Luukku 7: Edelleen Alice – kirja uranaisen muistisairaudesta

“Hän ei kertakaikkiaan löytänyt sanaa. Hänellä oli suurin piirtein käsitys siitä, mitä halusi sanoa, mutta itse sana ei tullut mieleen. Se oli poissa. Hän ei tiennyt ensimmäistä kirjainta eikä sitä miltä sana kuulosti eikä miten monta tavua siinä oli. Se ei pyörinyt kielellä”

Genova, Lisa: Edelleen Alice

Alice huomaa kadottavansa tuttuja sanoja. Hän, joka toimii Harvardin kielitieteiden professorina ei yhtäkkiä löydä sanaa “Sanakirja”!  Hänen työtahtinsa hidastuu, hän tukeutuu muistilappuihin ja hän unohtaa sovittuja tapaamisia. Näitä erehdyksiä hän yrittää vielä selittää vaihdevuosilla ja stressillä, mutta kun hän yhtenä päivänä ei tahdo löytää kotiin juoksulenkiltään, hän hakeutuu tutkimuksiin. Alice on vasta 50- vuotias kun hän saa varhain alkavan Alzheimerin taudin diagnoosin. Kirja kertoo, miten hänen elämänsä muuttuu sairauden myötä ja miten tämä vaikuttaa hänen läheisiinsä. Yhteiset unelmat puolison kanssa kariutuvat ja Alicen mielestä puoliso ei ymmärrä hänen toiveitaan. Vertaistukiryhmässä Alice kokee tulevansa kuulluksi ja löytää lohtua ja voimaa jatkaa eteenpäin. Alicen lapset puolestaan pohtivat omaa tulevaisuutta, varsinkin kun todetaan, että Alice sairastaa harvinaista, periytyvää Alzheimerin taudin muotoa.

Kirjassa kuvataan elävästi, miten muistisairauden oireet voivat vaihdella päivästä toiseen. Tietoisuus oireiden vaihtelevuudesta mahdollistaa iloitsemaan hyvistä päivistä mutta toisaalta vaikeampien päivien heikentynyt toimintakyky voi hämmentää ja aiheuttaa jopa turhautumista. Muistisairauteen saattaa kuulua piirteitä ja oireita, joita on vaikea ymmärtää ja hyväksyä. Vertaistukiryhmässä näitä ajatuksia voi olla helpompi käsitellä ja saada uusia näkökulmia omiin pohdintoihin.

Monet omaiset pohtivat ovatko muistisairaudet perinnöllisiä. Harvoin sairaus on vahvasti periytyvä mutta kohonnut riski sairastua muistisairauteen saattaa periytyä. Tähän riskiin voi kuitenkin osittain itse vaikuttaa aivojen terveyttä suojaavilla elämäntavoilla, tästä tarkemmin luukussa 13.

Edelleen Alice- kirja on lainattavissa kirjastoista. Varaa tai lainaa kirja oman alueesi kirjastosta Finna-palvelusta.

Kirjasta on tehty Oscarilla palkittu elokuva, jonka englanninkielinen traileri on katsottavissa YouTubesta (suomenkielinen tekstitys).

Elokuvan ensimmäiset 10 minuuttia on myös katsottavissa YouTubesta (englanniksi).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *