Kick-off-ilta tarjoili eväitä onnistuneeseen mentorointiin – “Olisin todella tarvinnut tällaista omana opiskeluaikanani”, mentori sanoo nyt

Odotettu uusi mentorointikausi 2023–2024 alkoi marraskuun lopussa Viikin kampuksella. Lue ryhmien ensivaikutelmista ja ensimmäisistä suunnitelmista!

Luentosalin ruuduilla näkyy powerpoint-esitys, jossa on yhdeksän erilaista koirailmettä. Salissa istuvat ihmiset juttelevat ja nauravat.
”Millainen fiilis sinulla on juuri nyt koira-asteikolla mitattuna?” Yllättävä aloituskysymys herätti hilpeyttä ja auttoi ryhmät tutustumisen alkuun.


Luentosalin ruuduille ilmestyy kuva yhdeksästä eri-ilmeisestä
koirasta, ja aavistuksen jännittynyt tunnelma sulaa hetkessä hymyihin ja naurahduksiin. Humoristisen lämmittelytehtävän ideana on tarjota ohjelman osallistujille rento keino alkutunnelmiensa jakamiseen. 

– Tällaisia harjoituksia voitte hyödyntää jatkossakin ryhmätapaamisissanne, koska tulette niihin aina vähän eri tilanteista, vinkkaa iltaa juontava uraohjaaja Salla Wilén yliopiston urapalveluista. 

Paikalla Viikissä on suurin osa kauden 31 mentorista ja 119 aktorista, minkä lisäksi linjoilla on pieni joukko etäosallistujia. Koska kyse on ohjelmakauden ensimmäisestä tapaamisesta, Wilén käy tiiviisti läpi tärkeimmät yhteiset asiat: aikataulut, ryhmän hyvän vuorovaikutuksen kulmakivet ja ryhmien käytössä olevat tukimateriaalit. Valtaosa illasta on kuitenkin varattu ryhmien omalle keskustelulle, jotta tutustumiselle jää mahdollisimman paljon aikaa. 

Tutkimusmatkailua ja intuition kuuntelua

Kolmihenkinen ryhmä seisoo yhteiskuvassa Viikin Oppimistorin rappusissa.
Aktorit Kyösti Männistö (oik.) ja Roosa Näsi sekä mentori Tapani Järveläinen uskovat, että puoli vuotta kestävän mentorointiprosessin aikana heillä on luvassa monia mielenkiintoisia keskusteluja.

Kun ilta lähestyy loppuaan, salin yläosassa kolmihenkinen ryhmä alkaa tehdä lähtöä. Mentori Tapani Järveläinen kertoo, että kolmas aktori joutui peruuttamaan tulonsa viime hetkellä, mutta liittyy joukkoon seuraavassa tapaamisessa. 

Johtavana IT-asiantuntijana ja työyhteisönsä sisäisenä valmentajana työskentelevä Järveläinen on ohjelmassa mukana jo kolmatta kertaa. Hän kuvailee mentoroinnin olevan tutkimusmatka myös hänelle itselleen. 

– Ainahan tämä on vähän jännittävää positiivisella tavalla, hän lisää. 

Lähipäivinä valmistuva antropologian opiskelija Roosa Näsi luonnehtii alkufiiliksiään odottaviksi. 

– Ohjelma sattui tulemaan vastaan itselleni juuri oikeaan aikaan. Mentorivalinnan tein intuitiolla, ja myös se vaikuttaa osuneen ihan oikeaan, sillä meillä on yhteneväiset mielenkiinnon kohteet ja paljon mahdollisuuksia mielenkiintoisiin keskusteluihin ja aitoon kasvuun, Näsi summaa. 

Toista tutkintoaan tekevä tietojenkäsittelytieteen opiskelija Kyösti Männistö komppaa vieressä. 

– Varmasti tulee hyvä setti. 

Seuraavien tapaamistensa teemoiksi ryhmä on valinnut itsensä johtamisen ja työnhaun strategiat. Suunnitelmana on tutustua väliaikana Mentoroinnin työkirjaan ja sopia tavoitteista tarkemmin ensi kerralla, kun kolmaskin aktori on mukana keskustelussa.

Neljä ryhmäläistä, neljä kansalaisuutta

Salin keskellä istuvassa englanninkielisessä ryhmässä nauru on ollut herkässä koko illan.  

– Yhdessä työskentelymme oli heti helppoa. Se vain virtasi, kertoo kansainvälisessä Global Governance Law -maisteriohjelmassa opiskeleva Cèlia Pla Farriol ilahtuneena. 

Datatiedettä opiskeleva Kaan Daibasoglu on samaa mieltä. Hänen vaihto-opiskeluvuotensa Helsingissä on lähes puolivälissä, ja loppupuoliskon yhtenä tavoitteena on tavata mahdollisimman paljon ihmisiä eri puolilta maailmaa. Siihen ohjelma tarjoaa hyvän mahdollisuuden, sillä jo oma ryhmä kattaa neljä eri kansalaisuutta. 

Mentori Sangita Seshadri kertoo, että aktoreiden tarinoiden kuuleminen on saanut hänet tuntemaan olonsa nostalgiseksi. Hän valmistui teoreettisten ja laskennallisten menetelmien maisteriohjelmasta muutama vuosi sitten, mutta omat opiskelukokemukset ovat vielä hyvin muistissa. Seshadri myöntää yllättyneensä siitä, että ryhmämentorointiohjelma järjestetään nyt jo 13:tta kertaa. 

–  Olisin todella tarvinnut tällaista omana opiskeluaikanani, mutta silloin en tiennyt koko mahdollisuudesta. Nyt kuulin asiasta alumnien uutiskirjeestä, mutta ehkä olisi pitänyt lukea viestit tarkemmin myös opiskelijana, hän naurahtaa jälkiviisaana. 

Kun ryhmä tapaa seuraavan kerran, aiheena ovat selviytymisvinkit ja mielen hyvinvointi. Perustelu aihevalinnalle löytyy yksiselitteisesti vuodenajasta, sillä kahdella ryhmäläisellä on edessään elämänsä ensimmäinen talvi Suomessa. 

Tämän blogitekstin julkaisun aikaan voi todeta, että vuodenvaihteen ja tammikuun pakkasissa kaikki vinkit ovat epäilemättä olleet kultaakin kalliimpia.

Jutussa haastateltu nelihenkinen Sangita Seshadrin mentorointiryhmä istuu Viikin Oppimistorin keskellä pöydän ääressä juttelemassa.
Mentori Sangita Seshadrin (etualalla oikealla) ryhmä löysi yhteisen sävelen hyvin nopeasti. – Oli hienoa löytää mentori, johon on helppo samaistua, kiittelee edessä vasemmalla istuva taloustieteen opiskelija Manuchehr Shamsiddinov. Shamsiddinovin vieressä Cèlia Pla Farriol ja Seshadrin vieressä oikealla Kaan Daibasoglu.