Lukiotiimi

Hyvää torstai-iltaa kaikille!

Täällä puhuu Lukiotiimi. Meidän ryhmä aikoo tutkia tätä väitettä: tutkija vaatii lisää pakollisia aineita lukioon. Valitsimme aiheen, koska aihe oli selkeä ja kaikkien ryhmän jäsenten omakohtainen kokemus teki aiheesta helposti lähestyttävän. Lisäksi aihe on ajankohtainen opetussuunnitelman uudistamisen myötä. Ja niin, lööppi oli myös sopivan lähellä omaa istumapaikkaa!

Ryhmämme vahvuus on monipuoliset taustat. Pidämme alkuun pienet esittelyt ryhmän jäsenistä. Meillä on monipuolista kokemusta lukioista eri puolelta Suomea, myös eri ajoilta.

Noora on valmistunut keväällä 2017 Teuvan lukiosta Etelä-Pohjanmaalta.
Louna on kirjoittanut ylioppilaaksi Laukaan lukiosta keväällä 2016.
Saara on valmistunut keväällä vuonna 2015 Vantaalta Vaskivuoren lukiosta.
Zainab on valmistunut vuonna 2014 Helsingistä, Vuosaaren lukiosta.
Tiina on valmistunut vuonna 2013 Helsingistä, Mäkelänrinteen lukiosta.
Melissa on ryhmän toinen märskyläinen ja on valmistunut vuonna 2012.
Alisa on valmistunut ylioppilaaksi 2012 Sibelius lukiosta.
Karoliina on valmistunut vuonna 2009 Länsi-Helsingin lukiosta.
Tytti kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 2001 Tuusulan Kellokosken lukiosta.
Sari on ryhmän kolmas märskyläinen eli on valmistunut Mäkelänrinteen lukiosta vuonna 1988 (!).

Suurimmalla osalla ryhmästä on opintosuuntana yleinen ja aikuiskasvatustiede ja lisäksi löytyy S2-opettajan, kotitalousopettajan ja pohjoismaisten kielten opiskelijoita.

Odotamme innolla tietoa nimikkotutkijastamme; toisin sanoen voisimme kutsua itseämme hikipingoiksi. Lisäksi odotamme inspiroivia keskusteluja sekä lisää ymmärrystä tieteellisen tutkimuksen tekemisestä.

Oliko sinun mielestäsi lukiossa liikaa pakollisuutta vai valinnaisuutta? Klikkaa kommentteihin niin näet Lukiotiimiläisten ajatuksia ja kerro myös oma mielipiteesi!

Tsemppiä kaikille kurssille ja alkusyksyyn!

Terveisin,
Lukiotiimi

5 Replies to “Lukiotiimi”

  1. Itse olin aikanani ihan tyytyväinen lukion kurssijakoon, mutta näin jälkikäteen harmittaa, ettei luonnontieteistä ollut enemmän pakollisia kursseja. Toisaalta olisin kyllä kaivannut hieman innostavampia opettajia näihin aineisiin, joten ehkä se värittää tätä kaipuutani. Teini-ikäisenä mietteet pakollisuudesta tylsäksi koetu(i)lla kurss(e)illa olivat kyllä kovasti toisensuuntaiset.

  2. Itse opiskelin luonnontiedelukiossa luonnontiedelinjalla. Minusta oli mahtavaa, että sain jättää osan pakollisista kursseista pois suorittaessani enemmän luonnontiedekursseja. Pidin muutenkin tosi paljon liikunnasta ja kaikista valinnaisesta aineista, mitä olisin toivonut enemmänkin. Mielestäni mitään ainetta ei saisi jättää täysin vapaaehtoiseksi, koska lukio on kuitenkin yleissivistävä koulutus, ja yhden pakollisen kurssin käyminen ei ole mahdotonta. Kuitenkin monella on tietty kiinnostus, ja olenkin sitä mieltä, että useammalla pitäisi olla mahdollisuus luonnontiede- tai liikuntalinjan tyyppiseen opiskeluun. Valinnaisuutta saisi siis mielestäni olla enemmänkin, kunhan mitään ainetta ei kokonaan poistettaisi pakollisuudesta.

  3. Minun mielestäni lukiossa ei ollut liikaa pakollisuutta eikä mitään nykyistä pakollista ainetta saisi poistaa ainakaan kokonaan. On kuitenkin tärkeää, että jokainen voi valita myös ylimääräisiä kursseja oman kiinnostuksen mukaan 🙂

  4. Muistan, että Espoossa eri lukioiden kurssitarjottimissa oli eroja 90-luvulla. Omalta kohdaltani muistan, että oli jokseenkin vaikea saada 75 kurssia kasaan sikäli mikäli ei ollut pitkää matematiikkaa tai ylmääräistä kieltä.

  5. Tosi hyvä kysymys. Itse lukiossa opiskelin pitkän matematiikan ja pitkän englannin lisäksi, kieliä (mm. espanjaa ja italiaa) ja yritin saada aikaani riittämään vielä ylimääräisinä järjestettäville harrastekursseille kotitaloudessa ja liikunnassa. Sen takia musta ainakin tuntuu, että valinnanvaraa on vähän liikaakin ja aikaa liian vähän. Monethan, jotka tähtää lääkikseen jo lukiosta alkaen yrittää ottaa kaikki bilsan, fysiikan ja kemian kurssit pitkän matematiikan lisäksi ja joutuvat pohtimaan ja usein valitsemaan neljän vuoden lukiokoulutuksen kolmen sijaan. Onko tää teidän mielestänne järkevää/oikein? Ja koetteko joidenkin alojen kohdalla tietyt lukiokurssit ns. niiksi pakollisiksi jo lukiossa tehtäviksi valinnoiksi? (eli ettei jollekin alalle ei pääse ilman, että käy jo lukiossa tietyt kurssit)

    P.s. Hyvä toi ryhmäkuva!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *