Kolmas kurssikerta – Monimutkaiset teemakartat

Viikon aihe oli teemakartat, niiden laadiminen ja käyttö. Kurssikerralla työskentelimme teemakohtaisen Afrikan kartan parissa, jokä näytti konfliktien määrä jokaisessa maassa ja myös jos samoilta mailta löytyy timanttikaivokset tai öljykentät (joillain on molemmat). Tarkoitus oli pohtia jos näiden tekijöiden välillä löytyisi jonkunlainen yhteys.

Timanttien ja konfliktien välinen yhteys ei näyttäsi ole olemassa. Etelä-Afrikka, Namibia, Botswana ja Tanzanian valtiossa ei ole ollut juuri yhtään konflikti, ja nämä maat ovat eräitä maailman johtavista timanttien viejistä. Kuten Helka Walldén kirjoitti hänen blogille tästä tiedosta ei voida suoraan tehdä sellainen  johtopäätös että timanttikaivoksen olemassaolosta olisi johtanut konflikteihiin ¹.

Öljyn ja konfliktien välinen yhteys voitaisiin tukea, koska yhdeksästä suurimmasta afrikkalaisesta öljyntuottajasta kuudella on ollut tai nykyhetkessä on suuria konflikteja maissa: Libya, Tšad, Sudan, Algeria, Angola ja Nigeria. Egyptissä ja Tunisiassa on ollut pienempiä konfliktejä, eniten Arabikevään kansannousun jälkeen. Gabon on ainoa suurista öljyn tuottajista joka on nähnyt rauhallisen olemassaolon (osittain Omar Bongon diktatuurin takia). Tässä tilanteessa väittäisin, että korrelaatio löytyy.

Kurssikerralla jatkettiin myös QGISin tutustumiseen. Yksi omituinen toiminto QGISissä on sellainen nimellä CSV (Comma Separated Values), jossa tekstimuotoinen tiedosto, esimerkiksi Excel-taulukko, liitetään karttatiedoon. Tämä on mahtava tapa tuoda ulkoiset tiedot ohjelmaan joutumatta luottamaan WFS-osoitteisiin. Ainoa ongelma on että jos CSV-tiedot lisätään jo olemassa olevaan taulukkoon se täytyy olla kirjoitettu täysin samalla tavalla, ilman poikkeuksia, jotta ohjelma pystyy yhdistämään se pariksi. Jos tiedosto joka yrittäisin lisätä olisi vähän suurempi (esimerkiksi jokaisen kunnan nimi) kestäisi aika kauan kunnes olisin tarkastellut että ei todellakaan missään ole mitään vikaa. Siitä tulisi nopeasti sekä väsyttävä että ärsyttävä.

Onneksi itsenäisellä harjoituksella ei ollut mitään tekemistä CSV:n eikä suuria Excel-tiedostoja, vaan (osittain) helpompi tehtävä, jossa piti luoda teemakartta liittyeen Suomen valuma-alueihin (Kuva 1).

tu

Kuva 1. Tulvaindeksin kartta (valitettavasti ilman diagrammi).

Minulla oli viime vuonna hirveän iso ongelma tämä kartan kanssa, koska en saanut ympyrädiagrammi asetettu kartan päälle. En muista kuinka kauan yritin saada kaaviot näyttämään hyvältä, mutta mutta monen yrityksen jälkeen luovutin. Ja sama tarina tänä vuonna. En vain voi saada itseäni ymmärtämään, kuinka tuo toiminto toimii.

Se mikä kartalle voisi olla ihan hyvä lisätä olisi ainakin suurimpien valuma-alueiden nimet. Kun tämän tyypinen teemakartta näyttää suomen maakunnat heidän nimet ei tarvitse olla mukana, koska useimmat ihmiset tietävät ainakin jotkut näistä ja voivat tulkita ainakin osa kartan tiedosta. Mutta valuma-alueet eivät ole kenellekkään paitsi ehkä mantsalaisille tuttu, ja jos tämä kartta tulisi käyttää jossakin yhteydessä jossa laajempaa yleisöä tulee kohtaamaan sen niin siellä pitäisi olla alueiden nimet.

VIITTAUKSET

¹ Helka Walldénin blogi – ”Timantit on ikuisia – ja niin on QGIS tuskakin”: https://blogs.helsinki.fi/helkawal/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *