New publication / Uusi julkaisu: “Ghosts in the background” and “The price of the war”. Representations of the Lapland War in Finnish museums

Project Researchers Suzie Thomas and Eerika Koskinen-Koivisto recently had a paper published in the journal Nordisk Museologi. The article, entitled “Ghosts in the background” and “The price of the war”. Representations of the Lapland War in Finnish museums, stems from an assessment of the different ways in which selected museums across Finland address the theme of the Lapland War (1944-45). The paper’s abstract reads as follows:

Museums decide which events and perspectives to privilege over others in their exhibitions. In the context of “difficult” or “dark” histories – in which the subject matter might be painful, controversial or in some other way challenging for one or more community or interest groups to reconcile with – some events may be marginalized or ignored. This may also happen due to official narratives diverting attention to other events that have come to be seen as more “important” or worthy of discussion. We explore the ways that information about the Lapland War (1944-1945) is incorporated into permanent exhibitions at five Finnish museums: the Provincial Museum of  Lapland; Siida – the National Museum of the Finnish Sámi; the Gold Prospector Museum; the Military Museum of Finland, and the Finnish Airforce Museum. Despite the significant social and environmental upheavals brought about by the brief but destructive conflict, it seems surprisingly rarely addressed.

The journal issue’s contents list is available online, and the articles will also appear online later in they year. The print version is already available.

Reference:

Thomas, S., and Koskinen-Koivisto, E. (2016) ‘Ghosts in the background’ and ‘The Price of War’: Representations of the Lapland War in Finnish museums, Nordisk Museologi 2016(2): 60-77.

Photo: Information about crashed aircrafts at the Finnish Airforce Museum. Eerika Koskinen-Koivisto.

Projektin tutkijat Suzie Thomas ja Eerika Koskinen-Koivisto julkaisivat hiljattain artikkelin Nordisk Museologi -aikakauslehdessä. Artikkeli käsittelee Lapin sodan representaatioita viiden eri museon perusnäyttelyissä. Tässä artikkelin abstrakti suomeksi käännettynä:

Museot päättävät jokaisen näyttelyn kohdalla, mitä tapahtumia ja näkökulmia ne haluavat painottaa. Vaikean tai synkän kulttuuriperinnön kohdalla valinnat saattavat johtaa jollekin taholle ristiriitaisten tai  kipeiden aiheiden sivuuttamiseen ja marginalisointiin. Näin voi esimerkiksi käydä, jos aihetta katsotaan virallisen koko Suomen käsittävän sotakertomuksen näkökulmasta tai nostetaan esiin jokin tapahtuma tärkeimpänä tai keskeisimpänä Suomen kohtaloa sodassa määrittävänä tekijänä. Artikkelissa analysoimme viiden suomalaisen museon – Lapin maakuntamuseon, Saamelaismuseo Siidan, Kultamuseon, Sotamuseon ja Suomen ilmavoimamuseon – perusnäyttelyitä. Huolimatta sen merkittävistä vaikutuksista alueen asukkaisiin ja luontoon, Lapin sota (1944-1945) saa yllättävän vähän sijaa museoiden pysyvissä näyttelyissä. 

Nordisk Museologi -lehden numero 2/2016 ilmestyi tammikuussa. Sen sisällysluettelo on jo verkossa ja kaikkien artikkeleiden PDF-versiot ilmestyvät samalle sivulle piakkoin.