Kuinka päästä Viikkiin syksyllä 2012

Jos joku pääsykoekirjoja facebookissa pakoileva elintarvike-ekonomian (tai muiden taloustieteiden) koulutusohjelmaan hakeva schmuikkeli sattuu eksymään näille riveille, koen velvollisuudekseni jakaa muutaman vinkin tuleviin koitoksiin:

1. Katso läpi vanhat pääsykokeet

2. Pyri aidosti ymmärtämään taloustieteen asiat, niissä on selvä logiikka. Ymmärtämistä edistää (ainakin minulla) vaihtoehtoisten lähteiden lukeminen, siis jopa wikipedia (psst. englanninkielinen on parempi). Samoja asioita tarvitset kuitenkin syksyllä…

3. Opettele ihan oikeasti ne viime vuoden koekysymykset ulkoa!

4. Liiketoimintaosaamisen kirja on tooodella kuivaa tekstiä, jossa laajan aihealueen asiat käsitellään raastavan pintapuolisesti. Kehitä muistitekniikoitasi ja opettele listoja ulkoa, ikävä kyllä joskus pääsykokeissa mitataan enemmän motivaatiota kuin todellista osaamista.

5. Ilman valmennuskurssiakin voi hyvin päästä sisään: useat tämän vuoden fuksit onnistuivat omin avuin. Toisaalta valmennuskurssi tuo hyvää ryhtiä valmistautumiseen ja välikokeet paljastavat todellisen osaamistason.

6. Minä luin töiden ohella neljä tuntia päivässä, viisi kertaa viikossa viiden viikon ajan + valmennuskurssi pari kertaa viikossa. Lue enemmän jos sinulla on aikaa, lopeta työt jos pystyt, mutta pointtina lähinnä että vähemmälläkin pääsee sisään.

Tällä hetkellä nimeltämainitsematon Teppo Maissi lukee pää höyryssä kansantaloutta ja kiroaa markkinakäyrät ahtaimmista ahtaimpaan simpukkaan asennevammaisen helmen kanssa. Niih! Kansis on paikoittain sietämätöntä, mutta ensimmäisen kerran kun talousuutisten mystiikan verho heilahtaa ja giibulgaabul-jargonin takaa paljastuukin merkityksellinen maailman ilmiöitä selittävä ajattelusysteemi, joka pala palalta ratkeaa muodostaen yhä kattavamman yleiskatsauksen tästä maailmasta, jossa sinä, minä ja Edward Norton elämme juuri nyt, niin ymmärryksen laajentumisen vapauttama tyydytyksen tunteen ryöppyävä syöksy tajuntaasi ei ehkä intensiteetiltään oikeutakkaan tätä pateettista alustusta, mut se o iha kivaa. Ja jos jaksoit lukea äskeisen virkkeen alusta loppuun asti ajatuksella, on jaarittelunsietokykysi varmasti riittävä liiketaloustieteen pääsykoekirjan haltuunottamiseksi.

 

Tomi