Categories
Geoinformatiikan menetelmät

Viides kurssikerta

Tällä kertaa bufferoitiin. Tunnilla harjoiteltiin Pornaisten alueen teiden bufferointia opettajan johdolla, minkä jälkeen tehtiin itsenäisesti harjoituksia. Tunnilta jäi mieleen sellainen tekemisen meininki, ongelmia tuli vastaan, mutta niistä myös selvittiin joko pohtimalla yhdessä Elisen kanssa tai sitten kysymällä vinkkejä. Kuitenkin onnistumisen hetkiäkin löytyi, ja meinasin jo miettiä, että jotain on sittenkin tullut opittua! Tässä vastauksia tehtävän yksi lentokenttätehtäviin ja asemakysymyksiin: Kakkostehtävässä tutkittiin taajamien asukkaita, tässä vastauksia näihin kysymyksiin:

Tähänastiset tehtävät ehdin tehdä jo luokassa, ja kotiin jäi vain viimeinen osa. ”Ei hätää, vain yksi tehtävä”, ajattelin naivisti. Valitsin aiheekseni uima-altaat ja saunat, ja pienen mieleen palauttelun jälkeen aloin saada vastauksia selvitettyä. Tässä taulukko:

Kuitenkin kun aloin luoda karttaa, jolla näkyisi uima-altaiden sijoittuminen pääkaupunkiseudulla, asia ei meinannut millään valjeta. Muutaman tunnin tuskailtuani kävin kurkkimassa toisten blogeja vinkkien ja vertaistuen toivossa, ja ainakin Jessika Isomeri, Ronja Sonninen ja Nea Tiainen kokivat vastaavia haasteita. Tästä tutkimusmatkasta sain vertaistuen lisäksi mukavan demon siitä, miten muiden tekemiä viittauksia seuraamalla voi päästä eteenpäin!

Nea kertoi blogissaan, että vaikeinta oli ”laskea taulukosta saman alueen arvoja yhteen”, ja että tuutorin avulla hän pääsi vihdoin eteenpäin. Enpä edes tiennyt, että tällä kurssilla on tuutoreita! Olin kuitenkin itsekin ollut jumissa tässä kohdassa jo vaikka kuinka pitkään. Tiesin mitä halusin laskea, mutten millään keksinyt, mistä se tehdään. Lopulta kysyin poikaystävältäni aivosoluja lainaan ja silmäparia katsomaan, ja hän mutisikin puoliääneen: ”eli haluat siis ikään kuin aggregoida nämä.” Ja sieltähän se sitten muistui mieleen! Processing Toolboxista Aggregate tulille ja eteenpäin!

Kuva 1: Uima-altaiden määrä pääkaupunkiseudulla

Kartassa on kuitenkin vielä joitain ongelmia: en saanut alueita värjättyä, vaan pelkät uima-altaiden sijainteja ilmoittavat pisteet värjäytyivät. Lisäksi osa tiedoista muuttui NULLiksi tietokantaliitoksen yhteydessä, enkä keksi miten tältä vältyttäisiin. Kuvassa 2 olen valinnut ne pisteet, jotka jäivät NULLiksi. Eli jostain syystä esimerkiksi Lauttasaaren uima-altaat eivät rekisteröityneet kunnolla. Tämä todellakin vaikuttaa kartan tiedon todenmukaisuuteen, joten oikeassa käytössä kartta olisi täysin käyttökelvoton. Päätin kuitenkin julkaista sen, koska en aio antaa viiden tunnin työn valua täysin hukkaan ilman mitään näytettävää.

Kuva 2: Pisteet, joihin en saanut dataa (keltaisella).

Loppupohdintana todettakoon, että oma varmuus osaamisestani vaihtelee tunnin välein. Selvästi jotkin toiminnot alkavat jo onnistua, kuten Join Layer tai valittujen attribuuttien tallentaminen omalle tasolleen. Sen sijaan toiset komennot ovat vielä hakusessa, kuten aiempi Aggregaten olemassaolon totaalinen unohtaminen. Lisäksi uudet tiedot ja taidot unohtuvat nopeasti, jos niitä ei toista riittävän usein. Esimerkiksi viidennen kurssikerran jälkeen bufferointi tuntui melko suoraviivaiselta, mutta näin kaksi viikkoa myöhemmin senkin mieleen palauttaminen vaati jo työtä.

Lähteet:

Isomeri, J. (2022). Jessikan GIS-hurvittelut. Luettu 27.02.2022 osoitteesta https://blogs-test.it.helsinki.fi/jessikangishurvittelut/

Sonninen, R. (2022). Ronjan GIS-blogi. Luettu 27.02.2022 osoitteesta https://blogs.helsinki.fi/sronja/tiedon-analysointia/

Tiainen, N. (2022). Melkein GIS-guru siis itsekin. Luettu 27.02.2022 osoitteesta https://blogs.helsinki.fi/tiainea/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *