EKT-päivä yliopiston uutisena

Yliopiston sivuilla on uutinen huomisesta EKT-päivästä otsikolla “Uusi ruoka: vaihtoehtoja lihalle ja ravitsevuuden kohentelua“. Uutisessa on haastateltu kahta puhujaa, Satu Korhosta ja Vieno Piirosta, jotka arvioivat ruokaan liittyviä tulevaisuudennäkymiä.

Yliopisto julkaisee sivuillaan mielenkiintoisia uutisia ajankohtaisista aiheista. Tällä viikolla julkaistussa toisessa uutisessa “Metsästä pelastus muoviongelmaan” elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen Kirsi Mikkonen kertoo puusta valmistettavista pakkausmateriaaleista. Jos elintarvikesovellukset kiinnostavat, Kirsin hihaan voi tarttua sekä tänään torstaina että huomenna perjantaina.

Myös elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen etusivulla julkaistaan uutisia ja ilmoituksia esim. tulevista väitöksistä. Sitäkin sivua kannattaa seurata.

Yliopiston uutiset: https://www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/uutisarkisto
Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitos: http://www.helsinki.fi/elintarvike-ja-ymparisto/

Opiskelijaruokaa

ladonlukkoEKT-päivän lounas syödään perinteisessä opiskelijaravintola Ladonlukossa, meille kaikille Viikissä opiskelleille tutussa ja turvallisessa ruokalassa. Ladonlukko on ollut paikoillaan A-talon valmistumisesta, vuodesta 1967 lähtien. Sen suojissa on tullut syötyä satoja aterioita, juotua kaikessa rauhassa kahvia kun pitäisi jo mennä luennolle ja parannettua maailmaa tenttiin valmistautumisen lomassa.

Viikin kampuksella on nykyään monta muutakin opiskelijalounasvaihtoehtoa: Unicafe-ravintolat Viikuna, Biokeskus ja Korona sekä koetilan Tähkä. Lisäksi kampuksella toimivat ravintolat Elviira ja Viikin kartano. Opiskelijat lukevat ahkerasti ruokalistoja ja ajan salliessa kävelevät kampuksen toisellekin laidalle esim. pizzan perässä.

Ladonlukon ravintolapäällikkö Virpi Björkas kertoo tarjoavansa päivittäin 500–700 lounasta. Näistä satakunta on kasvisaterioita. Herkkuruokia ovat broilerruoat, kaikki liha- ja kalapyörykät ja -pihvit, kalakeitto, lasagne ja kaikenlaiset kiusaukset. Suomalainen perusruoka siis. Perustutkinto-opiskelijat maksavat lounaastaan 2,60 €.

EKT-päivän ruokalista on seuraava:

  • Lihamureke
  • Kasvisbolognese
  • Parmesansalaattia
  • Leipälounaana kinkkusandwich

Annokseen sisältyy salaatti- ja leipäpöytä sekä jälkiruokakahvi.

Virpi Björkas toivottaa kaikki EKT-päiväläiset tervetulleiksi nauttimaan monipuolisesta ja maukkaasta opiskelijalounaasta.

Sitsit EKT-opetuksen 50-vuotisen taipaleen kunniaksi 27.8, tervetuloa!

Lipidi toivottaa kaikki EKT-päivän vieraat tervetulleeksi EKT 50-sitseille torstaina 27.8 klo 19 EE-taloon (Agnes Sjöberginkatu 2).

Sitsit alkavat kampuskierroksen jälkeen klo 19:00. Lipidi kokkaa teille herkullisen kolmen ruokalajin yllätysmenun. Ilmoitathan mahdolliset allergiat ja ruokavaliorajoitukset e-lomakkeella:

https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/62557/lomake.html .

Pyydämme myös jo alustavasti ilmoittautuneita täyttämään e-lomakkeen, minkä jälkeen lähetämme maksutiedot sähköpostitse.

Pukukoodilla ei näillä sitseillä tarvitse vaivata päätä, mutta jos se olisi nimettävä niin sanotaan smart casual. Juhlatunnelmaa sen sijaan tuo sitseillä vahvassa asemassa oleva lauluperinne. Jos sinulta löytyy laulukirja, otathan sen mukaan. Sitseillä on myös ”läsy” eli lauluvihko, johon on koottu yleisimmät sitsilaulumme. Laulamisen lisäksi illan aikana on myös muuta ohjelmaa.

Sitsien osallistumismaksu määräytyy sen mukaan oletko lipidi vai muu opiskelija tai alumni, eli Lipidi-opiskelijoille sitsit kustantavat  15 euroa (12 alkoholiton menu), muille opiskelijoille 20 euroa (15 alkoholiton menu) ja alumneille 25 euroa (20 alkoholiton menu).

Tule viettämään kanssamme hauskaa iltaa, tapaamaan uusia ja vanhoja tuttavuuksia ja tietysti juhlistamaan Elintarvikekemian ja teknologian opetuksen 50-vuotista taivalta!

Vielä kerran teidät tervetulleksi toivottaa,

Paula Kahila

Lipidin hallituksen puheenjohtaja

Sitsikattaus kevään Sikajuhlilta

Sitsikattaus kevään Sikajuhlilta

Minisitseillä Sveitsin exculla syyskuussa 2014

Lipidejä minisitseillä Sveitsin exculla syyskuussa 2014

 

Tervetuloa 27.8. ja 28.8. Viikkiin – EKT 50 v.

Hei kaikki vanhemmat ja nuoremmat opiskelijapolvet ja valmistuneet sekä elintarviketieteiden ystävät ja tukijat!

Tämä on toisto ja kevyt päivitys ennen lomia lähettämääni kutsuun.

Minulla on siis ilo kutsua teidät Viikkiin tulevan elokuun viimeisenä torstaina ja perjantaina sen merkeissä, että syyskuussa on 50 vuotta siitä, kun elintarvikekemian ja -teknologian opetus aloitettiin maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Kyseessä oli suomalaisen elintarviketeollisuuden ja amerikkalaisen Kellogg-säätiön yhteinen ponnistus, ja silloisen dosentti Pekka Koivistoisen aktiivisen toiminnan tulos.

Perjantaina 28.8. käydään Viikin B1-salissa läpi tätä historiaa, jolla on laajempiakin poliittisia taustoja. Samalla luotiin edellytyksiä Viikin kampuksen kehittymiselle ylipäänsä. Siitäkin kuulemme, kuten myös EKT-oppiaineen ja laitoksen ja opetuksen ja tutkimuksen kehittymisestä.

Ja toki nykypäivän tutkimus on esillä.

Muistakaa myös torstain 27.8. cocktail-tilaisuus EE-talossa 17.00, rehtorin tervehdys siellä ja kävelykierros Viikissä, sekä klo 19.00 alakavat  Lipidin järjestämät sitsit!

Ohjelma löytyy blogista https://blogs.helsinki.fi/ekt-paiva/. Blogista löytyvät myös ilmoittautumislinkki ja kutsu EKT-päivän sähköpostilistalle.

Aurinkoista eleokuuta!  Nähdään!

Hannu Salovaara

prof. (emer. 1.6. lukien)

hannu.salovaara@helsinki.fi

Järjestelyt jatkuvat kesätauon jälkeen

Heinäkuu oli tuulinen ja sateinen, mutta loma on aina loma. Nyt jatkuvat EKT-päivän valmistelut auringon paistaessa EE-talon kattoikkunoista.

Ohjelmaan on tehty pieniä muutoksia: Arvo Jäppisen puheenvuoro on peruuntunut ja utopistisesta elintarviketaloudesta puhuu Demos Helsingin tutkija Satu Korhonen. Satu on mukana Tekesin rahoittamassa Terveyden tulevaisuus -hankkeessa ja hänellä on erinomainen ote tulevaisuuden muutoksiin. Tulossa on mielenkiintoinen puheenvuoro.

Ilmoittautumislomake on täydennetty ja jo ilmoittautuneitakin pyydän ystävällisesti ilmoittautumaan uudelleen. Ilmoittautuneet saavat nyt sähköpostiinsa varmistuksen kohdista, jotka ovat ruksanneet ja täyttäneet. Linkki (https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/62405/lomake.html) ja lista ilmoittautuneista löytyvät Ilmoittaudu-sivulta. Ilmoittautumiset toivon saavamme viimeistään viikkoa ennen EKT-päivää, perjantaina 21.8.

Ravintola Ladonlukko on luvannut tarjota meille tämän päivän opiskelijoiden suosituimpia lounasvaihtoehtoja. Tästä ehkä enemmän myöhemmin.

Food Sisters and Brothers kokoaa taas rivinsä

Food Sisters and Brothers on elintarviketieteitä opiskelleiden ja laulamista harrastavien muodostama lauluryhmä, joka esiintyi ensimmäisen kerran professori Pekka Koivistoisen 50-vuotispäivillä 1982. Sen jälkeen lauluryhmä esiintyi erilaisissa kokoonpanoissa säännöllisesti EKT-laitoksen pikkujouluissa, laitoksen väen merkkipäivillä (syntymäpäivät, läksiäiset, muotokuvan paljastustilaisuus  yms.).  Food Sisters and Brothersia on kuultu myös maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan pikkujouluissa, Elintarviketieteiden Seuran 40-vuotisjuhlassa (1987),  Maatalouskirjaston 60-vuotisjuhlassa (1990) sekä Rose Marie Pangborn Memorial Symposiumin karonkassa (1992).

EKT 50 v –juhlassa 28.8.2015 Food Sisters and Brothers laulaa  jälleen. Juhlassa lauluryhmä esiintyy erilaisissa kokoonpanoissa, entistä vahvemmalla miehityksellä ja vuosien tuomalla patinalla.

 

EPSON scanner image

Professori Rakel Kurkelan läksiäisissä  Messilän kartanossa 1983. Teija Valjakka, Taina Siukola, Timo Niemi, Tuija Sarantila ja Lea Hyvönen laulavat Mikkiä merihädässä.

EPSON scanner image

EKT:n pikkujoulussa 1980-luvulla. Timo Niemi, Teija Valjakka ja Lea Hyvönen laulavat, piirileikissä peikko pyörittää Helena Immosta.

EPSON scanner image

Professori Pertti Varon 50-vuotissyntymäpäivillä 1988 Suvi Ryynänen, Pirjo Nironen ja Kristina Krogius.

EPSON scanner image

Lea Hyvönen, Kristina Krogius ja Suvi Ryynänen professori Rakel Kurkelan 70-vuotisjuhlissa 1990. Kukat ojentaa Hannu Salovaara.

EPSON scanner image

Rose Marie Pangborn Memorial Symposiumin karonkassa 1992 esiintyivät takarivin Pertti Varo, Kristina Krogius, Pirjo Nironen, Simo Tiainen ja Lea Hyvönen, ja alarivin Timo Niemi, Suvi Ryynänen ja Jari Suominen.

EPSON scanner image

Pekka Koivistoisen muotokuvanpaljastustilaisuus 1994: Suvi Ryynänen, Timo Niemi, Kim Kaustell, Simo Tiainen, Pirjo Nironen, Arja Martikainen ja Lea Hyvönen

EKT 50 v! Elintarvikekemia ja -teknologia Viikissä – Tervetuloa to 27.8 ja /tai pe 28.8.

Hei kaikki vanhemmat ja nuoremmat opiskelijapolvet ja valmistuneet!

Omasta ja järjestelytoimikunnan puolesta minulla on ilo kutsua teidät Viikkiin tulevan elokuun viimeisenä torstaina ja perjantaina sen merkeissä, että syyskuussa on 50 vuotta siitä, kun elintarvikekemian ja -teknologian opetus aloitettiin maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Se tapahtui suomalaisen elintarviketeollisuuden ja amerikkalaisen Kellogg-säätiön tuella, ja silloisen dosentti Pekka Koivistoisen aktiivisen toiminnan tuloksena. Perjantain tilaisuudessa käydään läpi tätä historiaa, jolla on laajempiakin poliittisia taustoja. Samalla luotiin edellytyksiä Viikin kampuksen kehittymiselle ylipäänsä. Siitäkin kuulemme, kuten myös EKT-oppiaineen ja laitoksen ja opetuksen ja tutkimuksen kehittymisestä.

Ja toki nykypäivän tutkimus on esillä.

Muistakaa myös torstain cocktail-tilaisuus EE-talossa, rehtorin tervehdys siellä ja kävelykierros Viikissä, sekä Lipidin järjestämät sitsit!

Ohjelma löytyy linkistä ylhäältä. Ylhäältä löytyvät myös ilmoittautumislinkki ja kutsu EKT-päivän sähköpostilistalle.

Hyvää kesää. Nähdään elokuussa!

Järjestelytoimikunta*   ja

Hannu Salovaara

prof. (emer. 1.6. lukien)

PS

Itse aloitin opinnot Viikissä syksyllä 1971. Tapaisimmekohan sen vuosikurssin kanssa elokuussa. Kenties muita vuosikursseja vastaavasti?

Ja toki kutsu koskee kaikkia Viikissä elintarviketieteitä opiskelleita, elintarviketieteiden tukijoita, suosijoita ja ystäviä.

* Järjestelytoimikunta: Lea Hyvönen, Vieno Piironen, Hillevi Latvalahti, Kirsi Jouppila, Velimatti Ollilainen, Anna-Maija Lampi, Riina Heinonen, Tuula Sontag-Strohm, Hely Tuorila, Sari Ollila, Paula Kahila, Miia Koivistoinen, Tuomas Turkki, Sanna Schildt, Tiina Kaarlehto,  ym.

Ohjelmaa päivitetty – torstai-iltana sitsit!

EKT-päivän ohjelmaa on päivitetty, torstain ohjelma löytyy täältä ja perjantain täältä.

Torstaina aloitamme viideltä Viikin EE- eli eläinlääke- ja ympäristötieteiden talossa. Cocktail-tilaisuuden avaa rehtori Jukka Kola, Viikin miehiä hänkin. Taidehistorian opiskelijat Iina Schwank ja Saara Seppälä ovat perehtyneet Viikin historiaan ja nykypäivään ja heidän opastuksellaan pääsemme kiertämään vanhaa ja uutta kampusta.

Ja seitsemältä sitsit, kuka on osallistunut? Wikipedia sanoo näin:

Sitsit on pohjoismainen akateeminen pöytäjuhla, joissa syödään, lauletaan juomalauluja ja pidetään puheita sekä joissain tapauksissa seurataan myös ohjelmaa. Sitsien pitoa eli sitsaamista harrastavat pääosin yliopisto-opiskelijat. Juhlilla on yleensä jokin aihe tai teema.

Lipidin opiskelijat ovat lupautuneet paljastamaan sitsien saloja näillä sivuilla. Niitä odottaen.

Perjantain EKT-päivän puhujat ovat varmistuneet. Kakkukahvit on katettu A-talon aulaan yhdeksältä ja toinen toistaan mielenkiintoisemmat puheenvuorot jatkuvat puoli neljään. Välissä esiintyy Food sisters, kuulemma vaihtelevin kokoonpanoin.

Tervetuloa! Ilmoittautuminen onnistuu tältä sivulta.

 

Ohjelmaa jo torstaina 27.8.

Alustava ohjelma:

17.00 Tervetuloa, cocktails

17.30 Opastettu kampuskävely, taidehistorian opiskelijat Iina Schwank ja Saara Seppälä

n 19 Sitsit

Ohjelmaa päivitetään tällä sivulla. Pysy ajan tasalla, ilmoittaudu sähköpostilistalle lähettämällä sähköpostiosoitteesi Tiina Kaarlehdolle, tiina.kaarlehto@helsinki.fi.

 

Tervetuloa perjantaina 28.8.2015 Viikkiin!

Syksyllä tulee kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun elintarvikekemian ja -teknologian opetus aloitettiin maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa. Elintarviketieteitä oli toki opetettu jo aiemmin, alkaen meijeriopista vuonna 1906.

Hannu Salovaara on julkaissut Viikin elintarviketieteiden opetusta käsittelevän osan tammikuussa pitämästään puheesta elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksen henkilökuntalehdessä EYT-News. Lue se sivuilta 3–4 ja loppukin lehti täällä.

Juhlistamme elintarvikekemian ja -teknologian 50 vuotta koko päivän seminaarilla perjantaina 28.8. Aamupäivällä kertaamme mennyttä ja iltapäivällä luomme katseet tulevaisuuteen. Päivän ohjelma julkaistaan tällä sivustolla.