Luukku 12: Salainen agentti vanhainkodissa – dokumentti yksinäisyyden kokemuksista

”Tiedän, että pyysit objektiivista tietoa, etkä mielipiteitä. Kerron kuitenkin mielipiteeni, sillä en halua pysyä vaiti.  Vanhainkodin asukkaat ovat yksinäisiä. Heidän luonaan ei vierailla ja jotkut on hylätty tänne. Tämän talon pahin epäkohta on yksinäisyys.”

Alberdi, Maite: Salainen agentti vanhainkodissa

Chileläisen Maite Alberdin ohjaama draamadokumentti alkaa, kun yksityisetsivä palkkaa 83-vuotiaan Sergion salaiseksi agentiksi vanhainkotiin. Vanhainkodissa asuvan rouvan tytär epäilee, että hänen muistisairasta äitiään kohdellaan huonosti ja Sergio muuttaa vanhainkotiin selvittämään pitääkö väite paikkaansa. Vanhainkodin henkilökunnalle ja asukkaille on kerrottu, että talon uudesta asukkaasta Sergiosta kuvataan dokumenttia. Sergio selvittää tapauksen ja ystävystyy samalla talon asukkaiden kanssa. Hänellä on myös tärkeä viesti kerrottavana meille kaikille.

Pitkäaikaishoidon asukkaista Suomessa kolmesta neljällä on muistisairaus. Muistisairaiden ihmisten elämää katsotaan yleensä palvelujen ja tuen tarpeen näkökulmasta. Draamadokumentti herättää pohtimaan asumista ja tarpeita ensisijaisesti hyvinvoinnin näkökulmasta. Hyvinvoinnin perustarpeet eivät poistu muistisairauteen sairastumisen myötä. Toisaalta yhdessä asuminen ei myöskään poista yksinäisyyttä.

Suomessa tehdyn tutkimuksen mukaan palvelutaloissa asuvista iäkkäistä yli kolmannes kärsii yksinäisyydestä vähintään toisinaan. Monet yksinäiset asukkaat kokevat olevansa toisiaan fyysisesti lähellä, mutta henkisesti silti kovin kaukana. Yksinäisyys heikentää terveyttä ja psyykkistä hyvinvointia sekä ennustaa ennenaikaista kuoleman riskiä. Yksinäisyyden vähentämiseen tulisikin aktiivisesti pyrkiä eri toimenpiteillä.

Vertaistuellisesta Ystäväpiiri-ryhmätoiminnasta on Suomessa jo vahvaa tutkimusnäyttöä. Käynnistymässä on myös kansainvälinen RECETAS-hanke, jossa selvitetään luontoelämysten vaikutuksia elämänlaatuun ja yksinäisyyden kokemuksiin.

Salainen agentti vanhainkodissa on katsottavissa Yle Areenassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *