Materiaalipankki

Vastaantulo-hankkeen materiaalipankki on tehty yhteistyössä valmistavassa opetuksessa ja S2-opetuksessa työskentelevien opettajien kanssa. Tehtäviä on ideoitu ja työstetty Vastaantulo-hankkeen työpajapäivissä vuosina 2017 – 2019 ja edelleen Vastaantulon materiaalityöryhmässä. Työryhmään kuuluivat projektisuunnittelija Ninni Lankinen, tohtorikoulutettava Salla-Maaria Suuriniemi ja luokanopettaja Anni Ratilainen.

Kaikkia tämän materiaalipankin materiaaleja saa käyttää vapaasti opetustarkoituksiin, mutta ei kaupallisiin tarkoituksiin. Materiaalien tekijänoikeus on Helsingin yliopiston.

Materiaalipankki pitää sisällään neljä eri osaa. Ensimmäinen osa, Apua suunnitteluun, pitää sisällään valmistavan opetuksen suunnitteluun tarkoitettua materiaalia. Toisesta osasta löytyy Valmistavan vuoden huoneentauluja, joita voidaan tulostaa kielenoppijoiden muistin tueksi luokkahuoneen seinälle. Kolmas osa, Monikielinen tehtäväpaketti, tarjoaa opettajille esimerkin tehtäväkokonaisuudesta, jonka avulla on mahdollista tukea oppilaiden monikielisyyttä. Sitä voi vapaasti varioida ja jatkokehittää ryhmän tarpeisiin sopivaksi ja se sopii hyvin myös yleisopetuksen ryhmille. Neljäs osa pitää sisällään kaikkiaan seitsemän Valmistavan opetuksen opetuslaulua opetuskuvineen. Ne soveltuvat valmistavan opetuksen lisäksi perusopetusikäisten suomi toisena kielenä -opetukseen.

 

Viittaa materiaalipankkiin tämän ohjeen mukaan:

Lankinen, Ninni, Suuriniemi, Salla-Maaria & Ratilainen, Anni 2019. Valmistavan opetuksen oppimateriaalipankki. Helsingin yliopisto, Opetus- ja kulttuuriministeriö. https://blogs.helsinki.fi/vastaantulo/materiaalipankki/ [Luettu 29.01.2020.]