The Notebook – Rakkauden sivut

“The romantics would call this a love story, the cynics would call it a tragedy. In my mind it’s a little bit of both, and no matter how you choose to view it in the end, it does not change the fact that it involves a great deal of my life and the path I’ve chosen to follow.”

― Nicholas Sparks

The Notebook (suomeksi Kuuntele vain muistojasi) on Nicholas Sparksin kirjoittama romaani lähes 30 vuoden takaa, josta on tehty samanniminen elokuva (suomeksi Rakkauden sivut) 20 vuotta sitten. Kertomus alkaa, kun iäkäs mies lukee 1940-luvulle sijoittuvaa tarinaa vanhainkodissa asuvalle muistisairaalle naiselle. Tarinassa 17-vuotias kaupunkilaistyttö Allie tulee perheensä kanssa pikku kaupunkiin viettämään kesää. Tivolissa hän tapaa Noahin, joka pyytää neitokaista treffeille. Allie suostuu, pari rakastuu ja he viettävät unelmiensa kesän. Kesän loppuessa molemmat jatkavat elämäänsä, mutta eivät koskaan täysin unohda toisiaan. Seitsemän vuotta myöhemmin kaksikko tapaa uudelleen. Kertomuksen edetessä vanhat muistot nousevat pintaan.

Muistisairauksista kertovaa kirjallisuutta löytyy, niin kuin tätä blogia tehdessä tai lukiessa on saanut huomata. Parhaimmillaan teokset sanoittavat muistisairaiden kokemuksia ja laajentavat lukijakunnan ymmärrystä aiheesta. Valitettavasti aina teokset eivät kuitenkaan tee oikeutta muistisairaille tai ne antavat jopa virheellisen käsityksen muistisairauden oireista ja etenemisestä. The Notebook:ssa Allie asuu vanhainkodissa ja katsojalle tulee vaikutelma, että hänen muistisairautensa on jo pidemmälle edennyt. Hän tuntuu olevan kuin sumussa tai lumottu. Hän ei tunnista puolisoaan ja lapsiaan. Tästä huolimatta hänen puhekykynsä ja liikkumiskykynsä kuvautuvat normaaleina. Todellisuudessa muistisairauden edetessä ihmisen eri kyvyt yleensä heikkenevät rinta rinnan, niin että samalla kuin muisti heikkenee, niin ihminen myös haurastuu ja esimerkiksi puhe köyhtyy ja liikkumisessa saattaa tarvita apuvälinettä. Muistisairauksiin ei usein myöskään liity elokuvan kuvaamaa sumua, vaan muistisairas henkilö saattaa olla hyvinkin aktiivinen toimija.

Elokuvassa on kohtaus, jossa Allie katsoo miestään silmiin ja kysyy: ”Kuinka paljon minulla on aikaa?” Moni muistisairauteen sairastunut tai läheinen saattaa pohtia tätä samaa kysymystä. Muistisairauksien eteneminen on yksilöllistä, eikä sairauden etenemisen ennustaminen ole helppoa ammattilaisellekaan. Muistisairauden vaikeaan vaiheeseen voi viitata esimerkiksi puheen vähentyminen ja se että muistisairas ei enää syö itsenäisesti. Loppuvaiheen ennakoiva hoitosuunnitelma on hyvä ottaa puheeksi riittävän ajoissa, jotta sairastuneen oma ääni ja toiveet tulevat kuulluksi.

Kaikesta huolimatta The Notebook on visuaalisesti kaunis elokuva ja suuri rakkaustarina. Se onnistuu hienosti kuvaamaan puolisoiden välistä rakkautta ja sitoutumista pitkässä parisuhteessa. Samaa aihetta sivuaa TtM Päivi Eskolan tuore väitöskirja, jossa todetaan että ”vaikka muistisairaus edetessään aiheuttaa haasteita parisuhteeseen, yhdessä eletty elämä ja vastuuntunto sairastuneesta sekä parisuhteen läheisyys sen muuttumisesta huolimatta toimivat parisuhteessa voimavarana ja tukevat sen jatkuvuutta”.

The Notebook elokuvan traileri on katsottavissa Youtube:sta ja itse elokuva on lainattavissa kirjastoista tai katsottavissa eri suoratoistopalveluista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *