Ensimmäiset viikot / Sofia

Kurssi on edennyt jo pitkälle, ja niin on raporttimmekin jo varsin hyvällä mallilla. Sillä toisten tekemisistä on vaikeaa kirjoittaa, päätimme kirjoitella kaikki omista osuuksistamme blogiin, jotta kaikista työvaiheista tulee täällä mainittua.

Kurssin kotisivut ovat sellainen sotku, että tehtävänannon hahmottamiseen joutui käyttämään melkoisen paljon aikaa ja energiaa. Aluksi työskentelyllämme kestikin hetki käynnistyä, mutta saimme onneksi kuitenkin sovittua tapaamisen ryhmän kanssa. En kuitenkaan itse valitettavasti päässyt kurssitapaamiseen, koska olin töissä. Sillä viikolla tehtävät asiat hoitivat siis yhteisellä sopimuksella Titta, Tuulia sekä Liina. Kävin kuitenkin jo tuolloin läpi hieman kurssilla käytettäviä ohjelmia, päivittelin sähköpostini office365-versioon vanhan Webmailin sijaan ja tutustuinpa myös Yammeriin siinä sivussa, vaikka lopulta hoidimmekin viestintää facebookin kautta. Lisäksi asensin tietokoneelleni Zoteron ja selailin aineistoksi valittua amisbarometria hieman aihetta hahmottaakseni.

Esikirjoitusvaiheessa 4.-11.4. ryhdyin sitten todella hommiin, ja otin tehtäväkseni viikon kirjallisuusosuuden. Ohjeiden otsikko “Puurtamista: Kirjallisuusosio” oli hyvinkin kuvaava, kuten tulin huomaamaan. Työhön ryhtymistä helpottivat huomattavasti Liinan RefWorksiin keräämät artikkelit, jotka saimme näppärästi jaettua ohjelman kautta.

Aivan aluksi asensin koneelleni Atlas.Ti:n ilmaisversion, jonka kanssa lähdin lukemaan lävitse Liinan keräämiä artikkeleita. Etsinpä mukaan vielä pari lähdettä lisääkin, kun Liinan keräämistä artikkeleista osa oli saatavilla ainoastaan Kaisa-kirjaston kellarissa, minne en tahtonut lähteä niitä selailemaan. Atlas.Ti:llä oli helppoa poimia code-toiminnolla teemoittain sitaatteja kappaleista, ja työ sujui suhteellisen joutuisasti. Sain kuitenkin karvaan muistutuksen tallentamisen tärkeydestä, kun yhtenä päivänä pari-kolme tuntia työskenneltyäni koneeni internet-yhteyteen tuli ongelma, ja onnistuin vahingossa sulkemaan Atlas.Ti:n sitä selvitellessäni. Parin tunnin työ katosi, ja aloitin lukemisen alusta.

Artikkeleiden lukemisessa oli melkoinen homma, mutta rehellisesti myönnettäköön, että eniten päänvaivaa tuottivat viittauksien apuohjelmat. Tajusin Atlaksen kanssa aikani pakerrettuani, ettei ohjelma poiminut tietenkään sivunumeroita ylös kohdista, joista olin viittaukset poiminut. Tälle en enää jälkikäteen viitsinyt tehdä mitään, mutta se täytyisi ehdottomasti huomioida, mikäli ohjelmaa käyttäisi joskus johonkin virallisempaan tutkimustyöhön.

Toinen ongelma oli Microsoft Wordin ja RefWorksin välinen – vaikka sain RefWorksin sekä asennettua, että näkymään Wordin työkaluvalikossa, en lopulta keksinyt, kuinka saan Tvt2-kurssin kansiossa olleet artikkelit näkymään Wordin viittausvalikossa. Luovutin, ja keräsin kokoelman pdf-muodossa Zoteroon, jonka kautta sain viittauksen joten kuten toimimaan Wordin kanssa.

Lopulta siis sain kuin sainkin useita sivuja tekstiä valmiiksi tutkimusraporttiimme, useita lähteitä käyttäen ja uusiin ohjelmiin tutustuen. Parhaan vaikutuksen teki Atlas.Ti, joka tuntui siltä, että siitä voisi olla hyötyä jatkossakin muistiinpanoja tehdessä. Raporttiluonnokseen jäi joitakin ongelmakohtia viitteisiin, eikä tekstikään aivan valmiiksi tullut, mutta lopulta olin kuitenkin varsin tyytyväinen työni tuloksiin. Varmasti lopullisesta versiosta tulee ihan hyvä!

  • Sofia

Published by

Deleted User

Special user account.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *