Viikko 2 – Ongelmia luennon tahdissa pysymisessä

Toisen kurssikerran alussa harjoiteltiin valintatyökalujen käyttämistä. Tässä vaiheessa luentoa minulla ei vielä ollut vaikeuksia pysyä kärryillä ja eri valintatyökaluvaihtoehtojen käyttö tuntui varsin simppeliltä. Myös pinta-alojen ja etäisyyksien mittaaminen sekä projektioiden vertaileminen hyödyntämällä etäisyyden ja pinta-alan mittaustyökaluja oli helppoa. Alla olevassa taulukossa on Inarin halki mitattu matka ja samalta alueelta mitattu pinta-ala, kolmessa eri projektiossa.

Ongelmat luennon tahdissa pysymisessä alkoivat kuitenkin, kun siirryttiin käsittelemään projektioiden vaikutuksia kuntien pinta-aloihin. Koin hankaluuksia tason tallentamisessa tietyssä projektiossa ja tehtävässä vaadittavien laskutoimitusten suorittamisessa. Jälkeenpäin ajatellen aiheeseen liittyvät harjoitukset ja tarvittavat laskut ovat kohtuullisen yksinkertaisia, mutta luennolla ja välittömästi sen jälkeen, opetetut asiat tuntuivat vaikeilta. Luennolla tahti olikin välillä osaamistasooni nähden liian kova, enkä ehtinyt ajatella mitä tehdään ja miksi. Pyrin vain tekemään asiat samalla tavalla kuin kerrottiin, jäämättä jälkeen opetuksesta. Kurssikertaan liittyvät tekemäni kartat kuvaavat Mercator- ja Gall-Peters- projektioiden pinta-ala vääristymiä suhteessa pinta-alaltaan tarkempaan Lambertin projektioon. Näitä tehdessä kuitenkin pääsin perille hyvin siitä, mitä aiemmin harjoiteltiin luennolla ja harjoituksen uusiminen sujuu nyt vaivatta. Edellämainitut kartat ovat esitettynä alapuolella.

 

Kartat tehtyäni tulin ajatelleeksi, että olisin voinut tehdä niiden legendat hieman selkeämmin, sillä niistä puuttuu tieto siitä, että projektiot vääristävät pinta-alat todellisia suuremmiksi. En kuitenkaan enää jaksanut alkaa muuttamaan tietoja, sillä koin, että voin mainita asiasta tekstissä. Huomasin myös, että toisessa kartassa prosentit on esitetty ilman desimaaleja, toisin kuin toisessa, jossa luvut ovat kahden desimaalin tarkkuudella. Kartat kuitenkin osoittavat hyvin sen miten niissä mainitut projektiot vääristävät pohjoisten alueitten pinta-aloja voimakkaasti. Myös Riina totesi tämän blogissaan. Itseasiassa Lapissa pahimmat vääristymät ovat, jopa 700% luokkaa.

 

Lähteet:

Riinan GIS-Blogi: Kurssikerta 2. Luettu 1.2.2019  https://blogs.helsinki.fi/riinakor/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *