Luukku 3: Virheellisten tilausten ravintola – dokumenttivideo muistiystävällisyyden merkityksestä

”Muistisairaudet on monin paikoin väärin ymmärretty. Moni luulee, ettet pysty mihinkään. Muistisairaus voi eristää sinut yhteiskunnasta. Me haluamme muuttaa tämän. Muistisairaus tai ei, voimme kaikki elää ja toimia yhdessä.”

Oguni, Shiro: Virheellisten tilausten ravintola

 

Luukun kolme takaa paljastuu lyhyt dokumenttivideo japanilaisesta pop up-ravintolasta, nimeltään Restaurant of Mistaken Orders (suomeksi Virheellisten tilausten ravintola). Kyse on ravintolasta, jossa kaikki tarjoilijat ovat henkilöitä, joilla on muistisairaus. Pop up-ravintolan perustanut Shiro Oguni toteaa, että muistisairausdiagnoosin ei tule määrittää ihmistä, vaan muistiystävällinen yhteiskunta mahdollistaa osallistumisen.

Rohkea kokeilu näyttää kuinka sopivalla tuella ja tarvittavilla muokkauksilla, muistisairauteen sairastunut henkilö pystyy osallistumaan aktiivisesti yhteiskunnan toimintaan. Työ ravintolassa lisäsi muistisairaiden osallisuutta, arvostusta ja positiivista vuorovaikutusta. Lisäksi asiakkaat kokivat, että ravintolavierailu paransi heidän käsitystään muistisairauksista. Ravintolan tilauksista 37 % oli virheellisiä, mutta asiakkaista 99 % oli tyytyväisiä. Idea on johtanut vuonna 2019 englantilaiseen tosi-tv-sarjaan nimeltään The Restaurant That Makes Mistakes. Olisikohan Suomikin valmis omaan pop up-ravintolaansa?

 

Virheellisten tilausten ravintola (englanniksi, ei suomenkielistä tekstitystä) on katsottavissa YouTubesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *