Minitutkimus

Koska lööppimme oli “Uupuneilla opiskelijoilla on vaikeuksia oppimisessa”, halusimme toteuttaa oman pienen tutkimuksen opiskelijoiden uupumukseen liittyen. Tutkimuksessamme uupumuksella tarkoitetaan opiskelijoiden subjektiivista kokemusta opintojen sujumisesta. Olimme kiinnostuneita aiheesta, koska fuksisyksymme on sisältänyt paljon tapahtumia.

Tutkimuksen toteutus:

Lähdimme tutkimaan aihetta kysymällä opiskelijoilta “Koetko uupumusta opiskeluissa opiskelijatapahtuman jälkeisenä päivänä?” Hypoteesimme tulosten suhteen oli, että opiskelijatapahtumat aiheuttavat uupumusta opiskeluihin. Toteutimme tutkimuksemme keräämällä vastaukset Helsingin yliopistolla anonyymeilla kyselylomakkeilla, joissa oli vastausvaihtoehtoina kyllä tai ei ja joihin pyysimme lisäksi ilmoittamaan, mitä vastaaja opiskelee ja kuinka monetta vuotta. Tutkimukseen osallistui 24 Helsingin yliopiston opiskelijaa, joista 21 oli yleisen- ja aikuiskasvatustieteen ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Loput vastaajista eivät ilmoittaneet näitä tietoja. Otos on melko pieni, mikä haittaa tulosten yleistettävyyttä.

Tutkimuksen tulokset:

Vastaajista 17 koki uupumusta opiskelijatapahtuman jälkeisenä päivänä. Vastaajista 7 puolestaan koki, että opiskelijatapahtumaan osallistumisella ei ollut vaikutusta seuraavan päivän opintojen sujumiseen. Prosentuaalisesti tulokset jakautuivat siis niin, että vastaajista noin 71% kokee uupumusta opiskeluissa opiskelijatapahtuman jälkeisenä päivänä ja noin 29% ei.

Pohdintaa:

Tulokset olivat hypoteesimme mukaiset, vaikka ei-vastausten määrä olikin yllättävän suuri. Hypoteesimme perustui aiempaan tietoomme aiheesta ja ehkä omakohtaiseen kokemukseenkin. 

Kiinnostavia jatkotutkimusten kysymyksiä voisivat olla: Millä keinoilla voi vaikuttaa vireystilaan opiskelijabileiden jälkeisenä päivänä? Mitkä asiat vaikuttavat siihen, kokeeko opiskelija olevansa uupunut seuraavana päivänä? Olisi syytä tutkia myös sitä, mitä ovat opiskelijatapahtumien positiiviset vaikutukset. Tutkimusryhmämme koki fuksisyksyn tapahtumat myös piristävinä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta lisäävinä. 🙂

Julia, Jenna, Mirena ja Laila/PIRTSAKAT

12 vastausta artikkeliin “Minitutkimus”

  1. Kiva pieni minitutkimus 🙂
    Tutkimuksen kysymyksen asetteluhan jo olettaa, että uupumus olisi se tunne, jota tunnetaan seuraavana päivänä. Mietittekö millainen olisi ollut tutkimusongelman asettelu ”ei niin johdattelevalla” kysymyksellä, kuten ”millainen” tai ”kuinka” ? Hypoteesi perustui tässä luultavammin omaan kokemukseen ja arkitietoon? Katsoitteko, löytyikö taustalle asiasta tieteellistä tutkimusta 😀 😀

    Noora / Arvuuttelijat

    1. Moi Noora!

      Tosi hyvä huomio, itse en ainakaan tullut edes ajatelleeksi tutkimuskysymyksemme johdattelevuutta. Kun lähdimme miettimään tutkimuskysymystämme, päätimme nopeasti että haluamme yksinkertaisen kysymyksen jonka vastausvaihtoehdot ovat vain kyllä ja ei, ihan tutkimuksen yksinkertaisuuden takaamiseksi. Onhan kyseessä minitutkimus. 😉

      Ryhmällämme olisi todellakin ollut kiinnostusta tutkia aihetta laajemmin esimerkiksi kysymymällä ”Miten opiskelijatapahtumat vaikuttavat opiskeluihisi?” ja keräämällä avoimia vastauksia. Tällöin kuitenkin tulosten läpikäynti ja kokoaminen olisi monimutkaisempaa ja vaatisi enemmän aikaa. Tällainen laajempi tutkimus aiheesta olisi tosi mielenkiintoista toteuttaa tulevaisuudessa! Ja joo, hypoteesi perustui omaan kokemukseemme ja arkitietoon. Tieteellisen tutkimuksen löytäminen aiheesta osoittautui nopeasti haastavaksi, koska tietoa hakiessa tulee paljon tuloksia jotka käsittelevät opiskelijoiden uupumusta, mutta eivät tapahtumien näkökulmasta. Ehkä tästä minitutkimuksesta alkoikin ihan uusi tutkimuksellinen näkökulma opiskelijoiden uupumukseen liittyen! 😀

  2. Hienoa PIRTSAKAT ryhmä! Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki teille! Tutkija-aineista ilmiselvästi koko porukka! ? Raportti kirjoitettu selkeästi, loogisesti etenevästi ja lukijan mielenkiintoa herättävästi. Jatkotutkimuskysymykset ovat erittäin relevantteja ja toteuttamisen arvoisia. Onhan niihin liittyvä kyselylomake jo työn alla?

    1. Vau, kiitos kivasta kommentistasi Helinä! Valitettavasti tutkimustiimi Pirtsakoilla ei ole opintojen ohessa tällä hetkellä aikaa toteuttaa aiheesta jatkotutkimusta. 🙁 Varmasti kuitenkin palaamme jatkossa samojen kysymysten pariin koska olemme niin kiinnostuneet aiheesta.

  3. Hauska minitutkimus! 😀

    Itse ensin ajattelin, että ei vastauksia voisi olla vieläkin enemmän, mutta toisaalta heti tapahtumaa seuraavana päivänä nimenomaan väsymys voi tosiaan aiheuttaa uupumusta. Ajatukseni olivat ehkä vähän pidemmän ajan vaikutuksissa ja mieleeni tulikin englanninkielinen sananlasku ”all work and no play makes jack a dull boy”, jolle en nyt heti keksi suomenkielistä vastinetta, mutta merkitykseltään siis sellainen, että pelkkä työnteko ilman vapaata tai irtiottoa on haitallista yksilön hyvinvoinnille. Tekin olitte huomanneet myös tapahtumien positiiviset vaikutukset!

    Aasinsiltana mieleeni tuli myös tuo sananlasku vähän niinkuin toisinpäin, eli tuottaako pelkkä ”lorvailu” ilman työtä, pahoinvointia? Liittyen ihmisen kokemukseen itsestänsä merkityksellisenä. Tai mikä olisi työnteon ja vapaa-ajan hyvä suhde? Onko se yleistettävissä vai vaihteleeko suuresti yksilötasolla? Tai sen suhteen mitä ihminen tekee työkseen ja miten hän työnsä itse kokee?

    Varmaan ainakin opiskeluissa, jos yhtäkkiä huomaa hyppineensä tapahtumasta toiseen ja osallistuneensa joka illanistujaiseen ja kissanristiäisiin, niin että itse opiskelu on unohtunut tai jäänyt vähälle, niin voi olla, että hyvinvointi alkaa kääntyä ahdistukseksi.
    Toisaalta, voihan olla, että näissä illanistujaisissa keskustellaan perustavanlaatuisista opintoihin ja elämään liittyvistä kysymyksistä, mikä hyödyttää pidemmällä tähtäimellä 😉 Mene ja tiedä! Tai sellaisia illanistujaisia odotellessa :´D

    1. Moi Heini!

      Käänsit aika hauskasti meidän tutkimusaiheen nurinperin ja pohdit, että aiheuttaako pelkkä lorvailu ilman työntekoa uupumusta. Tämä olisikin myös todella kiinnostava tutkimusaihe, jonka voisi toteuttaa melko samanlaisin menetelmin ja aineiston, kuin PIRTSAKOIDEN nimikkotutkimus. Uskon myös, että tuloksista saisi luotua samankaltaisia profiileja kuin nimikkotutkimuksessammekin, jotka kuvaavat erilaisia suhteita uupumuksen ja opiskelun välillä.

      Julia/Pirtsakat

  4. Tosi kiva idea lähteä toteuttamaan tällaista tutkimusta oikeasti! Tutkimuksenne on koottu mielestäni hyvin ja johdonmukaisesti, ja se vaikuttaa luotettavalta. Yllätyin myös itse tuosta ”Ei” -vastausten määrästä, mutta ehkä tosiaan tapahtumissa muiden kanssa ryhmäytyminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja hauskanpito ovat vaikuttaneet asiaan 🙂

    Maija/Helikopterit

    1. Kiitos Maija!

      Ei-vastausten määrä yllätti tosiaan meidätkin, mutta tietysti myös esimerkiksi yksilön kiinnostus tapahtumia kohtaan ja yksilön yleinen aktiivisuus ja hyvinvointi vaikuttavat uupumuksen kokemuksiin. Uupumuksen takana ei varmasti koskaan siis ole vain yksi tekijä, vaan asiaan vaikuttaa monet seikat.

      Julia/Pirtsakat

  5. Minitutkimus on hyvin ja selkeästi tehty ja aihe on mielenkiintoinen. Ryhdyin pohtimaan, että miten olisin itse vastannut tutkimuksen kysymykseen.
    Huomasin, että kysymyksen ajankohta tulisi varmasti vaikuttamaan vastaukseeni.

    Itselläni tuntuu jo, että pelkkä ajatus tulevasta opiskelijatapahtumasta aiheuttaa uupumusta. Mahdollinen myöhään venyvä ilta, seuraavan aamun perheen asioiden pyörittäminen ja tekemättömät tehtävät aiheuttaa ennalta stressiä ja pelkoa siitä, että joku tehtävä jää huomiotta.
    Stressi ja kiire saa taas aikaan sen, että tulee pohdittua tarkasti lähtöä tapahtumaan, jotta tekemättömien tehtävien kasautumisella ei tulisi aiheutettua itselle uupumusta.
    Kuitenkin näin opintojen alkuvaiheessa tulee pohdittua, että yhteisestä tapahtumasta voi olla enemmän hyötyä kuin haittaa, porukan ryhmäytymiselle ja sitä kautta hyvinvoinnille.

    Joten, jos olisin vastannut kyseiseen tutkimukseen viikon sisällä ennen opiskelijatapahtumaa, olisin todennäköisesti vastannut kyllä. Mutta juuri opiskelijatapahtumaan osallistuneena, vastaus olisi ollut ei.

    Ja kuten ylempänäkin jo mainittiin positiivisista vaikutuksista, saattaisi tutkimus niistä olla hyvä idea 🙂

    Piia/ Tilaspesialistit

    1. Kiitos kommentistasi Piia!

      On tosi tärkeä taito osata tunnistaa tekijät, jotka aiheuttavat itselle uupumusta ja säädellä omia menoja sekä tekemisiä sen mukaan. Kun tämän osaa, on varmasti hyvät lähtökohdat helpottaa omaa uupumusta, jos sitä kokee.

      Julia/Pirtsakat

  6. Moikka! Todella mielenkiintoinen ja tällä hetkellä myös ajankohtainen aihe. Hienoa, että olette siitä nyt saaneet vielä hieman tutkimustietoakin. Jäin miettimään myös mahdollista toista näkökulmaa opiskelujen ja uupumuksen yhteydestä aikaisempien kommenttejen perusteella. Voisiko uupumus osalla ihmisistä mahdollisesti olla opiskelun, työnteon ja opiskelijatapahtumien välisen tasapainottelun tuottama ongelma ? Etenkin, jos kokee mahdollisesti opiskelijatapahtumista pois jäädessään jäävänsä jostain paitsi. Onko kynnys kieltäytyä opiskelijatapahtumista liian suuri?

    1. Moikka Iida! On mahdollista, että uupumus johtuu joidenkin osalta juuri opiskelun, työnteon ja opiskelijatapahtumien välisestä tasapainottelusta, etenkin jos kokee opiskelijatapahtumista poisjäämisen aiheuttavan ulkopuolisuuden tunteita. Tässä olisi hyvä jatkotutkimuksen paikka!

      -Laila/Pirtsakat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *