Vuoden nimi

Nimistöntutkimuksen päivien yhteydessä valitaan Vuoden nimi. Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka annetaan kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle. Palkinnolla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa. Palkinnon saaja voi edustaa mitä tahansa erisnimikategoriaa, kuten paikan-, henkilön-, yritys- tai tuotenimiä. Palkinnon voittaja valitaan seitsemän finalistin joukosta Nimistöntutkimuksen päivillä järjestettävässä äänestyksessä. Finalistit valitsee Nimistöntutkimuksen päivien järjestelytoimikunta yleisön lähettämien ehdotusten joukosta.

Vuoden nimeksi 2023 valittiin Käärijä. Lue lisää tiedotteesta!

Ehdotuksia Vuoden nimeksi 2024 voi lähettää osoitteessa https://elomake.helsinki.fi/lomakkeet/90517/lomake.html.

* * * * * * * * * *

VUODEN NIMI 2023 -FINALISTIT

Espoon kaupunginteatteri – Esbo stadsteater

Espoon kaupunginteatteri kohautti elokuussa 2023 ilmoittamalla, että se vaihtaa nimekseen &-merkin. Uutta nimeä perusteltiin merkkiin liittyvillä inklusiivisuuden ja yhteisöllisyyden mielikuvilla sekä sillä, että et-sanana ääneen luettavan &-merkin voi nähdä lyhenteenä sanoista Espoon teatteri. Sekä nimiasiantuntijat että tavalliset kansalaiset suhtautuivat kuitenkin epäillen uuden nimen toimivuuteen. Nimen taivuttaminen kirjoitetussa tekstissä on hankalaa ja sen yhteys tarkoitteeseensa on epäselvä, minkä vuoksi usein jouduttaneen käyttämään selittäviä lisämääreitä. Ehdolle Vuoden nimeksi 2023 onkin valittu vanha nimi Espoon kaupunginteatteri (ruotsiksi Esbo stadsteater), joka oli hyvin luonteva ja selkeä nimi kohteelleen.
Kotimaisten kielten keskuksen tiedote aiheesta

Hukkasiini

Hukkasiini-tuotenimellä myydään Kouvolan Voikkaalla valmistettavia paljasjalkakenkiä. Yritys on perustettu vasta vuonna 2021, mutta se on esiintynyt etenkin kuluvan vuoden aikana jo useissa medioissa. Nimen Hukka-alkuosa perustuu siihen, että kengät valmistetaan suomalaisen verhoiluteollisuuden hukka- eli ylijäämänahoista. Nimen samankaltaisuus kenkätyyppiin viittaavan mokkasiini-sanan kanssa auttaa päättelemään, millaiseen tuotteeseen nimi viittaa, vaikkei kuulija nimeä entuudestaan tuntisikaan. Erilaisille Hukkasiini-kenkämalleille on lisäksi annettu hauskat ja kuvailevat suomenkieliset alatuotenimet Hilpasu, Juureva, Keponen ja Lokoisa.
Yrityksen kotisivut

Käärijä

Rap-artisti Jere Pöyhönen eli Käärijä edusti Suomea Euroviisuissa toukokuussa 2023 kappaleellaan Cha Cha Cha. Hän sijoittui kokonaispisteissä toiseksi ja keräsi ylivoimaisesti eniten yleisöääniä, synnyttäen valtavan Käärijä-huuman niin Suomessa kuin eri puolilla Eurooppaa. Kieliasiantuntijoita Käärijän menestyksessä ilahdutti erityisesti se, että niin edustuskappale kuin artistin nimi olivat rohkeasti suomenkielisiä – nyky-Suomessa kun ajatellaan usein, että kansainvälinen menestys edellyttää englanninkielisyyttä. Nimen sisältämät, suomalaisten kansainvälisissä yhteyksissä usein vieroksumat ääkköset eivät kuitenkaan estäneet yleisöä huutamasta nimeä yhteen ääneen viisukatsomoissa. Käärijä on kertonut artistinimensä syntyneen spontaanisti hänen ”kääriessään” voittoja rahapeliautomaatista. Monet ovat myös huomanneet, että nimen mahdollinen englanninkielinen käännös Wrapper muistuttaa sanaa rapper eli räppäri.
Käärijään ja Euroviisuihin liittyvästä nimistöstä ja sanastosta Kotus-blogissa

Mosaiikki – Mosaik

Vantaan Kivistössä avautui lokakuussa 2023 uusi kaupunkikulttuurikeskus, jonka nimi on suomeksi Mosaiikki, ruotsiksi Mosaik. Kaupunkilaiset pääsivät osallistumaan nimen valintaan: asukkailta kerättiin nimiehdotuksia, joista kulttuurikeskuksen työryhmä valitsi finalistit yleisöäänestykseen. Äänestyksen voittanut nimi sopii mainiosti kaupunginosan kiviaiheiseen nimistöön, sillä yleisnimi mosaiikki tarkoittaa esimerkiksi kivestä tehtyä kuva- tai koristepintaa. Nimessä voi nähdä myös symbolisia merkityksiä, sillä mosaiikeissa usein erikokoiset, -muotoiset ja -väriset palaset muodostavat yhdessä hienon kokonaisuuden.
Tiedote uudesta nimestä Vantaan kaupungin verkkosivuilla

Nysväri

Nysväri-siivousharja on kodinhoitotarvikkeita valmistavan suomalaisen Sini-brändin uutuustuote, joka on tarkoitettu erityisesti kapeiden kolojen ja rakojen puhdistamiseen. Nimi on johdos nysvätä-verbistä, jolla viitataan pikkutarkkaan toimintaan, usein negatiiviseen sävyyn. Tuotenimenä sen voi kuitenkin tulkita suhtautuvan tarkkaan siivoamiseen humoristisella itseironialla tai jopa ylpeydellä. Nysväri sopii mainiosti Sini-tuoteperheen nimistöön, jossa suomen kieltä on käytetty informatiivisesti ja paikoin varsin kekseliäästi: esimerkkeinä muusta tuotenimistöstä voidaan mainita Jynssäri, Pölymiekka ja Tiskikaveri.
Tuotteen esittely Sinituote.fi-sivustolla

Ransunraitti

Tampereen Tohlopissa sijaitseva kadunnimi Tohlopinranta muutettiin alkuvuodesta 2023 Ransunraitiksi. Nimi on kunnianosoitus Ylen Pikku Kakkosessa vuodesta 1978 esiintyneelle Ransu Karvakuonolle sekä tätä esittäneelle Pertti Nättilälle, joka menehtyi vuonna 2021. Nimi sopii kohteelleen mainiosti, sillä Yle Tampereen toimitus – jossa muun muassa Pikku Kakkosta tehdään – sijaitsee kyseisen kadun varrella. Kadunnimissä hieman harvinaisempi raitti-perusosa puolestaan luo Ransunraitti-nimeen paikallisessa murteessa komeasti korostuvan alkusoinnun.
Ylen uutinen aiheesta

Uvjj – Uvjâ – Uvja

Saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö sai nimikilpailun tuloksena uudet nimet Uvjj (koltansaame), Uvjâ (inarinsaame) ja Uvja (pohjoissaame). Keskus tarjoaa saamenkielisiä ja saamelaiskulttuurin mukaisia mielenterveyspalveluita maksutta. Untuvaa tarkoittavat saamen kielten sanat sopivat erinomaisesti yksikön toiminnan symboliksi, kuten nimikilpailun voittajaehdotus perustelee: ”Kun tarvitsee apua psykososiaalisissa asioissa, niin ihminen etsii tukea ja empatiaa. Niihin liittyy monien mielessä lämpö ja turvallisuus ja näihin taas pehmeys. Untuvat ovat lämpimiä ja pehmeitä, kuin rakkaan ihmisen syli. Sen lisäksi untuvat ovat kauniita ja kevyitä kuin positiiviset ajatukset. Ja vaikka untuvat vaikuttavat hyvin herkiltä ja haurailta, niin ne kestävät vaikka minkälaisia myrskyjä ja myräköitä taipumatta.”
Yksikön verkkosivut

* * * * *

Aiemmat Vuoden nimet:
2017: Tampereen yliopisto
2018: Helsingi Sõnumid, Maaelu Tulevik ja Pealinnaleht
2019: Liisankatu – Elisabetsgatan
2020: Tikkurilan kirkko – Dickursby kyrka – Tikkurila Church
2021: Koronavilkku – Coronablinkern
2022: Eläinsairaala Savon Murre

Aiemmat Vuoden nimi -finalistit:
2017
2018
2019
2020
2021
2022

Lisätiedot Vuoden nimi -kilpailusta:
FT, tutkija Lasse Hämäläinen
etunimi.j.sukunimi@helsinki.fi