Ennen pöytäjuhlia

Pukeutuminen

Yleisen pukeutumisetiketin mukaan miehen pukeutuminen määrittää naisenkin puvun. Pääpiirteittäin ohjeet ovat seuraavat:

Tumma puku käy kaikkiin tilaisuuksiin ja se voi olla musta, harmaa tai tummansininen. Kun kutsussa lukee tumma puku tai smokki, käyttää nainen iltapukua. Iltapuku voi olla yksi- tai kaksiosainen, täyspitkä, nilkka- tai polvipituinen tai juhlava housupuku.

Frakki on miehen varsinainen juhlapuku, mikä lukee myös kutsussa. Frakin voi korvata tummalla puvulla, mutta ei smokilla. Musta puku on paras vaihtoehto frakille. Nainen pukeutuu täyspitkään avonaiseen tai olkaimettomaan pukuun. Päiväjuhlissa puku on umpinainen. Hanskat ovat pitkät ja ne riisutaan ennen ruokailua, mutta puetaan tanssien ajaksi. Jos nainen tulee juhliin ilman avecia ja siten miehen ohjaavaa pukeutumista, hän voi silti laittaa ns. suuren juhlapuvun. Nykyään naisten pukeutuminen on vapaampaa mm. pukujen avonaisuuden ja hanskojen käytön suhteen.

Tarkempia ohjeita löytyy internetistä helposti esimerkiksi hakusanalla ”pukeutumisopas”.

Pukeutumisohje mainitaan yleensä kutsussa tai pöytäjuhlailmoituksessa ja sitä kannattaa noudattaa parhaansa mukaan. Opiskelijoiden keskuudessa pukeutuminen ei ole turhantarkkaa lähinnä juhlavaatteiden kalleuden vuoksi.

Pöytäjuhlissa miehillä on yleensä, mutta ei pakollisena, puku ja naisilla siisti, juhlava asu tyyliin lakkiaiset tai serkun rippijuhlat. Kannattaa laittaa mieluummin hiukan liian hienot kuin arkisemmat vaatteet, koska juhlavampi pukeutuminen kohottaa tavanomaisempienkin pöytäjuhlien tunnelmaa. Asun valintaa ei kannata kauheasti murehtia ja ensimmäisten pöytäjuhlien jälkeen tietää kyllä mitä laittaa päälle. HYK:lla ei ole ollut tapana järjestää haalarisitsejä, joissa puvun valinta onkin helppoa.

Nauhat ja merkit

Kutsussa saatetaan mainita myös akateemiset kunnia- ja ansiomerkit. Näihin kuuluvat mm. ylioppilaskuntien, osakuntien ja ainejärjestöjen nauhat ja merkit.

HYK:n ainejärjestönauha on keltavihreä ja se myönnetään hallituksessa vähintään kolme vuotta toimineille ja sittemmin ”eläkkeelle jääneille” kemisteille. Heidän lisäkseen nauhaa pitävät hallituksen nimenkirjoitusoikeudelliset jäsenet ja muiden tahojen juhlissa yhdistystä edustavat henkilöt. Nauhaa käytetään vuosijuhlissa ja vuosipäiväpöytäjuhlissa, ei tavallisissa pöytäjuhlissa.

Yliopistopiireissä miehet pitävät nauhaa oikealta olalta vasemmalle lantiolle vietynä, painavampi väri eli vihreä alapuolella. Naiset pitävät nauhaa ruusukkeena vasemmalla rinnalla tai vasemmalta olalta lantiolle vietynä, jolloin nauha ei kuitenkaan saa koskettaa paljasta ihoa. Ruusukkeessa painavampi väri tulee alas ja ”ulkopuolelle”. Nauhoja on sopivaa käyttää enintään kolmea, jolloin arvojärjestykseen tulee kiinnittää huomiota. Ylimpänä kannetaan tärkeintä nauhaa. Arvojärjestys on esimerkiksi ylioppilaskunnan, osakunnan ja ainejärjestön nauha. Useita nauhoja käyttävien kannattaa varmistaa järjestys ja käyttötapa nauhat myöntäneiltä tahoilta.

Akateemisia kunniamerkkejä kannetaan ruusukkeessa tai nauhassa, miehet keskellä rintaa, naiset lähellä sydäntä, eikä niiden kanssa pidetä muita kunniamerkkejä.

Juhliin ilmoittautuminen ja saapuminen

Pöytäjuhliin ilmoittautuminen on ehdottoman sitovaa sairastapauksia lukuunottamatta, mutta silloinkin kannattaa yrittää ilmoittaa poissaolostaan. Saapumattomuus ilman syytä on epäkohteliasta erityisesti sen vuoksi, että pöytään jää tyhjä paikka koko illaksi.

Juhlakutsussa mainittuun aikaan on syytä olla paikalla, mieluummin tietenkin hiukan ajoissa. Etenkin vuosijuhlissa, joissa naisilla on juhlavammat ja siten usein myös hankalammat puvut päällä, on miehen kohteliasta auttaa aveciaan päällysvaatteiden, ovien, tuolien jne. kanssa.