Kategoriat
Uncategorized

Toinen kurssikerta

Toisella kurssikerralla tutustuimme tietokantoihin ja QGIS-ohjelman valintatyökaluihin, joilla esimerkiksi voi valita tarkasteluun vain osan QGIS-ohjelmaan lisätyn tiedoston tiedoista. Lisäksi tehtävänä oli tarkastella eri projektioiden vaikutusta ETRS-TM35FIN koordinaateissa olevaan Suomen kunnat karttaan ja sen mittoihin. Luin Jennan blogipostauksen kurssikerrasta ja hänen informatiivinen ja huolellisesti kirjoitettu teksti auttoi minua ymmärtämään viikon tehtävän paremmin. Jenna kertoo, että projektioilla muodostetaan maapallon 3D pinta 2D tasolle. Projektiot vääristävät maapallon oikeaa pintaa, minkä takia erilaisia projektioita voidaan valita riippuen siitä, mitä tutkitaan tai mitä ominaisuutta halutaan kuvata eniten totuudenmukaisena. Tehtävässä siis vertailtiin eri projektioiden luomat pinta-alat Suomen kuntakartasta siihen, miten paljon ne prosentuaalisesti eroavat ETRS-TM35FIN koordinaattien avulla mitatuista Suomen kuntakartan pinta-aloista. ETRS-TM35FIN on Suomessa käytettävä koordinaattijärjestelmä.

Tehtävä suoritettiin lataamalla QGIS-ohjelmaan Suomen kunnat-tiedosto vuodelta 2020. Tiedoston attribuuttitaulukkoon lisäsimme ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmän avulla mitattujen pinta-alojen lisäksi eri projektioiden pinta-aloja samasta Suomen kuntakartasta. Laskimme projektioiden pinta-ala arvojen osuuden ETRS-TM35FIN pinta-ala arvoista. Tulokset visualisoitiin luokittelulla, joka näyttää väärennykset eri puolilla Suomea prosenttilukuina. Tunnilla yhdessä tehty kartta Mercatorin projektiosta (kuva 1) on iloisen värikäs mutta mielestäni karttaa olisi helpompi lukea jos käytettäisiin vain yhden värin eri nyansseja. Tähän karttaan olisin myös voinut tehdä selkeämmän kuvauksen legendaan siitä, mitä kartta visualisoi. Legendan värit voisivat myös olla samassa järjestyksessä kuin itse kartassa. Näitä asioita paransin tehtävän seuraavissa kartoissa.

Kuva 1. Pinta-alojen vääristymät Mercatorin projektiossa ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmään verrattuna prosenttilukuina.

Tehtyämme yhdessä ensimmäisen projektioita vertailevan kartan oli tarkoitus tehdä muutama karttaa lisää. Minulle ei kuitenkaan ollut jäänyt mieleen mitä kaikkia toimintoja ja työkaluja käytettiin ja missä järjestyksessä. Moodle-alustalta löysin aiemmin nauhoitetun videon joka kävi uudestaan läpi kartan teon ja pystyin seuraamaan sitä taas tasan tarkkaan tehdäkseni lisää projektioiden vääristymiä vertailevia karttoja. Kartoista tuli visuaalisesti aivan saman näköisiä ja mietin olinko tehnyt oikein mutta prosenttiluvut ainakin eroavat toisistaan.

Kuva 2. Pinta-alan vääristymät Robinsonin projektiossa ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmään verrattuna. Mitä tummempi sävy, sitä enemmän pinta-alat vääristyvät.
Kuva 3. Pinta-alan vääristymät Winkel Tripel projektiossa ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmään verrattuna. Mitä tummempi sävy, sitä enemmän pinta-alat vääristyvät.
Kuva 4. Pinta-alan vääristymät Millerin sylinterimäisessä projektiossa ETRS-TM35FIN koordinaattijärjestelmään verrattuna prosenttilukuina.

Blogipostauksessani olevista kuvista voi nähdä, että kuvassa 1 prosenttiarvot ovat suurimpia, joten Mercator projektio väärentää pinta-aloja eniten käyttämistäni projektioista. Toisena tulee Robinsonin projektio (kuva 2), kolmantena Winkel Tripel projektio (kuva 3) ja neljäntenä, eli vähiten vääristävä, Millerin sylinterimäinen projektio (kuva 4). ArcGIS Pro kuvauksen mukaan Millerin sylinterimäinen projektio on muokattu versio Mercatorin projektiosta. Molemmat projektiot aiheuttavat samankaltaiset vääristymät päiväntasaajan läheisyydessä mutta Millerin projektio ei vääristä pinta-aloja napapiirien läheisyydessä yhtä paljon kuin Mercator. Koska Suomi sijaitsee Pohjoisnavan läheisyydessä, kertoo tämä syyn siihen, että Millerin sylinterimäinen projektio väärentää pinta-aloja paljon vähemmän kuin Mercatorin projektio Suomen kuntakartassa.

Lähteet:

Jenna Mettälä, 2022 Geoinformatiikan menetelmät – JMettala https://blogs.helsinki.fi/jmettala/

ESRI ArcGIS Pro Miller cylindrical https://pro.arcgis.com/en/pro-app/latest/help/mapping/properties/miller-cylindrical.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *