Luukku 6: Coco – elokuva musiikin ja muistojen voimasta

”Mua muistathan. Vaikka tiemme erkanee, mua muistathan. Jo kuivaa kyyneleet. Mä vaikken ole vierelläs, sä sydämeeni jäät. Ja laulun siivin luokses tuun, sä vaikket mua nää. Mua muistathan.”

Disney &Pixar: Coco

Coco on Disneyn ja Pixarin animaatioelokuva 12-vuotiaasta meksikolaisesta Miguel-pojasta, joka rakastaa musiikkia, toisin kuin muu perheensä. Miguelille rakkaalla isomummilla Mama Cocolla, joka asuu perheen kanssa, on pitkälle edennyt muistisairaus. Vastaus kysymykseen miksi musiikki on perheessä kielletty, löytyy Mama Cocon lapsuudesta. Musiikki on kuitenkin lopulta se voima, joka yhdistää perheen.

Elokuva tuo kauniilla tavalla esille musiikin voiman herättää vanhoja muistoja pitkällekin edenneessä muistisairaudessa.  Tutkimuksissa on todettu, että aivojen etuotsalohkojen ala- ja sisäosien alueet, jotka aktivoituvat tutun musiikin kautta, säilyvät esimerkiksi Alzheimerin taudissa toimintakykyisinä pisimpään. Musiikin vaikutusta voi helposti kokeilla näin joulun alla esimerkiksi joululaulujen kanssa. Mitkä joululaulut herättävät eniten muistoja sinulle tai läheisellesi? Kuunnelkaa tai laulakaa näitä lauluja yhdessä.

Elokuvan suomenkielinen traileri on katsottavissa YouTubesta

Miguel laulaa Mua Muistathan (Remember me) – englanniksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *