastellulla alueella. Myös Laura Hynynen teki saman huomion, että Mercatorin projektion pinta-alan vääristymät ovat huomattavan suuret.   Hän nosti esille myös valitun karttaprojektion käytön merkityksen esimerkiksi uutisoinnin yhteydessä. Tämä oli mielestäni hyvä huomio asiaan liittyen. 

Valitsemani jako viiteen luokkaan on toimiva ja kuvaa vertailuprosentin kasvua selkeästi jo heti ensisilmäyksellä. Eroja voisi tuoda esille  dramaattisemmin lisäämällä kontrastiamutta en kokenut kontrastin  lisäämistä tässä tapauksessa kuitenkaan oleelliseksi. Vertailuprosenttien ylimmän ja alimman luokan kontrastin ero on  huomattava. Alimman luokan väri voisi nostaa vielä enemmän esille melkein 300 vertailuprosenttiajoka on sekin jo melko merkittäväVertailuprosentti 300  tarkoittaa kuitenkin sitäettä Mercatorin projektiossa pinta-ala kuvautuu lähes kolminkertaisena ja pelkkää kartan väritystä tarkastelemalla näyttää että vertailuprosentti olisi melko olematon.  Alimman  luokan väritys voisi siis olla tummempimutta silloin luokkien väliset  erot olisi vaikeampi esittää selkeinä Kokonaisuudessa  vertailuprosentin kasvu kohti pohjoista on esitetty selkeänä ja luokat  eroavat toisistaan tarpeeksi 

QGis:in perustoiminnot ovat tuntuneet tähän mennessä kohtuullisen  helpoilta ja ohjelma on selkeä käyttääPaavo Kettunen mainitsi blogissaan kohdanneensa haastetta eri projektioiden välillä vaihtamisessaKoin itsekin tiedostojen tallentamisen ja  avaamisen haastavanaetenkin itsenäisesti kotonaTämä tarvitsee siis  vielä lisää harjoittelua.  Pahoittelut vielä tekstin ulkoasusta, rivitys ja tasaaminen ei jostain syystä toimi ja sanat katkeavat rivin loppuessa. Yritän saada asian korjattua mahdollisimman pian. 

Lähteet: 

Minerval”s blog, ”Pinta-alojen vertailua”. https://blogs.helsinki.fi/minerval/ 

Gis by Laura, “Projektiot suurennuslasin alla”. https://blogs.helsinki.fi/lauravel/ 

Paavoket`s blog, “Kurssikerta 2”. https://blogs.helsinki.fi/paavoket/ 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *