Kesä tulee! Löydätkö sisäisen motivaatiosi ilman ulkoista painetta?

Petri Ekqvistin kuva_sikrustaiteilijaOman motivaation seuraaminen ja sen kuunteleminen on tärkeä osa mitä tahansa harjoittelua. Jokainen päivä ja harjoitus on erilainen ja kyky muuttaa suunnitelmaa, tinkimättä kuitenkaan omasta visiostaan, on tärkeää. Tulee hetkiä, jopa kausia, jolloin kaikki tuntuu haasteelliselta. Silloin on tärkeää ymmärtää, että yksipuolinen harjoittelu voi olla haitallista kokonaisuuden kannalta. Joskus treenimotivaatio voi löytyä muualta kuin punttisalilta. Silloin jopa oman mukavuusalueen haastaminen ja vaihtoehtoisten harjoitusmuotojen löytäminen voi tuoda harjoitukseen syvyyttä ja mahdollisesti myös uutta näkemystä vanhaan harjoitukseen. Jos harjoitteluun liittyy kohtuuton määrä pakkoa ja ulkoisia arvoja, vaikeutuu mahdollisesti jo ennalta asetettujen tavoitteiden toteutuminen huomattavasti.

”Paras tilanne on silloin kun harjoitteluun ei liity ulkoista painetta, jolloin harjoituksesta kertyy fyysisen pääoman lisäksi myös henkistä hyvinvointia.”

Usein hyppäämme kuitenkin asioiden edelle, jolloin jo matka salille on pitkä siinä vaiheessa kun ymmärrät että juoksumatto ei olekaan sinun juttusi ja haaveesi kesäkunnosta rapautuvat jo viikon kovan harjoittelun jälkeen. Tai mahdollisesti työkiireiden johdosta et pääsekään salille seuraavaan kuukauteen. Teoriassa moni pystyy pääsemään esimerkiksi terveyden kannalta ihanteelliseen painoonsa tietyn ajan puitteissa, mutta käytännössä ongelma saattaakin monesti tulla vastaan jo silloin kun on aika pakata treenikamat kassiin ja tv:stä tuleekin Game of Thrones eikä ulkona paista aurinko vaan taivaalta sataa puukkoja. Tällöin omiin päätöksiimme sitoutuminen vaatii jopa epämiellyttävän määrän johdonmukaisuutta.

Monesti meidän on vaikea hyväksyä sitä, että tikkaita on mahdoton kiivetä kädet taskussa ja pakotamme vartalon tekemään liian aikaisin asioita, mihin se ei ole valmis. Samalla vartalo kuitenkin vaatii asioita, mitä päämme on vaikea hyväksyä. Tällöin on hyvä tehdä arvio omista henkilökohtaisista vahvuuksista ja heikkouksista jotka ovat tulleet esiin harjoittelun aikana.

Hyvinvointi saattaa tuottaa kohtuuttomasti vaivaa silloin kun todellisuus ja omat odotukset eivät kohtaa tai ovat liian kaukana toisistaan. Tällöin jonkun on tehtävä myönnytyksiä ja todellisuus tekee niitä harvoin.”

Kyvyttömyys arvioida omaa matkaa kohti ennalta asetettuja tavoitteita saattaa kuitenkin johtaa kokemukseen, missä parasta ennen -päivämäärä tulee eteen jo kauan ennen kuin jossain epämääräisessä tulevaisuudessa häämöttävä päämäärä on saavutettu. Kesäkunnosta puhutaan paljon, mutta se on kuitenkin vain haave ilman jalkoja niin kauan kun joudut piiskaamaan itsesi salille etkä nauti itse tekemisestä – pidä rima tarpeeksi matalalla. Kaikkeen hyvinvointiin ja kehitykseen liittyy ponnistelua ja harvoin edellisen kevään ahkerointi tuottaa enää toivottuja tuloksia. Vähitellen kykenet haastamaan itsesi myös henkisellä tasolla, mutta jos et ole käynyt salilla edellisen kevään jälkeen, et voi aloittaa penkkipunnerrusta sadalla kilolla.

”Kun tavoitteistasi tulee vähitellen itse harjoituksen ja hyvinvoinnin sivutuote, eivätkä ne enää häiritse mielenrauhaasi, on sinulla mahdollisuus keskittyä myös oman kehosi ja mielesi kertomiin signaaleihin ja näin myös välttää turhia vammoja ja mahdollista ylikuntoa.”

Parhaassa tapauksessa harjoitus nostaa sinut myös tasolle, jossa omat ja ympärillä olevat mahdollisuudet lakkaavat olemasta pelkkiä itsestäänselvyyksiä ja niistä tulee rakennuspalikoita, jotka ovat käytettävissäsi silloin kun niitä tarvitset. Silloin sinun on myös mahdollista havaita, että mestariksi ei synnytä vaan matka on usein tärkeämpi kuin itse määränpää. Tällöin harjoituksen edetessä saattaa hetkittäin myös muistua mieleen se usein unohdettu itsestäänselvyys, että elämä onkin ihmisen parasta aikaa ja että maalissa ei enää ole mitään saavutettavaa. Nautitaan siis matkasta!

 

Teksti: Petri EkqvistPetri Ekqvistin kuva_itsestään
Ylempi kuva: Riku Virtanen
Alempi kuva: Toni Koskimaa

 

 

Petri toimii Unisportilla urheiluhierojana ja ryhmäliikunnanohjaajana ja ohjaa mm. Zumbaa. Petrin ohjauksia ja palveluja voit kurkata täältä. Petri on toiminut myös tanssijana ja sirkustaiteilijana, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tanssia hän on opiskellut mm. Teatterikorkeakoulussa tanssitaiteenlaitoksella ja Alvin Ailey Schoolissa New Yorkissa. Sirkustaiteilijana hän on työskennellyt lentävällä trapetsilla mm. Ranskassa, Belgiassa, Englannissa ja Kanadassa.

 

UniSport vinkkaa!
Kun kyse sinusta, kehosi ja mielesi tasapainosta, hyvinvoinnista, virkistämisestä, rentouttamisesta ja palautumisesta, suosittelemme sinulle mm. kursseja Keho ja mieli -kategoriasta. Rentoutua voit myös hieronnassa.

2,068 thoughts on “Kesä tulee! Löydätkö sisäisen motivaatiosi ilman ulkoista painetta?

 1. By the way, this game offers the Buy Feature that allows you to buy into the free spins bonus and control how many wilds you can see per spin.

 2. He is often visited by the ghosts of Christmas Past, Present, and Future (oh yes, they do exist!) that use their powers to guarantee players a win.

 3. He is often visited by the ghosts of Christmas Past, Present, and Future (oh yes, they do exist!) that use their powers to guarantee players a win.

 4. intricacy. Within a very short time, you will be able to learn the rules of 3-reel slots. Play this game with a variety of interesting symbols. For every spin, you can have the wager of 3 coins.

 5. Most of the online slot players love these bonus rounds. You have a chance of gaining more rewards and having more enjoyment.

 6. time, you will be able to learn the rules of 3-reel slots. Play this game with a variety of interesting symbols. For every spin, you can have the wager of 3 coins.

 7. game by the symbols and right combinations. You will find the game theme, matched with the bonus game. Most of the online slot players

 8. Next on the list, we have a fun “all-ways-win” slot themed after the awesome game of rugby. Enjoy symbols representing players from all over the world, ต้น

 9. Cicada Market
  During the weekend went for a walk to get to the market Qaeda members or market cicada hub of the home, clothing, artwork and handmade chic. with a bustling atmosphere at night Sometimes there will be live music. and various open-hat shows that brings color to the shopping
  07-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 10. “Stop getting old, just stop eating flour” is the first book.
  which clearly explains why when age enters old age Therefore, should not eat carbohydrate foods. How will it affect and what kind of food should I eat? To help the work of the heart and intestines is still going well. The content is divided into short topics. easy to read
  *ขิม 8/7

  Read more at https://ipro191.com/

 11. Khao Thong Viewpoint
  Khao Thong Viewpoint Located in Ban Khao Thong, Lan Saka District, Nakhon Si Thammarat Province. Not far from Kiriwong village. It is considered a new tourist attraction. that Nakhon Si Thammarat Province proudly presents There are beautiful views. and a place to breathe fresh air It is another viewpoint with a sign that says The best weather in Thailand There is a coffee shop with a local atmosphere. Nice place to sit and sip coffee and enjoy the sound of nature’s greetings. In addition, the bottom of the viewpoint is a clear stream. able to swim For those who want to rest for 1 night, there is a good atmosphere accommodation called Khao Thong Resort, a small resort with comfortable atmosphere. opposite viewpoint If anyone passes the line Try driving past the back road number 4015 heading to Chawang District. You will be able to see views on both sides of this road as beautiful as the northern region.
  10-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 12. Monesti meidän on vaikea hyväksyä sitä, että tikkaita on mahdoton kiivetä kädet taskussa ja pakotamme vartalon tekemään liian aikaisin asioita, mihin se ei ole valmis. Samalla vartalo kuitenkin vaatii asioita, mitä päämme on vaikea hyväksyä. Tällöin on hyvä tehdä arvio omista henkilökohtaisista vahvuuksista ja heikkouksista jotka ovat tulleet esiin harjoittelun

  https://ipro191.com/

 13. Phra Mahathat Chedi Sri Wiang Chai

  Shining brass pagoda stand out from afar It is a sacred thing that the people of Li district respect. It is modeled from Phra Mahathat Shwedagon Pagoda, Myanmar, so it has another name. Shwedagon of Thailand It is a pagoda designed and initiated by Kruba Wong and the faculty of disciples have created together. to bow in honor of His Majesty the King To celebrate the occasion of the 60th anniversary of His Majesty’s accession to the throne
  14-07-2021 BY ศุภดา Go to website:https://ipro191.com/

 14. น้ำตกเพลิง Firefall หรือ น้ำตก Horsetail Falls ณ อุทยานแห่งชาติ Yosemite สหรัฐอเมริกา เป็นน้ำตกที่สวยที่สุดในทวีปอเมริกาเหนือ และเป็นความงดงามอันแสนจะหาดูได้ยาก เพราะจะปรากฏให้เห็นเพียงปีละครั้ง กลางเดือนกุมภาพันธ์ของทุกปี ซึ่งเป็นช่วงที่แสงอาทิตย์ตกกระทบ สาดส่อง น้ำตก พอเหมาะพอดี เกิดเป็นสายลาวา ลู่ลงเบื้อล่างเหมือนหางม้าอันงดงาม by wila 15/07

  Go to website https://ipro191.com/

 15. Woolacombe Beach เป็นชายหาดยอดนิยมที่ได้ชื่อว่า เป็นอีกที่ที่ควรมาเที่ยวก่อนตายของปี 2018 หาดทรายที่ทอดตัวยาวกว่า 3 ไมล์ ทำให้ที่นี่เป็นที่เที่ยวสำหรับครอบครัวที่ดีที่สุดอีกแห่งของในอังกฤษน อกจากน้ำทะเลที่สวย สีฟ้าแล้ว กิจกรรมที่นักท่องเที่ยวต้องไม่พลาดคือ การมาเล่นเซิร์ฟที่นี่ เอากระดานโต้คลื่นอออกมาโชว์ท่าสวยๆ กันหน่อย by wila 17/07

  GO to website https://ipro191.com/

 16. หนึ่งในเมืองท่าเรือจับปลาที่สำคัญและเป็นเมืองตากอากาศริมชายหาดชั้นนำของประเทศอาร์เจนตินา มีชายหาดทอดยาวไปกว่า 10 ไมล์ เหมาะสำหรับการมาพักผ่อนหย่อนใจเป็นที่สุด ในช่วงฤดูร้อนเมืองนี้จะคลาคล่ำไปด้วยผู้คนและนักท่องเที่ยวเป็นจำนวนมาก และในเมืองยังมีสถานที่ท่องเที่ยวอีกมากมาย เช่น หอคอย Torre Tanque, ท่าเรือ Puerto de Mar del Plata, พิพิธภัณฑ์สัตว์น้ำ และสวนสนุก by wila 19/07

  GO to website https://ipro191.com/

 17. ร้านยำแหนมข้าวทอดแนวสตรีตฟู้ดที่ตั้งขายอยู่บริเวณซอยคอนเเวนต์ ตรงข้ามโรงพยาบาลบีเอ็นเอชมานานกว่า 10 ปี รสชาติครบเครื่อง ทั้งเปรี้ยว เผ็ด คลุกเคล้าแหนม หนังหมู และข้าวทอดกรอบกลิ่นหอม ๆ ที่ทำใหม่ทุกวัน กับเครื่องปรุงสูตรพิเศษของทางร้าน รสเด็ดไม่เหมือนใคร นอกจากยำแหนมแล้วที่ร้านยังมียำปลาดุกฟู ยำสามกรอบ และยำมะม่วง บริการด้วย by wila 21/07

  GO to website https://ipro191.com/

 18. Storms make trees take deeper roots
  พายุมักจะทำให้รากต้นไม้หยั่งลึกขึ้น เปรียบเหมือนกับคนเราที่ยิ่งเจออุปสรรคถาโถมมากเท่าไหร่ก็ยิ่งทำให้เราเข้มแข็งมากขึ้น
  #SUNJI
  https://ipro191.com/

 19. “Bong Baiyok” bought the second car and passed it on to “Dai Diana” to help the team #we must survive
  Wave Sarin says he loves his wife, Bung Baiyok, to buy a second car and pass it on to Dai Diana to help the team #we must survive to move covid patients.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  26/07/2021

 20. Ko Yo is a district that is famous for tourism. Activities and attractions on Koh Yo include experiencing the island lifestyle, relaxing in homestays, resorts, and traveling to interesting points on Koh Yo including Laem Pho Temple, Thaksin Institute of Education31-07-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 21. Do we have to fear AI rules the world? Keep an eye out for a new wave of world-changing trends. How should Thailand live in the AI ​​First era?
  It’s no wonder that we can hardly imagine an era without the Internet and mobile phones. This is the result of disruptive technology changing our lives. Smartphones have taken us to the digital world and disrupted almost every industry within a few years. As we’ve seen the survival struggles of retail, banking, insurers and industry…
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  01/08/2021

 22. Maintaining dental health during orthodontics is very important. For those who do orthodontics, because if lack of care or cleanliness is not correct, there may be many problems with oral health. Today we bring you a method to take care of your teeth that are in the process of orthodontic treatment. … Read More » https://ipro191.com/ By wila 02/08

 23. Khlong Prao Waterfall
  Khlong Prao Waterfall ” or “Tub Chang Waterfall”A large waterfall is located in the middle of the forest. There are a total of 5 floors. The specialty of visiting the waterfall here is. Visitors will have to start watching the waterfall from the last level until the first level. We will see the stream falling down the rocks scattered throughout the area04-08-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/

 24. natural phenomenon that creates a shock to the onlookers because it takes place on the frozen sea and there were ice crystals that formed white bouquet Some petals sprung up, filling the ice surface. which has the cause of ice flower natural phenomenon Read more >>> https://ipro191.com/ By wila

 25. A Thai province, Phuket’s main city is also called Phuket. It is a large island province and is filled with several islands located in the western coast of the country. Also filled with scenic beaches which feature various luxury resorts, private beach bungalows and traditional accommodations for visitors. These beaches are filled with stylish nightclubs and shopping centres. For those who want to spend their time with leisure can also visit golf courses, historical museums, and monuments.

  Phuket is the luxury vacation seeker’s paradise. Travelers come here because of the classy retreats and the best nightlife in South East Asia. Phuket is also a destination of choice for business travellers, corporate groups and those who are looking to find an ideal venue for their bachelor’s or bachelorette parties. The bustling streets of Phuket are ongoing with life 24×7 and the party never ends here. The travellers looking for some pampering can also spend their time at the spa resorts situated around the many beaches.
  BY- SUNJI ☞ Click here to See https://ipro191.com/

 26. 3Have you ever?? When you fill out a form or quiz in Google Forms and accidentally refresh the screen change device or turn off the screen which is the main reason for data loss. And we have to fill out all the new forms. But recently, this problem will be gone when Google (Google) announced the addition of a feature to save form autofills in Google Forms.

  To use this feature Users don’t need to do anything, just log in to their Google account. Then fill out the form The system will automatically save the form filling. can continue to fill (However, those recordings are only valid for 30 days after the last edit.)
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  07/08/2021

 27. The Samsung announced that the company will increase the price of the chip manufacturing companies to bring money to expand S5 near Pyeongtaek, South Korea. The price increase will affect products that use Samsung chips, like the latest Nvidia graphics cards. Samsung’s 8nm and smartphones are also likely to be affected. This expansion is done to increase Samsung’s productivity in order to meet the growing market demand.

  Samsung’s S5 factory will be used to manufacture chips of 5nm, 4nm and smaller sizes, meaning it will be Samsung’s most advanced facility, not that Samsung is raising prices alone, according to TSMC. It has also announced that it will cancel the discounts offered to large customers and increase the price of its own chips in late 2020 as well.
  Go To WebSite https://ipro191.com/

  BWing
  07/08/2021

 28. Open the list of top 10 new car sales with red labels for May 2021
  Revealing the sales of new cars, red labels in the automotive market for May 2021, found that “Toyota” is the champion in passenger car sales, while “Isuzu” is the number 1 in pickup truck sales. Read more >>> https://ipro191.com/ By wila

 29. Chonlamakwithi Bridge
  Chonlamakwithi Bridge or the bridge along the seashore in Chonburi Another interesting landmark in Chonburi province. Located in the city, not far from Bangsaen beach and Khao Sammuk. It is a bridge along the sea with a distance of several kilometers. It stretches from Sukhumvit Road to Khao Bang Sai Temple. While driving, you will see the bridge that stretches parallel to the sea12-08-2021 by hunny go to website:https://ipro191.com/