Lehdistölle

Tiedoksi aktiin saapuville toimittajille:valokuvaaminen on alla olevasta tiedosta poiketen sallittua, mutta vain lehdistöparvelta ja ehdottomasti ilman salamaa. Pressikuvat tilaisuudesta toimitetaan verkkoon perjantaina 3.6. klo 15.00 mennessä, ja ne ovat ladattavissa tämän linkin takaa.

Valokuvaaja Ari Aalto (AA) tai Linda Tammisto (LT) pyydetään mainitsemaan kuvan yhteydessä. Kukin tiedosto on merkitty nimikirjaimin.

Aktipäivänä teitä opastavat tarvittaessa valtiotieteellisen tiedekunnan tiedottaja Maria Peltonen sekä promootiosihteeri Jussi Nuortimo (p. 050 312 1017).

– –

TIEDOTE
Helsingin yliopisto
Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
23.5.2011

Kutsu lehdistölle: Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan XIII promootiota
juhlitaan 2.-4.6.2011

Valtiotieteellisen tiedekunnan XIII promootiossa vihitään akateemiseen arvoonsa yhteensä noin 160 maisteri- ja tohtoripromovendiä. Promootiota juhlitaan 2.-4. kesäkuuta ja varsinainen promootioakti on 3.6. alkaen klo 10 Helsingin yliopiston Suuressa juhlasalissa. Juhla käynnistyi kuitenkin jo keväisissä merkeissä Floran päivänä 13.5., kun promootion yleiseksi seppeleensitojattareksi valittiin professori Yrjö Vartian tytär, lääketieteen ylioppilas Paula Vartia.

Promootiossa valtiotieteellinen tiedekunta myöntää valmistuneille valtiotieteiden maistereille sekä tohtoreille tutkintojen arvomerkit: maisterit seppelöidään laakerinlehvin ja he saavat oikeuden käyttää
maisterinsormusta, tohtorit hattua ja miekkaa. Juhla näkyy myös kaupunkikuvassa monin tavoin. Promootioaktista juhlaväki siirtyy näyttävänä kulkueena Tuomiokirkolle, ja lauantain promootiotanssiaisten jälkeen promovoidut siirtyvät yökulkueessa tervehtimään auringonnousua Tähtitorninmäelle. Helatorstaina 2.6. valmistaudutaan aktipäivään seppeleensitojaisissa ja miekanhiojaisissa.

Vuoden 2011 promootion teema on Rajaton yhteiskunta-yhteinen vastuu. Yhteiskuntamme näyttäytyy meille tänä päivänä rajattomampana kuin minään aikaisempana historiallisena ajanjaksona. Rajat ovat kuitenkin poistuneet vain etuoikeutettujen maailmasta, sillä luokkaerot niin Suomen sisällä kuin globaalistikin määrittelevät sosiaalisen ja materiaalisen pääoman jakautumista. Promootio muistuttaa, että maailmassa, josta selkeät rajat puuttuvat, tarvitaan yhteistä vastuuta.

Promootion 12 kunniatohtoria

Valtiotieteellinen tiedekunta promovoi promootiossaan myös kaksitoista kunniatohtoria, jotka ovat tiedekunnan tieteenaloilla tai yhteiskunnallisesti ansioituneita henkilöitä. He ovat pääjohtaja Heli
Jeskanen-Sundström, suurlähettiläs Antti Karppinen, entinen pääministerimme Paavo Lipponen, pääsihteeri Hilkka Pietilä, pääjohtaja Vappu Taipale, professori Thandika Mkandawire, professori Shalom Schwartz, professori Hans-Werner Sinn, tohtori Dora María Téllez, professori Göran Therborn, professori B. Vivekanandan ja professori Kari Waerness. Lisätietoja kunniatohtoreista.

50 vuotta sitten promovoitujen riemujuhla

Promootio on valtiotieteellisen tiedekunnan vuoden 1961 promootion riemupromootio, vuoden jota hallitsivat kylmä sota, Gagarinin avaruuslento ja Berliinin muurin rakentaminen. Promootiossa 50 vuotta sitten maistereiksi ja tohtoreiksi promovoidut vihitään riemumaistereiksi ja -tohtoreiksi. Riemutohtoriksi ‘ylennetään’ muun muassa professori emerita Elina Haavio-Mannila, joka on samalla valtiotieteellisen tiedekunnan ensimmäinen naispuolinen riemutohtori.

Promootiolla on pitkät perinteet

Suomen ensimmäinen promootio järjestettiin Kuninkaallisen Turun Akatemian aikana vuonna 1643. Perinne on jatkunut Suomessa katkeamattomana koko yliopistohistorian ajan.

Vuoden 2011 promootion promoottori on professori Seppo Hentilä, juhlamenojen ohjaaja professori Anne Haila ja yliairut yliopistonlehtori, VTT Ullamaija Seppälä. Promootiosävellyksen on säveltänyt jazz-muusikko ja trumpetisti Verneri Pohjola ja yhteiskunnallisia teemoja käsittelevän promootiorunon on kirjoittanut runoilija, valtiotieteiden ylioppilas Olli Sinivaara. Lisätietoja promootiosävellyksestä ja -runosta promootion verkkosivuilla.

Promootioakti alkaa 3.6. klo 10 Helsingin yliopiston Suuressa juhlasalissa (Unioninkatu 34). Lehdistön edustajat ovat lämpimästi tervetulleita tilaisuuteen! Muistattehan kuitenkin, että itse aktin valokuvaaminen tai videoiminen ei ole sallittua. Pressikuvat promootioaktista ovat ladattavissa promootion verkkosivujen kautta iltapäivällä klo 16 mennessä.

Jos haluatte saapua muihin promootion tilaisuuksiin, pyydämme ottamaan etukäteen yhteyttä promootiosihteeriin. Tarkempia tietoja tapahtumista verkkosivuilla.

Tervetuloa!

Lisätietoja:
promootiosihteeri Jussi Nuortimo p. 050 312 1017 / 09 191 40827
promootiotoimikunnan gratista Vilja Rydman p. 040 545 0521 / vilja.rydman at helsinki.fi
http://www.helsinki.fi/valtsikanpromootio/
– – – – –

TIEDOTE
Helsingin yliopisto
Viestintäosasto
30.3.2011

HY: Valtiotieteellisen tiedekunnan promootiossa juhlitaan uusia ja vanhoja vaikuttajia -kunniatohtoreiksi promovoidaan muun muassa Paavo Lipponen ja Vappu Taipale

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan XIII juhlallinen maisteri- ja tohtoripromootio on monipäiväinen akateemisten juhlien sarja, joka järjestetään perjantaina 13.5.2011 sekä 2.-4.6.2011. Promootio on yliopistollisen opiskelun juhlava päätös, jossa tiedekunnasta valmistuneille valtiotieteiden maistereille sekä valtiotieteiden ja filosofian tohtoreille myönnetään tutkintojen arvonmerkit: maisterit saavat oikeuden käyttää laakeriseppelettä ja sormusta, tohtorit hattua ja miekkaa. Promootioperinne on jatkunut Suomessa katkeamattomana koko yliopistohistorian ajan, vuodesta 1643.

Vuoden 2011 promootion teema on “Rajaton yhteiskunta – yhteinen vastuu”. Yhteiskuntamme näyttäytyy meille tänä päivänä rajattomampana kuin minään aikaisempana historiallisena ajanjaksona. Rajat ovat kuitenkin poistuneet vain etuoikeutettujen maailmasta, sillä luokkaerot niin Suomen sisällä kuin globaalistikin määrittelevät sosiaalisen ja materiaalisen pääoman jakautumista. Promootio muistuttaa, että maailmassa, josta selkeät rajat puuttuvat, tarvitaan yhteistä vastuuta.

Valtiotieteellinen tiedekunta promovoi promootiossaan myös 12 kunniatohtoria, jotka ovat tiedekunnan tieteenaloilla tai yhteiskunnallisesti ansioituneita henkilöitä, sekä urallaan kuvastavat rajattomuuden ja vastuun teemoja.

Valtiotieteellisen tiedekunnan promootion 2011 kunniatohtorit:

Pääjohtaja Vappu Taipale
Tohtori Vappu Taipale toimi Sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämiskeskus Stakesin pääjohtajana 1992-2008 ja sitä ennen muun muassa sosiaali- ja terveysministerinä. Taipale on lasten ja nuorisopsykiatrian dosentti, joka on työllään monin tavoin pyrkinyt luomaan edellytyksiä lasten ja perheiden hyvinvoinnille. Taipale tunnetaan vahvana yhteiskunnallisena nais- ja perhenäkökulmaa esiintuovana vaikuttajana ja poliitikkona. Viime aikoina hän on ottanut kantaa myös ikääntymisen ja vanhenemisen kysymyksiin toimien mm. Vanhus- ja lähimmäispalvelujen liiton puheenjohtajana.

Pääjohtaja Heli Jeskanen-Sundström
Heli Jeskanen-Sundström on ollut Tilastokeskuksen pääjohtaja vuodesta 2001. Uransa aikana Jeskanen-Sundström on toiminut menestyksekkäästi ja näkyvästi erilaisissa tilastotieteen alan yhteistyöelimissä niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin, muun muassa EU:n, OECD:n ja YK:n tilastokomiteoiden johtotehtävissä. Jeskanen-Sundström on lisäksi ollut aktiivinen toimija yhteiskunnan eri alueilla, esimerkiksi tietoyhteiskunnan edistämisessä ja tiedepolitiikan kehittämisessä.

Pääsihteeri Hilkka Pietilä
Hilkka Pietilä on YK-liiton entinen pääsihteeri, vapaa tutkija ja kansalaisaktivisti. Hän on toiminut Suomen YK-liiton pääsihteerinä 1963–1990, jolloin hän perehtyi YK-järjestelmän toimintaan ja teki sitä tiettäväksi suomalaisille julkaisuillaan ja toiminnallaan. Pietilän erityisalueita ovat olleet erityisesti maailmanjärjestön taloudellinen ja sosiaalinen kehitystoiminta, ihmisoikeudet ja toiminta naisten aseman edistämiseksi. Pietilä on ollut mukana Helsingin Yliopiston kehitysmaatutkimuksen toiminnassa jo sen organisointivuosina 1970-luvulla.

Paavo Lipponen
Paavo Lipponen on valmistunut Helsingin yliopistosta kansainvälisen politiikan linjalta. Lipponen on toiminut Suomen pääministerinä kaksi kautta, vuosina 1995–1999 sekä 1999-2003, ja tämän jälkeen Eduskunnan puhemiehenä vuosina 2003-2007. Vuosina 1967–79 hän työskenteli SDP:n puoluetoimistossa kansainvälisten asioiden sihteerinä ja suunnittelupäällikkönä ja 1989–91 Ulkopoliittisen instituutin johtajana. Lisäksi Lipponen on pitkään vaikuttanut SDP:n puheenjohtajana ja Helsingin kaupunginvaltuustossa. Lipposen aikakautta leimaavat erityisesti Suomen EU-integraation alkuvuodet sekä Suomen EU-politiikan muodostuminen.

Suurlähettiläs Antti Karppinen
Antti Karppinen on palvellut ulkoasiainhallintoa vuodesta 1954 lähtien. Hän on työskennellyt useita vuosia Neuvostoliitossa sekä suurlähettiläänä Prahassa ja Bonnissa. Ansiokkaan diplomatiauran lisäksi Karppisen panos Venäjän tutkimuksen saralla on ollut merkittävää, ja hän jatkoi Venäjän tutkimusta jäätyään UM:sta eläkkeelle. Karppisen asiantuntemus on ollut korvaamatonta monille Helsingin Yliopiston Aleksanteri-instituutin jatko-opiskelijoille. Karppisen ensimmäinen tieteellinen monografia “Venäjän aatetta jäljittämässä” sai Tieto-Finlandia -ehdokkuuden v. 2000.

Professori B. Vivekanandan
B. Vivekanandan on New Delhin Jawaharlar Nehru -yliopiston emeritusprofessori, joka toimii edelleen aktiivisena tutkijana ja vaikuttajana Intiassa. Vivekanandan on kirjoittanut ja toimittanut kymmeniä kirjoja kansainvälisistä suhteista, erityisesti pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta ja siihen johtaneesta kehityksestä. Vivekanandan on tunnettu myös New Delhissä järjestämästään konferenssista, jossa esitettiin julkilausuma globaalista hyvinvointivaltiosta. ”The Eleven Thesis of Delhi” nostattaa edelleen keskustelua.

Professori Hans-Werner Sinn
Hans-Werner Sinn on taloustieteen professori Münchenin yliopistossa ja taloustieteen tutkimuslaitos Ifo Instituutin johtaja. Sinn on tiedeyhteisössä, akateemisessa maailmassa arvostettu ja laajalti viitattu tutkija, jonka laaja tieteellinen tuotanto on kansainvälistä kärkeä. Ifo-tutkimusyksikön puitteissa Sinn on luonut yhden Euroopan merkittävimmistä kansainvälisistä tutkimus- ja konferenssiohjelmista. Sinn on myös esiintynyt merkittävänä talouspoliittisena neuvonantajana, ja hänen lausunnoillaan ja teoksillaan on ollut käytännön vaikutusta Saksan talouspolitiikkaan. Esimerkiksi englanniksi käännetty ”Can Germany be Saved” -kirja on saavuttanut laajan lukijakunnan.

Professori Kari Waerness
Kari Waerness on vaikuttanut professorina Bergenin yliopistossa Norjassa. Waernessin rooli Norjan ensimmäisen naistutkimuskeskuksen perustamisessa Bergeniin vuonna 1978 on ollut merkittävä. Hän oli ensimmäinen tutkija, joka 1980-luvulla nosti esiin hoivan käsitteen ja naisten tekemän hoivatyön merkityksen pohjoismaisille hyvinvointivaltioille. Waerness on vaikuttanut merkittävästi käsitteiden syntymiseen perhe- ja hoivatutkimuksessa niin Pohjoismaissa kuin kansainvälisestikin.

Professori Thandika Mkandawire
Thandika Mkandawire on tunnetuimpia ja arvostetuimpia afrikkalaistaustaisia yhteiskuntatieteilijöitä. Taloustieteilijän koulutustaustaa laventaen hän on julkaissut mm. sosiaali- ja hyvinvointipolitiikan roolista kehitysprosessissa ja demokratian näkymistä ja yhteiskuntatieteistä Afrikassa. Hän toimii tällä hetkellä Afrikan kehityksen professorina London School of Economicsissa. Sitä ennen hän oli YK:n sosiaalisen kehityksen tutkimuslaitoksen UNRISD:n johtajana yli vuosikymmenen ajan, jona aikana UNRISD opittiin tuntemaan innovatiivisena tutkimuslaitoksena. Mkandawire on myös toiminut afrikkalaisten yhteiskuntatieteilijöiden yhteistyöjärjestön CODESRIA:n pääsihteerinä.

Tohtori Dora María Téllez
Dora María Téllez tuli tunnetuksi Nicaraguassa Somozan diktatuurin kaataneen sandinistisen sissiliikkeen komentajana, ollessaan vain 22-vuotias. Vuosina 1980−1984 hän toimi Nicaraguan terveysministerinä ja vaikutti keskeisesti mm. UNESCOn palkitsemassa terveyskampanjassa. Sittemmin hän on ollut 2000-luvun sandinistihallituksen ja korruption voimakas kriitikko. Akateemisen tutkimuksen saralla hänen kirjansa Nicaraguan alueellisesta historiasta on saanut sosiaalihistorioitsijoiden tunnustusta hyvänä perustutkimuksena. Vuonna 2004 hänet nimitettiin Harvardin yliopistoon vierailevaksi professoriksi, mutta viisumi Yhdysvaltoihin evättiin sillä perusteella, että hän oli “terroristi”. Harvardin ja 15 muun merkittävän yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijat esittivät paljon huomiota saaneen kannanoton Téllezin puolustukseksi.

Professori Göran Therborn
Göran Therborn on toiminut sosiologian professorina ja tutkimusjohtajana Cambridgen yliopistossa vuodesta 2006. Sitä ennen hän toimi Swedish Collegium for Advanced Study in Social Sciences SCASSin johtajana ja sosiologian professorina Uppsalan yliopistossa ja hänellä on ollut useita kansainvälisiä sosiaalipolitiikan ja sosiologian tutkimusyhteistyötehtäviä. Hän on yhteiskuntapoliittisen historian ja politiikan sosiologian erikoistuntija, joka on kirjoittanut demokratian historiasta OECD-maissa ja Latinalaisessa Amerikassa, Ruotsin sosiaalisesta kehityksestä ja vertailevasta yhteiskuntapolitiikasta. Viime aikoina Therborn on suuntautunut myös vertailevaan moderniteetin ja globaalien prosessien tutkimiseen.

Professori Shalom Schwartz
Shalom Schwartz toimii tällä hetkellä Jerusalemin yliopiston professorina. Hänen 25 vuotta sitten yhdessä suomalaisten sosiaalipsykologien kanssa aloitettu tutkimushanke arvojen sisällöstä ja rakenteesta on kehittynyt kulttuurienvälisen vertailevan psykologian keskeiseksi viitekehykseksi. Schwartzin arvomittari (The Schwartz Value Survey, SVS) on nykyään tutkimuksissa yleisimmin käytetty arvomittari, jonka sovellusalueet ulottuvat politiikasta ja taloudesta ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin.

Jos haluatte haastatella kunniatohtoreita, ottakaa yhteyttä promootiotoimikunnan kunniatohtorivastaavaan Anna Parkkiseen (anna.parkkinen@alumni.helsinki.fi tai 050 480 1711).

Vuoden 2011 promoottori on professori Seppo Hentilä, juhlamenojen ohjaaja professori Anne Haila ja yliairut yliopistonlehtori, VTT Ullamaija Seppälä. Promootiotoimikunnan puheenjohtaja eli gratista on VTM Vilja Rydman ja kunniatohtoreista vastaava promootiotoimikunnan jäsen VTM Anna Parkkinen.

Lisätietoja promootiosta saa verkkosivuilta http://www.helsinki.fi/valtsikanpromootio/ sekä promootiotoimikunnan sihteeriltä Jussi Nuortimolta, p. 050 312 1017 / 09 191 40827, promootio2011-info@helsinki.fi

Leave a Reply