Päärakennus on monien tapahtumien talo

– Päärakennus on yliopistolaisille kruununjalokivi, josta ollaan ylpeitä, kertoo konferenssiasiantuntija Päivi Tauriainen.

– Täällä halutaan järjestää konferensseja ja tapahtumia riippumatta siitä, missä kampuksella järjestäjät työskentelevät. Odotammekin innolla remontin valmistumista. Päärakennus on meille kaikille tärkeä kulttuurihistoriallinen kohde ja on hienoa, että sitä kunnostetaan.

Opetuksen lisäksi päärakennuksessa järjestetään paljon konferensseja ja muita tapahtumia. Kaiken kaikkiaan yliopisto on mukana järjestämässä yli sataa konferenssia vuodessa ja konferensseissa vierailee yli 10 000 kävijää vuodessa. Yliopiston tapahtumakalenterissa on noin 2000 tapahtumaa vuosittain.

Konferenssit ovat oleellisia tieteelliselle toiminnalle, joten yliopisto haluaa tarjota tilat niiden käyttöön. Remontin aikana konferensseille ja tapahtumille etsitään muita tiloja esimerkiksi Unioninkadun Juhlahuoneistoista.

– Tähän mennessä kaikille konferensseille on löydetty tilat, mutta nyt tilanne alkaa olla tiukka seuraavan kahden vuoden ajan, Päivi Tauriainen kertoo.

Yliopiston tilojen lisäksi konferenssit käyttävät muita Helsingissä olevia tiloja.

Uusien professorien juhlaluennot kiertävät kampuksilla 

Päärakennuksen juhlasali on monelle yliopistolaiselle ainoa oikea paikka juhlia esimerkiksi yliopiston avajaisia. Remontti on kuitenkin tarjonnut mahdollisuuden kokeilla myös muita tiloja. Lukuvuoden 2019–2020 avajaiset järjestettiin Vanhalla ylioppilastalolla.

– Juhla sai kiitosta ja opiskelijoita oli mukana aiempaa enemmän, kertoo tapahtumatuottaja Elina Lähdeniemi.

Vuosipäiväjuhlan kutsuvierastilaisuus järjestetään tänä vuonna Helsingin kaupungintalolla. Paikan valinta kertoo yliopiston ja kaupungin välisistä tiiviistä yhteistyösuhteista. Valmistujaisia juhlitaan muun muassa Porthaniassa. Uusien professorien juhlaluennot järjestetään nyt ensimmäistä kertaa eri kampuksilla remontin aikana. Kierros aloitetaan Kumpulasta 4.12.

– Toivottavasti ihmiset saapuvat paikalle, Elina Lähdeniemi sanoo.

– Juhlaluentoja voi tosin seurata myös verkon kautta. 

Hyvä opetustila on myös hyvä konferenssitila 

Kun varataan tiloja mistä tahansa yliopiston rakennuksesta, opetus on aina etusijalla. Opetukseen tarvittavat tilat varataan ensin ja sen jälkeen päästään varaamaan tiloja konferensseille ja muille tapahtumille. Konferensseja ja tapahtumia järjestetään yliopiston tiloissa siis vain sen verran, mitä tiloihin mahtuu opetuksen ulkopuolella. Suosituimmat konferenssien järjestämisajat ovat kesä sekä opetuksen väliviikot lokakuussa ja maaliskuussa.

Opetuksella ja konferensseilla on kuitenkin yhteiset vaatimukset tilojen suhteen. Kasvokkain tapaaminen on tärkeää jatkossakin, mutta myös erilaiset etäyhteydet lisääntyvät jatkuvasti. Niitä varten tarvitaan saleihin riittävä varustus kuten kaiuttimet ja mikrofonit. Remontin myötä päärakennuksen tiloja uusitaan vastaamaan paremmin uusia tarpeita. Opiskelijat ja tapahtumavieraat kaipaavat niin ikään hyvää ilmanvaihtoa ja selkeitä opasteita.

Konferenssi- ja tapahtumatiimin lempipaikat 

Päärakennuksessa on useita ainutlaatuisen hienoja tiloja ja yksityiskohtia. Konferenssi- ja tapahtumatiimiläiset kertovat lempipaikoistaan:

  • Kehittämispäällikkö Tiina Kosunen: Vestibyylissä eli vanhan puolen eteisaulassa voi melkein kuulla univormuihin sonnustautuneiden opiskelijoiden laulavan maakuntalauluja.
  • Tapahtumatuottaja Elina Lähdeniemi: Tietysti juhlasali. Siellä lempiyksityiskohtani on punaisesta sametista tehdyt kattolamppujen kannattimet.
  • Konferenssiasiantuntija Päivi Tauriainen: Opettajien lehtisali toisessa kerroksessa. Lehtisalista on mahtavat näkymät Senaatintorille ja tila huokuu arvokkuutta.
  • Viestinnän asiantuntija Outi Tommila: Lattioissa näkyvät fossiilit ovat erityisen hieno yksityiskohta.

Remontin myötä konferenssi- ja tapahtumatiimi sijoittui entisiin kirjaamon tiloihin päärakennuksen uuden puolen ensimmäiseen kerrokseen. Kehittämispäällikkö Tiina Kosunen on erityisen iloinen siitä, että lainattavat tapahtumatarvikkeet saatiin sijoitettua samaan paikkaan. Tiimiä ei huolestuta istua ihan remontin vieressä.

– Meiltä kuuluu täältä muutenkin kovaäänistä naurua ja pulinaa, Kosunen toteaa.

– Jotkut suunnistavat sen perusteella tänne meidän tiloihimme. Kun muutimme tähän, esimieheni totesi, että meteli ei ole ongelma, sillä onneksi remonttimiehillä on kuulosuojaimet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *