Suomen lasten metsäretkipäivä

“Meillä on unelma. Unelmassa tuoksuu metsä. Sellainen, jonka notkelmissa helisee lasten ilo ja maistuu mustikka! Sellainen, jossa syvä sammaleen vihreys ja tuulessa huojuvien mäntypuiden humina kohtaa. Millaista onkaan kulkea metsässä ja pysähdellä! Ihmetellä. Miltä tuntuu puron vesi varpaissa, sadepisara olkapäällä tai auringon säde kasvoilla, kun on kuljettu tovi? Jos on kulkenut aamusumuisessa metsässä jossa kevätlintu laulaa, on ollut onnellinen.”

Kaikki lapset eivät enää nykyään seikkaile metsissä, eivät yksin eivätkä perheen kanssa. He eivät välttämättä käy lainkaan tai käyvät hyvin harvoin metsäretkillä myöskään päiväkodin tai koulun kanssa. Joissakin päiväkodeissa metsäretkeily on jopa kielletty turvallisuusriskinä. Metsään ei uskalleta lähteä. Mitä jää lapselta kokematta ja millainen maailma elämättä?

Unelmamme on ollut, että Suomessa jokaisen lapsen tulisi päästä edes kerran lapsuudessaan metsäretkelle. Tähän tarkoitukseen on syntynyt tapahtuma nimeltä Suomen lasten metsäretkipäivä.

Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016. Metsäretkipäivä oli tuolloin tiistaina 12. huhtikuuta, jolloin kannustimme yhteistyökumppaneidemme kanssa kaikkia aikuisia viemään niin omia kuin muiden lapsia (esimerkiksi päiväkotiryhmiä tai koululuokkia) metsäretkille – vaikka vain ihan lyhyelle pyrähdykselle. Päivän tarkoituksena on antaa ihmisille tietoa metsäretkeilyn tärkeydestä, mahdollisuuksista ja järjestämisestä. Itse metsäretkenhän voi järjestää minä päivänä tahansa, mutta valtakunnallisena tapahtumana Suomen lasten metsäretkipäivän on tarkoitus olla vuosittainen kunnianosoitus metsässä liikkumiselle.

Emme ole unelmamme kanssa yksin. Tapahtuman suojelijaksi on lupautunut tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Viedään lapsia nauttimaan suomalaisesta metsäluonnosta!

Löydät meidät myös Facebookista:

www.facebook.com/suomenlastenmetsaretkipaiva/

Jos haluat keskustella metsäretkistä, Facebookista löytyy myös aiheelle omistettu ryhmäsivu: www.facebook.com/groups/suomenlastenmetsaretkipaiva/

Suomen lasten metsäretkipäivään liittyvät kuvat voi merkitä hashtageilla #metsäretkipäivä ja #suomenlastenmetsäretkipäivä!