Ohjelman aktorihaku on nyt käynnissä!

Opiskelijoiden hakuaika ryhmämentorointiohjelman kaudelle 2023–2024 on nyt alkanut ja päättyy 6.10.2023 klo 12.

Tutustu hakuohjeisiin, 46 alumnimentorimme esittelyihin ja pieneen ennakkotehtävään Hae ohjelmaan -sivulla. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten toimi nopeasti!

Mitä ohjelman aiemmat opiskelija-aktorit ovat oppineet mentoroinnissa?

”Mentoring strengthened my career-related confidence and gave me perspective that others are going through similar things and I am not alone with my thoughts.”

”Uskallan puhua avoimemmin epävarmuuksistani, urasuunnitelmistani ja -tilanteistani. Opin lisää käytännön tasolla työhausta ja sain yksilöllistettyä palautetta esim. CV:stäni.”

“To boldly seek very different paths instead of a particular one.”

Lue lisää ja hae nyt!

Opiskelija, hae mukaan ryhmämentorointiin – hakuaika alkaa 25.9.!

Opiskelijoiden hakuaika ryhmämentorointiohjelman kaudelle 2023–2024 alkaa maanantaina 25.9.2023 klo 12.00. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten tutustu hakuohjeisiin ja mentoriesittelyihin ja hae mukaan!

Helsingin yliopiston monitieteisessä ryhmämentorointiohjelmassa pääset pohtimaan esimerkiksi uramahdollisuuksiin, työnhakuun ja omiin vahvuuksiisi liittyviä teemoja. Erityisen antoisaa ryhmämuotoisessa mentoroinnissa on se, että mentorin tuen lisäksi saat myös vertaistukea ryhmäsi muilta opiskelijoilta.

Marraskuussa jo 13:tta kertaa käynnistyvässä ryhmämentorointiohjelmassa on mukana 46 upeaa mentoria. He ovat yhteiskunnan eri aloilla vaikuttavia yliopistomme alumneja, joita yhdistää opintotausta Helsingin yliopistossa ja aito halu jakaa osaamistaan opiskelijoille.

Tarjolla on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä mentoreita, ja osa heidän ryhmistään toimii kokonaan etänä. Mentorointiryhmät ovat monitieteisiä, joten voit hakea kenen tahansa mentorin ryhmään opiskelualastasi riippumatta.

Ohjelma on ainutlaatuinen mahdollisuus pohtia työhön liittyviä toiveitasi ja saada sparrausta työelämässä olevilta alumnimentoreilta. Tutustu siis hakuohjeisiin, mentoreiden esittelyihin ja pieneen ennakkotehtävään Hae ohjelmaan -sivulla ja toimi nopeasti, kun hakuaika alkaa!

Hakuaika päättyy perjantaina 6.10.2023 klo 12. Muistathan kuitenkin, että ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ohjelman toteuttaa urapalvelut yhteistyössä Helsinki Alumni -verkoston kanssa. Lisätietoja urapalveluilta: careerservices(at)helsinki.fi.

Mentorihaku kaudelle 2023–2024 on nyt käynnissä!

Nelihenkinen mentorointiryhmä keskustelemassa pöydän ääressä. Pöydällä jokaisen edessä on paperinen osallistumisdiplomi.

Helsingin yliopiston ryhmämentorointiohjelman kausi 2023–2024 alkaa marraskuussa, ja haemme nyt mentoreita opiskelijaryhmillemme. Ohjelma järjestetään jo 13:tta kertaa, ja mentoreiden hakuaika on käynnissä 17. syyskuuta asti.

Opiskelijat kaipaavat opintojensa tueksi esimerkkejä oman alansa alumneista. Mentorina sinulla on erinomainen mahdollisuus auttaa opiskelijoita kohti valmistumista ja työelämää. Samalla pääset takuulla itsekin oppimaan uutta!

Monet mentoreistamme ovat pitäneet kokemusta niin antoisana, että he ovat osallistuneet ohjelmaan useammin kuin kerran.

Mikä ryhmämentorointiohjelma?

Mentorille ryhmämentorointi tarkoittaa oman osaamisen ja elämänkokemuksen jakamista pienryhmälle, joka koostuu opintojen eri vaiheissa olevista 2–4 opiskelijasta. Suurin osa ryhmistä on poikkitieteellisiä, ja ryhmän kielenä voi olla suomi, ruotsi tai englanti. Tällä kaudella toivomme saavamme aktoreiksi entistä enemmän myös tohtoriohjelmien opiskelijoita. Mentorivalinnossa painotamme työelämässä olevia mentoreita.

Ryhmämentorointiohjelman kausi starttaa mentoreiden ja aktoreiden yhteisellä kick-off-tilaisuudella, joka järjestetään Viikin kampuksella maanantaina 21.11.2023 klo 17 alkaen. Ohjelmaan valituille mentoreille järjestämme tätä ennen myös Q&A-kyselytunnin Zoomissa keskiviikkona 15.11.2023 klo 17–18. Kausi päättyy yhteiseen päätöstilaisuuteen toukokuussa 2024.

Tilaisuuksien välillä ryhmät tapaavat itsenäisesti noin kerran kuussa. Jos haluat oman ryhmäsi tapaavan kokonaan etänä, ilmoitathan asiasta hakulomakkeella.

Kiinnostuitko? Hienoa! Hae mentoriksi tällä Lyyti-lomakkeella mahdollisimman pian ja viimeistään 17.9.2023!

Otamme yhteyttä kaikkiin hakijoihin syyskuun loppuun mennessä.

Lisätietoa mentorihausta antavat uraohjauksen asiantuntija Salla Wilén, salla.wilen(at)helsinki.fi ja yhteyspäällikkö Marja Peltomäki, marja.peltomaki(at)helsinki.fi.

Ryhmämentorointi yhdisti jälleen opiskelijat ja alumnit: “Ei tämä tähän jää!”

Ohjelmaan osallistuneiden ryhmien ystäväkirjamerkinnät kertovat, että puolen vuoden mittainen mentorointimatka antoi erinomaisia eväitä tulevaisuuteen. Lue lisää ryhmien kokemuksista ja katso kuvakooste kauden varrelta!

Kun Helsingin yliopiston ryhmämentorointiohjelman viimeisin kausi päättyi toukokuun lopussa, oli ilmassa sekä onnistumisen iloa että mietteliästä haikeutta. Jo 12:tta kertaa järjestetyssä ohjelmassa oli tälläkin kertaa upea osallistujajoukko: yhteensä noin 100 opiskelija-aktoria ja 28 mentoria, joista valtaosa on Helsingin yliopiston omia alumneja.

Ohjelman järjestelyistä vastasivat perinteiseen tapaan yliopiston urapalvelut-yksikkö sekä yliopiston alumnitoimintaa koordinoiva Helsinki Alumni -yhteisö.

Vihdoinkin samassa tilassa

Osittain tai kokonaan etänä toteutettujen kausien jälkeen yhteiset tapaamiset päästiin viimein järjestämään paikan päällä yliopistolla. Ohjelman marraskuinen kick-off-tilaisuus ja toukokuinen päätöstilaisuus järjestettiin ensimmäistä kertaa Viikin kampuksella, jossa Infokeskus Koronan uudistunut Oppimistori osoittautui paikkana varsin toimivaksi.

– Tästä kaudesta jäikin mieleen erityisesti se, miten ihanaa oli tavata kasvotusten ja nähdä ryhmien keskustelevan. Huomionarvoista on sekin, että syksyllä opiskelijoiden hakuaikana englanninkieliset ryhmät täyttyivät ensimmäisinä, Salla Wilén urapalveluista kertoo.

Myös tällä kaudella osa ryhmistä kokoontui kuitenkin täysin etänä. Riippumattomuus fyysisestä paikasta tarjosi – ja tarjonnee jatkossakin – laajempia osallistumismahdollisuuksia sekä mentoreille että aktoreille.

Ystäväkirja kokosi matkan opit

Yksi kauden uusista avauksista oli ohjelman oma ystäväkirja, johon ryhmiltä pyydettiin vastauksia tuttuun lauseentäydennystyyliin. Täytetyt sivut asetettiin päätöstilaisuudessa seinälle kaikkien ihasteltavaksi.

Vastauksista nousee esille se, että yhteinen puolivuotinen rakensi paitsi tietoa, taitoja ja ymmärrystä, myös merkityksellisiä ihmissuhteita – jopa ystävyyksiä. Ryhmistä useampikin kertoi suunnittelevansa jatkotapaamista ensi syksylle.

– Ei tämä tähän jää, huudahdettiin eräästä ryhmästä iloisesti naurahtaen, kun he lähtivät päätöstilaisuudesta kukin omaan suuntaansa.

Millaisia tavoitteita ryhmillä oli kauden alussa, ja miten ne toteutuivat puolen vuoden aikana? Lue vastaukset ja tuleville osallistujille lähetetyt terveiset ystäväkirjasta kuvakoosteen jälkeen!

Kornelia Kuc pitämässä esitystään kick-off-tilaisuudessa.
Kauden 2021–2022 aktori Kornelia Kuc jakoi kokemuksiaan ja parhaita vinkkejään marraskuun kick-off-tilaisuudessa.
Heini Hult-Miekkavaara pitämässä esitystään kick-off-tilaisuudessa.
Uraohjauksen asiantuntija Heini Hult-Miekkavaara avasi puheenvuorossaan sitä, miten kestävyys otetaan huomioon omissa uravalinnoissa.
Nelihenkinen ryhmä keskustelemassa pöydän ääressä ja kirjoittamassa yhteistä mentorointisopimusta.
Yhteisen intro-osuuden jälkeen osallistujat pääsivät tutustumaan omaan ryhmäänsä sekä sopimaan ryhmän tavoitteista ja pelisäännöistä.
Mentoreita keskustelemassa Mentoring speed datingissa.
Helmikuussa mentorit kokoontuivat vaihtamaan ohjelman puolivälin kuulumisia ja verkostoitumaan ”Mentoring speed datingin” parissa.
Heini Hult-Miekkavaara haastattelee mentoreita Paula Aaltosta ja Gergana Gatevaa yleisön edessä.
Toukokuisessa päätöstilaisuudessa mentorit Paula Aaltonen (keskellä) ja Gergana Gateva (oikealla) summasivat omaa polkuaan ja kannustivat opiskelijoita ryhtymään tulevaisuudessa mentoreiksi. ”Jos tunnet vähänkin kipinää mentorointiin, tee se! Me mentorit olemme ihan tavallisia ihmisiä”, Aaltonen muistutti. Urapalveluiden Heini Hult-Miekkavaara haastatteli.
Mentorointiohjelman osallistujat vastaamassa valkokankaalla näkyvään bingon väitteeseen "Teimme harjoituksen Mentoroinnin työkirjasta". Pystyssä on useita käsiä kyllä-vastauksen merkiksi.
Koska jokaisen ryhmän ja osallistujan mentorointimatka on aina omanlaisensa, yhdistäviä kokemuksia tutkailtiin lopuksi bingolla.
Nelihenkinen ryhmä keskustelee pöydän ääressä hymyssä suin. Jokaisella on edessään paperinen osallistumisdiplomi.
Aikaa oli varattu reilusti myös ryhmän omaan loppukeskusteluun. Jokainen sai osallistumisestaan diplomin, jonka avulla omaa aktiivisuuttaan oppijana voi tehdä näkyväksi myös ohjelman jälkeen.
Neljä hymyilevää mentorointiryhmän jäsentä pöydän ääressä antamassa Siivet selkään -palautetta toisilleen.
Ryhmien viimeisenä tehtävänä oli tunteikas Siivet selkään -harjoitus. Siinä kukin vuorollaan pääsi kertomaan, miksi omien ryhmäläisten siivet kantavat varmasti jatkossakin.

Poimintoja mentorointiryhmien ystäväkirjoista

Yhteisenä tavoitteenamme oli marraskuussa…

  • ”kasvattaa osaamista työnhausta ja (itse)varmuutta asiantuntijoina. Halusimme myös oppia mentorimme laajasta kokemuksesta ja kuulla eri uramahdollisuuksista”.
  • ”verkostoituminen, oman osaamisen tunnistaminen ja esille tuominen, CV:n päivitys, excursiot”.
  • ”tunnistaa polkuja työelämään, lisätä ammatillista itsetuntoa, viestinnällisiä taitoja ja verkostoitumistaitoja, oman osaamisen sanoittamista”.
  • ”osaamisen sanoittamisessa harjaantuminen ja työelämän uudelleen ajattelu sekä itsetuntemuksen lisääntyminen”.

Nyt toukokuussa voimme todeta, että…

  • ”meillä on ollut hyvä porukka, jossa sai kuulla eri näkökulmia ja jossa muut osasivat kysyä kysymyksiä, joita itse ei olisi keksinyt kysyä.”
  • ”oma polku löytyy kyllä ja että meille on muodostunut tosi hyvä ryhmä.”
  • ”mentoroinnista on ollut konkreettista apua.”
  • ”matka on ollut antoisa ja tavoitteita saavutettiin. On opittu kysymään kysymyksiä.”
  • ”kaikki löysivät tulevaisuuden suuntaa.”

Parasta yhteisessä matkassamme oli…

  • ”vertaistuki, ryhmäläisten sparraus työhakemuksia tehtäessä sekä yhteiset keskustelut. Ryhmä on voimaannuttanut jäseniään, ennakko-odotukset mentoroinnista ovat muuttuneet positiivisesti”.
  • ”toisiimme tutustuminen ja toisiltamme oppiminen”.
  • ”uravaihtoehtojen konkretian ja yliopistomaailman toiminnan hahmottaminen”.
  • ”se, että sai olla oma itsensä, käsitellä turvallisesti vaikeita asioita.”
  • ”vertaistuen saaminen ja urahuolien normalisointi. Avoimuus: oli helppo jakaa ajatuksia. Pelon ja häpeän poistaminen työnhausta.”
  • ”ajatusten jakaminen ja uusien näkökulmien saaminen.”

Muille ohjelman osallistujille haluamme sanoa, että…

  • ”kannattaa osallistua ja olla aktiivisesti mukana tavoitteiden ja puheenaiheiden suunnittelussa, jotta mentoroinnista saa irti juuri sitä, mitä tarvitsee. Ei ole välttämätöntä eikä ehkä aina kannattavaakaan sitoa itseään tiukasti yhdelle urapolulle vaan mielekkäitä urasuuntia voi usein löytää odottamattomistakin paikoista.”
  • ”tämä elämäntilanne valmistumisen ja työelämään astumisen välissä on vain yksi vaihe elämässä. Kaikki järjestyy lopulta parhain päin!”
  • ”ryhmistä saa voimaa ja apua arjen haasteisiin.”
  • ”jos mietit urapolkusi suuntaa tai haluat työnhakuun, verkostoitumiseen tai yrittämiseen neuvoja, ryhmämentorointi voi olla sinulle hyvä vaihtoehto.”
  • ”oma polku löytyy kyllä, vaikka nyt se olisikin sumussa. Positiivisin mielin vaikeita kokemuksia vastaan. Hankalia tunteita kohti.”
  • ”mentorointiryhmässä opimme, että hyvä riittää.”
  • ”luokaa turvallista tilaa jakaa asioita luottamuksellisessa ilmapiirissä. Seuratkaa Mentoroinnin työkirjaa, siellä on hyviä työkaluja mentoroinnin varrelle.”

Seuraava kausi starttaa marraskuussa 2023 – tule mukaan!

Ryhmämentorointiohjelman uusi kausi käynnistyy marraskuussa 2023, ja etsimme mentoreiksi jälleen Helsingin yliopiston alumneja. Uuden kauden mentorihausta tiedotamme tarkemmin Helsinki Alumnin kanavissa, mutta voit ilmoittaa kiinnostuksestasi mentorina toimimiseen jo nyt lähettämällä sähköpostia yhteyspäällikkö Marja Peltomäelle: marja.peltomaki(at)helsinki.fi. Virallisen hakulomakkeen avaamme elokuussa.

Opiskelijat pääsevät hakemaan mukaan ryhmiin jälleen syksyllä 2023. Seuraa viestintäämme tässä blogissa ja Opiskelu-palvelussa!

Lisätietoja opiskelijoille ryhmämentoroinnista antaa urapalvelut: careerservices(at)helsinki.fi

Ryhmämentoroinnin opiskelijahakua jatkettu – lomake auki vielä maanantaina 17.10!

Päivitys 17.10: viikonloppuna tapahtuneen teknisen vian vuoksi opiskelijoiden hakulomake on auki vielä maanantaina 17.10. klo 23.59. saakka. Jos siis et ehtinyt viikonloppuna täyttämään hakemusta voit tehdä sen vielä!

Ryhmämentorointiryhmä tiedekulmassa

Opiskelijoiden hakuaikaa kauden 2022–2023 ryhmämentorointiin on jatkettu sunnuntaihin 16.10. Noin puolet ryhmistä on jo täynnä, mutta monissa mentorointiryhmissä on vielä tilaa. Lisähakemuksille on tilaa ryhmissä, jotka soveltuvat erityisesti seuraavien tiedekuntien opiskelijoille:

  • humanistinen
  • kasvatustieteellinen
  • oikeustieteellinen
  • teologinen
  • valtiotieteellinen

Monella tämän vuoden mentoreilla kantavina teemoina ovat oman osaamisen kehittäminen, itsetuntemus, itsensä johtamisen taidot, työn merkityksellisyyden pohdinta sekä oman polun löytäminen työelämässä. Osan kanssa voit erityisesti perehtyä yrittäjänä toimimiseen, osalla taas tutkimustyö yhdistyy hyvin muihin työelämäteemoihin. Osalla on kokemusta siitä kuinka generalisti löytää paikkansa työelämässä tai yritysmaailmassa. Mukana on myös useampi mentori, joilla on kokemusta oppilaitosjohtamisesta.

Muistathan, että mentorin ei tarvitse olla juuri omasta tiedekunnastasi! Tärkeintä on, että löydät mentorin, joka tarjoaa juuri sinulle kiinnostavia teemoja.

Ryhmämentoroinnissa opiskelijat, eli aktorit, pääsevät pohtimaan mentorinsa johdolla esimerkiksi uramahdollisuuksiin, työnhakuun ja omiin vahvuuksiinsa liittyviä asioita. Lisäarvona ryhmämuotoisessa mentoroinnissa on se, että se tarjoaa mahdollisuuden saada vertaistukea myös muilta opiskelijoilta. Marraskuussa alkava ohjelma kestää 6 kuukautta, jonka aikana ryhmät tapaavat noin kerran kuussa.

Toimi siis heti ja lähetä hakemuksesi jo tänään:

  1. Tutustu mentoritarjontaan mentoreiden esittelysivulla.
  2. Katso hakuohjeet ja hae mukaan Lyytissä.

Lue lisää ryhmämentorointiohjelmasta.

Ryhmämentoroinnin toteuttaa urapalvelut yhteistyössä Helsinki Alumni -verkoston kanssa. Lisätietoja antaa urapalvelut: careerservices@helsinki.fi.

Opiskelija, hae mukaan ryhmämentorointiin!

Helsingin yliopiston kauden 2022–2023 ryhmämentorointiohjelma käynnistyy marraskuussa. Monitieteisen ohjelman viimeinen hakupäivä opiskelijoille on sunnuntaina 9.10.2022. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, joten kannattaa toimia nopeasti!

Ryhmämentoroinnissa opiskelijat, eli aktorit, pääsevät pohtimaan mentorinsa johdolla esimerkiksi uramahdollisuuksiin, työnhakuun ja omiin vahvuuksiinsa liittyviä asioita. Lisäarvona ryhmämuotoisessa mentoroinnissa on se, että se tarjoaa mahdollisuuden saada vertaistukea myös muilta opiskelijoilta.

Palaute aiemmilta vuosilta on ollut erittäin myönteistä: viime kaudella lähes 100 % palautekyselyn täyttäneistä mentoreista ja aktoreista suosittelee kokemusta muillekin!

– Mentorointi oli turvallinen paikka, jossa keskustella omista valmistumisen jälkeisistä urasuunnitelmista. Sain hyviä neuvoja ja kannustusta, kommentoi viime kaudella ohjelmaan osallistunut aktori.

Tänä vuonna valittavana kaikkiaan 33 mentoria, osa ryhmistä kokonaan etänä

Jo 12. kertaa käynnistyvän ryhmämentorointiohjelmaan viimeinen hakupäivä on sunnuntaina 9.10. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä, ja samassa yhteydessä tulee palauttaa ennakkotehtävä. Tänä vuonna mukana on sekä etänä että lähitoteutuksella toimivia ryhmiä mentorista riippuen.

Ohjelma sisältää seuraavat tapahtumat:

  • Mentoreiden ja aktoreiden kyselytunnit 15.11. etänä Zoomissa (aktorit klo 16–17).
  • Ohjelman kick-off-tilaisuus 23.11.2022 kello 17.00–19.00 (lähitoteutus Viikissä).
  • Ryhmän kanssa sovitut tapaamiset n. kerran kuukaudessa (5–6 kertaa).
  • Ohjelman päätöstilaisuus 22.5.2023 Viikissä.

Kauden 2022–2023 ryhmämentorointiohjelmassa on tarjolla 33 mentoria. He ovat yhteiskunnan eri aloilla vaikuttavia yliopistomme alumneja, joita yhdistää opintotausta Helsingin yliopistossa ja halu jakaa osaamistaan opiskelijoille. Ryhmämentoroinnin blogisivustolta löydät lisätietoa mentoroinnista ja mentoreiden esittelyt.

Ohjelma on ainutlaatuinen mahdollisuus pohtia omia työhön liittyviä toiveitasi ja saada sparrausta alumnimentoreilta – hae siis mukaan ryhmämentorointiin!

Katso aiempina vuosina osallistuneiden kokemuksia:

Ryhmämentoroinnin toteuttaa urapalvelut yhteistyössä Helsinki Alumni -verkoston kanssa. Lisätietoja antaa urapalvelut: careerservices@helsinki.fi.

Tutustu ryhmämentoroinnin kauden 2022–2023 mentoreihin – haku käynnistyy maanantaina 26.9.

Ryhmät välitapaamisessa

Helsingin yliopiston opiskelijoille ja vastavalmistuneille suunnatun ryhmämentorointiohjelman mentorit kaudelle 2022–2023 on julkaistu. Varsinainen haku käynnistyy maanantaina 26.9.2022 klo 12, mutta voit jo nyt tutustua mentoritarjontaan etukäteen. Ohjelma pyörähtää käyntiin marraskuussa.

Tänä vuonna tarjolla on 32 mentoria, joista osa mentoroi kokonaan etänä. He ovat yhteiskunnan eri aloilla vaikuttavia yliopistomme alumneja, joita yhdistää opintotausta Helsingin yliopistossa ja halu jakaa osaamistaan opiskelijoille. Ryhmämentoroinnin blogisivustolta löydät lisätietoa mentoroinnista ja mentoreiden esittelyt.

Nyt ehdit tutustua mentoreihin etukäteen ennen hakuajan käynnistymistä maanantaina! Hakulinkki päivitetään Mukaan ohjelmaan -sivulle klo 12. Voit myös tutustua hakusivulta löytyvään ennakkotehtävään, joka tulee palauttaa hakulomakkeen yhteydessä.

Lisätietoja antaa urapalvelut: careerservices@helsinki.fi

Ryhmämentorointiin haetaan jälleen mentoreita!

Kauden 2022–2023 ryhmämentorointiohjelma pyörähtää käyntiin jälleen marraskuussa, ja haemme nyt mukaan mentoreita opiskelijaryhmille. Kyseessä on jo ohjelman 12. kausi ja mentoreiden ilmoittautumisaika on auki 13. syyskuuta saakka.

Helsingin yliopiston opiskelijat kaipaavat opintojensa tueksi esimerkkejä oman alansa alumneista. Sinulla on nyt hyvä mahdollisuus auttaa opiskelijoita kohti valmistumista ja työelämää!

Mikä ryhmämentorointiohjelma?

Ryhmämentorointi tarkoittaa oman osaamisen ja elämänkokemuksen jakamista pienryhmälle, joka koostuu eri opintovaiheissa olevista opiskelijoista. Ryhmään valitaan 2–4 opiskelijaa, ja suurin osa ryhmistä on poikkitieteellisiä. Monet mentoreistamme ovat osallistuneet ohjelmaan useammin kuin kerran pidettyään kokemusta antoisana.

Ryhmämentorointiohjelman kausi 2022–2023 starttaa 23.11.2022 mentoreiden ja aktoreiden yhteisellä kick-off -tilaisuudella. Tätä ennen ohjelmaan valituille aktoreille ja mentoreille järjestetään myös kyselytunnit Zoomissa 15.11. Yhteistä päätöstilaisuutta vietetään toukokuussa 2023. Tilaisuuksien välillä ryhmät tapaavat itsenäisesti noin kerran kuussa.

Ilmoittautuessasi voit valita, haluatko osallistua mentorointitapaamisiin ryhmäsi kanssa kokonaan etänä vai myös kasvokkain.

Jos haluat mukaan, ilmoittaudu mentoriksi tällä lomakkeella Lyytissä!

Viimeinen hakupäivä on 13.9. Mentorit valitaan ohjelmaan ja kaikkiin hakijoihin otetaan yhteyttä syyskuun lopussa.

Katso tarkempia tietoja sivulta Mukaan ohjelmaan.

”Mentoriohjelma oli ehdottomasti alkuvuoden kohokohta” – ryhmämentorointikausi 2021–2022 sai päätöksensä

Group mentoring closing, group photo from Zoom
Ryhmämentoroinnin päätöstilaisuus pidettiin Zoomissa

Ryhmämentoroinnin marraskuussa 2021 käynnistynyt 11. kausi sai päätöksensä toukokuussa. Vielä tällä kaudella suurilta osin etätapaamisina toteutettu ohjelma palaa uuden kauden merkeissä taas syksyllä.

Helsingin yliopiston ryhmämentorointiohjelman 11.kausi pyörähti käyntiin marraskuun lopulla etäyhteyksin järjestetyllä kick-off-tilaisuudella. Ohjelma toi yhteen 139 aktoria lähes kaikista yliopiston tiedekunnista ja 36 alumnimentoria yhteiskunnan eri aloilta.

– Tämän kauden erityispiirteenä olivat kokonaan etänä toimineet ryhmät, minkä voi nähdä etäajan positiivisena puolena. Tämä on mahdollistanut myös muualla Suomessa ja jopa ulkomailla asuvien alumnien mukaan ottamisen mentoreiksi, kommentoidaan koordinointitiimistä.

Päätöstilaisuudessa opiskelijat ja mentorit pääsivät vielä jakamaan kokemuksiaan ja käymään yhteisen loppukeskustelun ryhmänsä kesken. He myös lähettivät toisilleen terveisiä ja palautteita. Kokosimme yhteen muutamia kommentteja päätöstilaisuudessa ja palautteissa annetuista kommenteista. Ohjelman koordinointitiimi kiittää kaikkia mentoreita ja aktoreita mentorointiin osallistumista!

Näin mentorit kommentoivat kokemustaan mentoroinnista päättyneellä kaudella:

  • Sain uusia ajatuksia ja ideoita nuorilta. Tämä lisää energiaa omaan työhön!
  • Olin jokaisen tapaamisen jälkeen itse todella inspiroitunut ja hyvällä mielellä. Aktoreista kaksi onnistui saamaan työpaikan ja kävimme paljon myös työelämän kokemuksia opintojen ohella keskusteluissa.
  • Mentoriohjelma oli ehdottomasti alkuvuoden kohokohta. Oli ensinnäkin kiinnostavaa tavata nykyopiskelijoita, joiden todellisuus on varsin erilainen kuin omani 80-luvulla.
  • Sain uutta näkökulmaa omaan työhöni. Ennen kaikkea olen työstäni vielä kiitollisempi kuin ennen mentorointia. Aktoreilta saamani palautteen mukaan tämä myös näkyi. Tein myös itse harjoitteet aktoreiden kanssa, joka auttoi arvioimaan myös omaa osaamistani. Sain myös aktoreilta arvokasta palautetta. Mentorina toimiminen tukee myös työssäni eri kohderyhmälle sovelletun mentorointihankkeen kehittämistä.
  • Me jaoimme aktoreille vastuuvuorot jokaiselle tapaamiselle. Se teki ryhmän roolituksesta selkeää, kun jokainen oli vastuussa vähintään yhden tapaamisen käytännön järjestelyistä. Myös alussa sovitut pelisäännöt koettiin tärkeinä, sillä ne sitouttivat prosessiin.
Grpup mentorin closing, picture of actor's presentation
Ryhmämentoroinnin päätöstilaisuudessa kuultiin aktorin kokemuksia mentoroinnista.

Näin aktorit kommentoivat kokemustaan mentoroinnista:

  • Keskustelimme nykyisen työelämän tilasta, ja kuinka käsitellä päivittäisiä työelämän haasteita, priorisoida tehtäviä, valmistautua tuleviin työmahdollisuuksiin, mistä etsiä töitä, LinkedIn-profiilin rakentamista ja CV:n kirjoittamista.
  • Ryhmäni oli täydellinen. Keskustelimme kulttuurista, CV:sta, taidoista, LinkedInistä ja monista muista asioista. Keskustelu oli vapaata ja tuntui kuin tapaisin ystäviäni. Meillä oli useampia etä- ja lähitapaamisia (ja hybridi). Etätapaamiset toimivat hyvin, mutta pidän silti enemmän kasvokkain kohtaamisista.
  • Mielestäni kaikki toimi hyvin ja suosittelisin ohjelmaa kenelle tahansa.
  • Sain selvyyttä omaan osaamiseeni, ominaisuuksiini, vahvuuksiini, heikkouksiini, alalla tarvittavaan osaamiseen, työnhakuun, työhaastatteluihin, gradumahdollisuuksiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Koin nämä kaikki erittäin hyödyllisiksi aiheiksi ja juuri näiden teemojen takia hain mentorointiin. Tapasimme lähinnä livenä, mikä lisäsi tapaamisten onnistumista.
  • Mentorointi oli turvallinen paikka, jossa keskustella huolista oman urasuunnitelmiin valmistelun jälkeen. Sain hyviä neuvoja ja kannustusta.
  • Opin tuntemaan itseäni paremmin ja sain paljon vertaistukea! Seuraavaksi hyödynnän näitä oppeja käytännössä aloittaessani uudessa työssä.
  • Sain inspiraatiota ja enemmän itsevarmuutta jatkaa opintojani ja työnhakua. Opimme, kuinka tunnistaa oman taitonsa ja yhdistää ne omiin kokemuksiinsa ja kiinnostuksenkohteisiinsa ja saada sitä kautta itsevarmuutta.

Ohjelmaa kehitetään vuosittain palautteen pohjalta

Mentorointi on vuorovaikutuksen perustuva prosessi ja jokainen mentorointikokemus on ainutlaatuinen. Myös kriittiset palautteet ovat erityisen tärkeitä ja niiden pohjalta ohjelmaa kehitetään vuosittain.

Tämän vuoden palautteeseen perustuen muun muassa  ohjelman perehdytys- ja ennakkomateriaaleja pyritään selkeyttämään niin, että kick-off –tilaisuudessa pääpaino voisi olla yhä enemmän ryhmien yhteisen työskentelyn käynnistämisessä. Samoin muiden yhteisten tilaisuuksien sisältöä pyritään muuttamaan osallistavammaksi.

Yhteydenpito koordinointitiimin, mentorien ja aktorien välillä on tärkeässä roolissa koko kauden läpi. Myös tämän kommunikoinnin vahvistaminen on avain asemassa mentorointikokemuksen kehittämiseksi. Jotta mahdollisista haastavista tai kiperistä tilanteista saataisiin kiinni ajoissa, kommunikointia osallistujiin päin aiotaan jatkossa lisätä muun muassa välipalautteen keräämisen avulla.

Seuraava kausi käynnistyy marraskuussa 2022 – voit ilmoittaa kiinnostuksestasi mentorointiin jo nyt!

Ryhmämentorointiohjelma on jatkuva perinne Helsingin yliopistossa ja uusi kausi käynnistyy taas marraskuussa 2022. Ohjelman mentoreiksi haettavat ovat Helsingin yliopiston alumneja. Uuden kauden mentorihausta tiedotetaan tarkemmin Helsinki Alumnin kanavissa, mutta voit ilmoittaa kiinnostuksestasi mentorointiin jo nyt. Virallinen hakulomake aukeaa elokuussa.

Alumni, jos mentorointi kiinnostaa, ota yhteyttä osoitteeseen: alumni(at)helsinki.fi.

Opiskelijat pääsevät hakemaan mukaan ryhmiin syksyllä 2022 – seuraa tiedotusta tällä sivustolla ja Opiskelu-palvelussa.

Lisätietoja opiskelijoille ryhmämentoroinnista antaa urapalvelut: careerservices(at)helsinki.fi