Ohjeet runottamiseen

Pienten lasten voi olla vaikea keksiä runoa kylmiltään. Siksi suosittelemme runojen tekemiseen runottamista. Runottaminen pohjautuu sadutusmenetelmään. Saduttamisessa lapsi saa itse kertoa sadun tai tarinan ja aikuinen kirjoittaa sen ylös sellaisenaan. Kun satu on valmis, aikuinen lukee sadun lapselle. Lapselta kysytään, haluaako hän muuttaa tai korjata sitä vielä. Jos ei, satu on valmis. 

Olemme soveltaneet tätä ajatusta runottamiseen. Näihin runottamisohjeisiin olemme lisänneet sen, että aikuinen voi apukysymyksillä auttaa lasta tuottamaan runoa.

Metsäretkipäivän runokilpailussa pienten lasten runottaminen on sallittua runon tuottamiseksi. Ihan pienten, juuri puhumaan oppineiden, runot voivat olla myös metsään liittyvien asioiden nimeämistä. Tämä onnistuu helpoiten tekemällä runo metsässä. Haluamme kuulla, mitä ajatuksia lapsilla on metsästä.

Ohjeet runottamiseen:

1) Kerro lapselle, että nyt sinä saat kertoa runon metsästä ja minä kirjoitan sen muistiin. Runo voi alkaa myös spontaanisti lapsen aloitteesta ilman, että tietoisesti teette runoa. Tämä on helpointa toteuttaa metsässä tai metsän läheisyydessä.

2) Jos lapsi ei innostu tai ei tule mitään mieleen, lasta voi ja saa auttaa runottamisessa kysymyksillä, esimerkiksi:

Mitä metsässä näkyy? Miltä metsä näyttää? Miltä metsässä tuoksuu? Mitä metsässä kuuluu? Millainen metsäretki meillä on?

Kysymykset voivat olla myös sellaisia, jotka sopivat juuri teidän runoretkeen. Kysymysten kannattaa olla mahdollisimman avoimia.

3) Kun runo on valmis, runo luetaan lapselle. Kysy lapselta, haluaako hän muuttaa tai korjata sitä. Jos lapsi on tyytyväinen, runo on valmis. Tämän kohdan voi toteuttaa myös sen jälkeen, jos lapsen aihe vaihtuu.

4)  Lähettäkää metsäretkipäivän runokilpailuun!

Esimerkki runottamisesta:

Kävelimme tänään taaperon kanssa metsän vierestä ja lapsi hihkaisi spontaanisti ”Metsä!”. Aika runoilla! Aikuisen apukysymykset ovat suluissa:

Metsä!
(Niin on! Mitä metsästä?)
Haluu mennä sinne!
(Mitä haluat tehdä metsässä?)
Haluu sinne leikkimään!

Ja sitten aihe vaihtui. Tästä hetkestä kirjoitin ylös runon:

Metsä
Haluu mennä sinne
Haluu sinne leikkimään
Enni 2v.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *