Tulvaindeksi

Viime viikon maantieteen menetelmät tunnilla selvitimme kuinka tehdä tulvaindeksikartta Suomen valuma-alueilta. Aloitin avaamalla aineistot jotka koostuivat järvisyysprosenttista, keskivirtaamasta ja keskialivirtaamasta, valuma-aluekartasta ja keskiylivirtaamasta. Seuraavaksi laskin tulvaindeksin  jakamalla keskiylivirtaaman keskivirtaamalla eli MHQ/MNQ. Liitin myös samaan taulukkoon alueiden järvisyysprosentin. Näiden tietojen perusteella tein teemakartan, jossa tarkastelin tulvaherkkyyttä koropleettikarttana ja järvisyyttä diagrammina. Kartasta tuli mielestäni sekaisen näköinen ja vaikeasti luettava. Järvisyyttä kuvaavat diagrammit menivät pakostakkin päällekkäin vaikka niitten kokoa yritti muuttaa. Pylväs diagrammien takia kartasta ei tullut hirveän kaunis ja kartan saaminen edes siedettäväksi vei aikaa.

Harjoituksen tekemisen teki vaikeaksi jatkuva QGIS ohjelman kaatuminen joka oli hermoja raastavaa, niinkuin Ilona toteaa blogissaan “QGIS ohjelmisto alkoi kaatuileman. Lopputunnin aikana ohjelmisto kaatui valehtelematta 6-8 kertaa ja suusta saattoi päästä pari ärräpäätä. Parin ensimmäisen kerran jälkeen onneksi tajusin alkaa tallentamaan joka välissä projektia, mutta kaikki tämä vei sen verran aikaa, ettei käteen lopuksi jäänyt muuta kuin paha mieli”.  Eli siis itse harjoitus oli helppo, mutta ohjelma teki sen miltein mahdottomaksi.

Kartasta voi kuitenkin nähdä, että tulvimista tapahtuu rannikko alueilla ja pienillä valuma-alueilla. Järvisyys prosentti oli taas suurin keskimaassa ja pienintä rannikoilla. Tästä voidaan päätellä, järvet tasaavat tulvia.

Lähteet:

https://blogs.helsinki.fi/tuoilona/

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *