Kurssikerta 6 – Seikkailuja Helsingin liikenteessä

Ulos keräämään oikeaa dataa! Miten mahtava tunti. Tunnin alussa sekä kotona olimme tutustuneet Epicollect5-sovellukseen, jota käytimme tällä kertaa datankeräysvälineenä. Sitten vain puimme lämpimästi päälle (ainakin minä), varmistimme että meillä on voimassa oleva bussilippu ja lähdimme noin 45 minuutin pituiselle seikkailulle Helsingin pakkaseen.

Kuva 1: Koettu turvallisuuden tunne Helsingin Kumpulan lähiympäristössä.

Kaduilla tarpomisen ja QGIS:llä säätämisen jälkeen tuloksena oli kuvan 1 kaltainen kartta, jossa esitän koettua turvallisuuden tunnetta Helsingin Kumpulan lähialueilla. Kartan mukaan suhteellisen turvalliseksi koetaan varsinainen kampusalue, Arabianrannan itäpuolinen alue sekä Kumpulan kasvitieteellinen puutarhan lähiympäristö. Sen sijaan turvattomuutta on havaittu erityisen paljon Kumpulan kampuksen liukkaassa mäessä sekä Vallilan varikon kohdalla.

Minä ja Atte Ahokas olimme ainoat ryhmästämme, jotka lähtivät bussilla Kumpulasta etelään. Olen siitä mielissäni, sillä saimme suurennettua kartan skaalaa mukavasti. Ensimmäisen pisteen, muistaakseni Ristikkokujan bussipysäkin, otto kuitenkin epäonnistui kohdallani, sillä olin vahingossa ottanut talteen pisteen koordinaatit kampuksella, enkä siis tajunnut virhettäni ennen pisteen julkaisua. Täten yksi piste kartalla sijaitsee väärässä paikassa, mutta toinpahan esille tästäkin luotettavuusongelmasta esimerkin. Olen sirti varsin tyytyväinen tähän tuotokseen!

 

Itsenäinen tehtävä

Myös kuudennen kerran itsenäistehtävä oli erittäin mielenkiintoinen, sillä tehtävänantona oli luoda valitsemastaan hasardista kolme vapaamuotoista karttaa, joita olisi mahdollista käyttää opetuksessa. Valitsin hasardiksi suhteellisen helpon aiheen, maanjäristykset sekä tulivuoret, mutta ei tuntia ilman vaikeuksia. Koin hankalaksi saada maanjäristystaulukon koordinaatit toimimaan QGIS:ssä, joskin aikani pähkäiltyä tajusin vaihtaa projektioksi sovelluksen default-projektion, joka sai pisteet vihdoin näkymään oikeilla paikoillaan. Lisämausteeksi toin karttoihin litosfäärilaattojen rajat. Kuvien 2-4 lähteinä toimii Yhdysvaltain geologian tutkimuskeskus (USGS), Yhdysvaltain kansallinen geofysiikan tietokeskus (NGDC) sekä Ahleniuksen, Nordpilin ja Birdin luoma aineisto github.com-sivustolla.

Kuva 2: Pienet maanjäristykset maailmalla vuonna 2022.

Ensimmäinen hasardikartta kertoo pienistä, tarkemmin sanottuna 2,5-4 magnitudin maanjäristyksistä. Litosfäärirajojen läheisyyteen osuvat järistykset sijoittuvat hyvin tarkkaan joko sivuamis- tai törmäysvyöhykkeille, sillä niissä laattojen väliin kerääntyy jännitettä, joka ajanmittaan purkautuu maanjäristyksenä. Muutamat erkanemisvyöhykkeellä tapahtuneet järistykset saattavat puolestaan olla peräisin tulivuorista, joita kuva 3 esittää. Litosfäärilaattojen kulkusuunnat olisi voinut olla hyvä lisäys karttoihin, sillä ne eivät vielä mielestäni ole liian monimutkaisia. Lisäksi se toisi mukaan uuden opetettavan asian, jonka voisi helposti yhdistää kartoilla jo esitettyihin aiheisiin.

Kuva 3: Aktiiviset tulivuoret maailmalla.

Eri lähteet määrittelevät aktiivisen tulivuoren käsitteen eri tavoin, mutta itse päädyin NGDC:n sivuston luokitukseen eli vuonna 1964 tai sen jälkeen tapahatuneisiin purkauksiin. Myös tulivuoret sijoittuvat siististi litosfäärilaattojen rajakohtiin kuumia pisteitä, kuten Havaijisaaria ja Ranskan Réunionia lukuun ottamatta. Erityisen paljon tulivuoria ja samoin myös tapahtuneita maanjäristyksiä sijoittuu Tyynenmeren tulirenkaalle eli Tyynenmeren ja Nazcan laattojen reunoille. Tästä tulikin mieleen, että varsinkin suurimpien litosfäärilaattojen nimet olisi voinut lisätä karttoihin tunnistusta helpottamaan.

Kuva 4: Voimakkaat maanjäristykset maailmalla vuonna 2022.

Vuoden 2022 voimakkaat maanjäristykset ovat vain muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tapahtuneet litosfäärilaattojen rajakohdissa, ja suurin osa Tyynenmeren tulirenkaalla. Kartalta voidaan huomata esimerkiksi 6,1 magnitudin järistys Pakistanissa. (Kataja & Burtsoff, 2022). Kesäkuinen maanjäristys oli hyvin tuhoisa ja aiheutti ainakin 1 000 ihmisen kuoleman. Järistyksen takana on Arabian laatan liike kohti Euraasian laattaa.

Kuva 5: Maanjäristykset Utsjoen lähistöllä 2000-luvulla (Helsingin yliopisto, Seismologian instituutti).

Esimerkiksi jo olemassaolevasta kartta-aineistosta valitsin Helsingin yliopiston Seismologian instituutin kartan Pohjois-Norjan maanjäristyksistä. Kartta ilmentää tehokkaasti järistysten suuruuksia pallojen koolla ja näyttää jopa järistyskeskukset, mikä tuo karttaan todellisen tieteen tuntua. Maiden rajat ja taustakartta itsessään on jätetty vähäisempään huomioon pitämällä ne himmeinä, mikä sinäänsä vaikeuttaa hieman alueen tunnistamista. Lisäksi alueet, jossa järistyksiä on tapahtunut paljon, näyttävät sekavilta. En esittäisi kyseisen kaltaista karttaa lukiolaisille tai sitä nuoremmille opetuskäytössä, mutta yliopistolaisille se on jo ymmärrettävä.

Kurssitoverini Lucas Yoni keroo blogissaan erinomaisesti, mitä opetustarkoitukseen tehdyissä kartoissa on tärkeää näkyä. Hän mainitsee muun muassa helppolukuisuuden, kirkkauden, kontrastin, symbolien esittävyyden sekä kartan varsinaisen kiinnostavuuden. Mielestäni nämä toteutuvat hyvin Lucaksen kartoissa ja jotenkuten omissanikin. Sinäänsä tulivuoren perinteisenä symbolina toimii ruskea tai punainen kolmio, mutta toisaalta keltaiset tähdet tuovat mukavasti kirkasta väriä karttaan ja tekevät siitä ehkä puoleensavetävämmän. Lucaksen kartoista kauniit tekevät erityisesti pisteiden koko- ja värivaihtelut!

 

Lähteet:

Kansikuva https://en.wikipedia.org/wiki/Kumpula_Campus#/media/File:Physicum,_Kumpula_Science_Campus,_University_of_Helsinki.jpg

Helsingin yliopisto, Seismologian instituutti. (29.11.2021). Maanjäristys Norjassa herätti Utsjoella lauantain 27.11. vastaisena yönä. https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/ajankohtaista/maanjaristys-norjassa-heratti-utsjoella-lauantain-2711-vastaisena-yona

Hugo Ahlenius, Nordpil and Peter Bird. (6.10.2014). World tectonic plates and boundaries. https://github.com/fraxen/tectonicplates

Kataja, M. & Burtsoff, P. Tuhoisa maanjäristys tappoi ainakin tuhat ihmistä Afganistanissa – tuntui kolmen valtion alueella, uhreja voi paljastua lisää. Yle Uutiset. (22.6.2022).  https://yle.fi/a/3-12505737

Yoni, L. (23.2.2023). Viikko 6: Tarvottiin hangessa ja kerättiin dataa. GIS-AVAUTUMISET. Viitattu 20.3.2023. https://blogs.helsinki.fi/luberger/2023/02/23/viikko-6-tarvottiin-hangessa-ja-kerattiin-dataa/

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *