Promovendin ohjeet

Tältä sivulta ja alisivuilta löytyy yksityiskohtaisempia ohjeita ja informaatiota promootion tapahtumista ja niihin valmistautumisesta. Jos et löydä vastausta kysymykseesi alisivuilta tai UKK:sta, voit lähettää sähköpostia osoitteeseen promootio2011-info at helsinki.fi.

Promootion tapahtumien ja juhlallisuuksien yksityiskohtaiset ohjeet ja aikataulut on toimitettu promovendeille sähköpostitse sekä aukeavat tästä linkistä erilliseen ikkunaan pdf-tiedostona. Tutustuthan ohjeisiin huolella!

Promootiojuhlan kulku

Floran päivä 13.5.2011

Yleisen seppeleensitojan tai sitojattaren valintakokous ja kosioretki

Aamuisessa latinankielisessä juhlakokouksessa promootiotoimikunta valitsee promootiolle yleisen seppeleensitojan tai -sitojattaren. Hän on tiedekunnan professorin naimaikäinen lapsi, jonka tärkeä tehtävä on avustaa maisteripromovendien seuralaisia eli seppeleensitojia promovendien laakeriseppeleiden valmistuksessa. Valitun henkilön vanhempien kotiin lähtee ryhmä promovendejä kosimaan professorin lasta tähän tärkeään tehtävään.

Floran päivän juhla Kumtähden kentällä

Kaikki promovendit sekä muut ylioppilaat kokoontuvat ennen puolta päivää Kumtähden kentälle, jossa klo 12.00 alkaen esitellään yleinen seppeleensitoja tai -sitojatar sekä häntä juhlitaan keväisissä tunnelmissa. Samassa yhteydessä vietetään myös ylioppilaskunnan Floran päivän juhlaa. Ylioppilaat kokoontuivat Kumtähden kentälle ensimmäisen kerran Floranpäivänä yli 150 vuotta sitten. Samassa paikassa Maamme-laulu esitettiin ensi kerran vuonna 1848.

Floran päivän lounas Arcadassa

Kumtähden kentän juhlallisuuksien jälkeen promovendit seuralaisineen siirtyvät keväiselle lounaalle Arcadaan (Jan-Magnus Janssonin aukio 1). Lounas alkaa klo 14. Ohjelmassa on musiikkia, lyhyitä puheita, promootioon ja muihin promovendeihin tutustumista.

Seppeleensitojais- ja miekanhiojaispäivä helatorstai 2.6.2011

Seppeleensitojaiset

Seppeleensitojaisissa kunkin promovoitavan maisterin seppeleensitoja, eli seuralainen, sitoo maisterille laakeriseppeleen yleisen seppeleensitojan tai -sitojattaren opastuksella. Seppeleensitojaiset järjestetään yliopiston päärakennuksessa aktiharjoitusten yhteydessä. Promoottori promovoi maisterit aktissa asettamalla seppeleen kullekin vuorollaan päähän, ja maisterit käyttävät seppelettä aktin lisäksi promootioillallisilla sekä -tanssiaisissa. Promootiotoimikunta huolehtii seppeleiden solmimisesta niille maistereille, jotka osallistuvat promootioon ilman seuralaista. Promovendit saattavat ensin seuralaisensa aktiharjoituksiin päärakennuksen Unicafen tiloihin klo 14.00, ja poistuvat avauspuheiden jälkeen aktiharjoituksiin.

Aktiharjoitukset

Promovendit harjoittelevat promootioaktin koreografiat aktipäivän aattona iltapäivällä yliopiston suuressa juhlasalissa klo 14.30 alkaen. Harjoituksiin osallistuminen on välttämätöntä kaikille promovendeille. Tohtorit saapuvat suoraan aktiharjoituksiin, ja poistuvat sieltä hieman ennen maistereita miekanhiojaisiin. Maistereiden osalta aktiharjoitukset päättyvät n. klo 17.15.

Miekanhiojaiset

Tohtoripromovendien miekat on hiottava teräviksi promootioaktia varten. Miekanhiojaiset ovat yliopistomuseo Arppeanumissa välittömästi aktiharjoitusten jälkeen. Tohtoripromovendien seuralaiset, eli miekanhiojat pyörittävät tahkoa ja tohtorit hiovat miekkansa teräviksi. Perinteisesti hionnan yhteydessä tohtorit ovat  lausuneet muutaman sanan hetkeä juhlistaakseen. Hionnan onnistumisen takaamiseksi tahkoa valellaan jatkuvasti kuohuviinillä, promootiohengen nestemäisellä ilmentymällä.

Seppeleensitojais- & miekanhiojaisillallinen

Seppeleiden sidonnan ja miekkojen hionnan jälkeen maisteri- ja tohtoripromovendit seuralaisineen kuljetetaan juhlaillalliselle Suvilahteen. Illallisten ohjelmassa on puheita ja musiikkia historiallisessa ympäristössä.

Promootioaktipäivä perjantai 3.6.2011

Promootioakti

Promovointi eli maisterin tai tohtorin akateemiseen oppiarvoon vihkiminen tapahtuu juhlallisessa promootioaktissa Helsingin yliopiston Suuressa juhlasalissa. Promootioakti alkaa promovendien, seuralaisten ja kutsuvieraiden juhlakulkueilla, joihin järjestäydytään klo 9.00 alkaen. Aktin aikana kuullaan maisteri- ja tohtorikysymykset ja –vastaukset sekä vihitään maistereiden ja tohtoreiden lisäksi valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtorit. Vuoden 1961 promootiossa vihityt maisterit ja tohtorit saavat riemumaisterin ja –tohtorin arvonimen. Aktissa ensiesitetään promootiolle tilaustyönä teetetty promootiosävellys. Promootioaktia ovat tervetulleita seuraamaan myös promovendien lähiomaiset.

Ekumeeninen promootiojumalanpalvelus

Promootioaktin jälkeen siirrytään juhlakulkueessa promootiojumalanpalvelukseen Helsingin Tuomiokirkolle. Ekumeenisessa jumalanpalveluksessa saarnaa tilaisuuteen erityisesti valittu promootiosaarnaaja.

Promootion tunnustukseton tilaisuus

Vuoden 2011 promootiossa on ensimmäistä kertaa Valtiotieteellisen tiedekunnan promootiohistoriassa tunnustukseton tilaisuus vaihtoehtona promootiojumalanpalvelukselle. Tilaisuus on yhtä aikaa jumalanpalveluksen kanssa ja molempiin tilaisuuksiin siirrytään aktista samoissa kulkueissa. Tunnustuksettomassa tilaisuudessa kuullaan puheita ja musiikkia.

Seppeleenlasku

Iltapäivällä n. klo 15.30 toimikunta ja halukkaat promovendit kokoontuvat Hietaniemen hautausmaalle kunnioittamaan sankarivainajia ja edellisten promootioiden merkkihenkilöitä puhein ja seppelein.

Promootioillallinen

Juhlava promootioillallinen nautitaan Ravintola Bankissa alkaen kello 19.00. Illallisen ohjelmaan kuuluu runsaasti puheita ja muun muassa promootiolle omistetun runon ensiesitys.

Purjehdus- ja tanssiaispäivä lauantai 4.6.2011

Promootiopurjehdus

Promootion kolmas päivä vietetään rennosti juhlien saaristomaisemissa purjelaivoilla. Laivoilla lähdetään aamulla 09.00 purjehdusretkelle merelliseen kohteeseen, jossa nautitaan lounas. Purjehdusretkeltä palataan kaupunkiin iltapäivällä noin kello 15.00. Purjehduksen jälkeen on muutaman tunnin mahdollisuus kerätä voimia sekä vaihtaa asua illan tanssiaisia varten.

Tanssiaiset ja illallinen

Promootiotanssiaiset järjestetään Vanhalla ylioppilastalolla kello 18.00 alkaen. Vanhojen tanssien lisäksi Vanhalla tanssitaan huolella harjoiteltu maisterifranseesi sekä tohtoripoloneesi. Musiikista vastaa puhallinorkesteri Louhi Okko Kivikatajan johdolla. Tanssien lomassa nautitaan buffet-illallinen ja kuullaan muutama puhe. Ilta päättyy promoottorin poistumiseen, mutta yö jatkuu kulkueena Helsingin kesäisessä yössä.

Yökulkue ja aamiainen

Tanssiaisista lähdetään kulkueena kiertämään Helsinkiä. Matkan varrella kuullaan puheita ja kohdataan öisiä yllätyksiä. Kulkue päättyy Tähtitornin mäelle tervehtimään nousevaa aurinkoa, jolle pidetään, luonnollisesti, puhe. Auringon noustua siirrytään aamiaiselle toipumaan juhlien rasituksista.

Leave a Reply