Louises dag: Nyttan i studierna av att vara en bokmal

Jag har ända sedan jag var liten varit en flitig läsare. När jag inte ännu kunde läsa, läste mina föräldrar korta barnböcker, såsom Mumin och Pippi Långstrump, för mig. Detta faktum innebär att jag blev van att läsa i allmänhet, något som har hjälpt mig i mina studier.

Bild: Gianfranco Goria (Flickr)

Boken om Pippi Långstrump är, intressant nog kanske en anledning till varför jag studerar ekonomi. I böckerna om Pippi talas det flera gånger om att hon äger en kista som är full med guldpengar. Som liten var detta ett mycket fascinerande faktum och det blev kanske en början till att jag senare blev intresserad av just ekonomi. Jag fick i mitt bakhuvud en önskan att i något skede lära mig hur man skapar goda ekonomiska förutsättningar och sålunda på vad som ekonomi faktiskt baserar sig.

Några andra böcker som gjorde att jag blev intresserad av ekonomi var boken ”Robin Hood” av Howard Pyle och ”Hunger Games”-serien av Suzanne Collins. Det gemensamma med dessa böcker är att det i böckerna förekommer en stor klasskillnad mellan de som har det bättre ställt gentemot de som lever i fattigdom. Dessa skillnader inspirerade mig sakta men säkert till att ta reda på vad man kan göra för att undvika att stora ekonomiska klyftor uppstår.

             

Bild: Olga Berrios (Flickr)                      Bild: bloggaren

Som liten läste jag också ganska mycket Kalle Anka-serietidningar. Där förekommer karaktären farbror Joakim som är stormrik. Trots det är han extremt snål och vägrar till exempel att hjälpa sin brorson Kalle genom att ge honom pengar. Denna karaktär var också en slags tidig inspiration för mig för att börja studera ekonomi – jag tänkte att samhället inte kan fungera på ett sådant sätt.

Bild: Disney/TT

Längden på de böcker jag läst har varierat väldigt mycket. När jag var liten var de flesta böcker mellan 100 och 200 sidor långa. I flera år har jag läst mycket längre böcker och nuförtiden varierar böckernas längd från ungefär 300 till 900 sidor. Jag upplever att jag har haft hjälp av mitt flitiga läsande av långa böcker i mina studier i och med att jag har blivit van att läsa långa texter. Ekonomiska texter är ju ofta långa och invecklade.

För ett par somrar sedan hade jag en riktig boksommar. Jag hade mycket fritid och inga studier så jag hann läsa en mängd olika böcker. Under dessa tre månader hann jag läsa sammanlagt cirka 15 böcker och mellan 7000 och 8000 sidor. Läsandet av dessa böcker fungerade som en bra avslappning efter hårda och jobbiga studier.

Precis som längden på mina böcker har varierat, har också mina favoritböcker behandlat massor av olika ämnen. Naturligtvis har de flesta böcker trots allt inte ens indirekt haft något med ekonomi att göra. Efter att jag blev äldre har jag under årens lopp ofta läst t.ex. olika ”Kitty”-böcker av Carolyn Keene och ”Eva & Adam”-böckerna av Johan Unenge & Måns Gahrton. Nu när jag är äldre, hör såväl Young Adult-serier av olika författare som boken ”Pride and Prejudice” av Jane Austen till mina absoluta favoriter.

                        

Bild: bloggaren                                              Bild: bloggaren

Jag har läst böcker på flera olika språk. När jag var liten läste jag på svenska men jag läser sedan länge naturligtvis även många böcker på finska och engelska – jag har till och med läst en bok på franska. Böckerna på finska och engelska har definitivt hjälpt mig i mina ekonomistudier eftersom man vid universitetet närmast läser ekonomisk litteratur på dessa språk. I början av studierna gick det mesta på finska och som svenskspråkig har jag haft mycket nytta av att på så sätt lära mig att bättre kommunicera på finska.

Naturligtvis håller jag även nu på att läsa en bok. Jag är nu nära att avsluta ”Vapauden Risti” som är skriven av Ilkka Remes, vilket bildar en välkommen kontrast till den engelskspråkiga ekonomiska litteraturen, som nuförtiden tar en stor del av min tid.

Bild: bloggaren

Man kan lugnt säga att läsandet av böcker alltid har varit en sorts hobby för mig. Även nu, när jag är fortsättningsstuderande, läser jag mycket flitigt – inte bara studieböcker. Läsandet av icke-facklitteratur utgör en trevlig fritidsaktivitet, som gör att jag kan koncentrera mig på annat än mina studier, vilka nu och då kan vara väldigt stressiga.

Lissu

 

 

Bilder:

https://www.flickr.com/photos/gianfrancogoria/32041038621

https://www.flickr.com/photos/ofernandezberrios/143895166

https://www.metro.se/artikel/han-gav-liv-%C3%A5t-v%C3%A4rldens-rikaste-anka-xt

 

2 vastausta artikkeliin “Louises dag: Nyttan i studierna av att vara en bokmal”

  1. Olipas hauska lukea, miten monenlaisia vaikuttimia ihmisillä voi olla oman uran löytämisessä! Pieniltä tuntuvat asiat lapsuudesta voivatkin nousta isoon rooliin myöhemmässä elämässä. Syksyn alussa vanhin lapseni, joka myös opiskelee ekonomiksi kertoi, että hänelle on ollut suuri merkitys sillä, että minä äitinä olen kannustanut häntä lukemaan kirjoja pienestä pitäen. Opiskelussa on ollut hänen mielestä vaivatonta tarttua erilaisiin ja erikielisiin teoksiin, kun taustalla on tapa nähdä kirjat ja lukeminen osana arkea. Mahtavaa, että on olemassa niin paljon kirjailijoita, jotka osaavat luoda meille aina uusia tarinoita elettäväksi.

  2. Minustakin oli virkistävää, että teksti alkoi muumeilla ja Aku Ankalla! Hienoa, että olet pystynyt pitämään yllä lukuharrastusta, vaikka opinnotkin ovatkin vaatineet paljon lukemista. Itse olen vasta viime aikoina huomannut, että kevyt lukeminen voi tosiaan myös palauttaa, vaikka olisi työn puolesta lukenut ja kirjoittanut koko päivän. Ennen kaikkea kevytkin lukeminen auttaa varmasti ylläpitämään tekstinymmärrystä ja lukemisen helppoutta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *