Lukuklaani

Lukuklaani-hanke on Suomen Kulttuurirahaston ja Kopioston rahoittama hanke, jonka tavoitteena on tukea lasten- ja nuorten lukutaidon ja -harrastuksen paranemista ja lukemista edistävien ympäristöjen ja käytäntöjen luomista. Hankkeeseen kuuluu mm. lukemista edistäviä kilpaluja ja tapahtumia. Hanke aloitettiin 2017 alakoulujen koulukirjastojen kehityskilpailulla, ja syksyllä 2018 lähes kaikkiin Suomen ala- ja yhtenäiskouluihin lahjoitettiin sadan kirjan Lukuklaani-kirjapaketti sekä Käsikirja lukupiireihin -opas.

Lukuklaani hanke laajeni syksyllä 2019 myös yläkouluihin. Jokainen yläkoulu saa valitsemansa sadan kirjan paketin, jotka toimitetaan kouluihin syyslukukauden 2019 alussa.  Yläkoulujen hankkeen käytännön toteutuksesta vastaa Lastenkirjainstituutti.

Tutkimusosio toteuteaan Helsingin ja Turun yliopistoissa alakoulun ja yläkoulun opettajille suunnatuilla laajoilla kyselyillä ja niiden analyysillä. Kyselyt jakautuvat siten, että ennen kirjapaketteja toimittamista kouluihin on lähetetty laaja alkukartoituskysely, joka tutkii kirjallisuuden käyttämistä opetuksessa. Kirjapakettien ja muun oheismateriaalin jakelun jälkeen kouluihin lähetetään seurantakysely, joka tutkii kirjapakettien käyttöä ja soveltamista opetuksessa ja niin ollen hankkeen vaikutuksia kirjallisuuden opetukseen.

Alakoulut: alkukartoitus (kevät 2018) ja seuranta (kevät 2019)

Yläkoulut: alkukartoitus (kevät 2019) ja seuranta (kevät 2020)

Tälle sivustolle kerätään tutkimuksen edetessä tutkimustuloksia ja uutta tietoa kirjallisuuden opetuksesta peruskoulussa. Tuloksista raportoidaan myös mediassa ja erilaisissa tapahtumissa.