Promootiotanssiaiset

Promootiolauantaina järjestetään tanssiaiset Vanhalla ylioppilastalolla. Illan ohjelmassa tanssitaan perinteikkäät kutsuvieras- ja tohtoripoloneesit, mustien ja valkoisten juhlapukujen värittämä moniosainen maisterifranseesi sekä joukko juhlatansseja valsseineen. Orkesteri soittaa juhlatanssien jälkeen kevyttä musiikkia kaikkien juhlijoiden tanssittavaksi. Tanssien lomassa nautitaan buffetillallinen ja lopulta kunnioitetaan valittuja vieraita juhlakannoin. Illan muuttuessa yöksi siirrytään päättelemään promootiojuhla yökulkueella ympäri kaupungin keskustan ihailemaan sunnuntaista auringonnousua. Promootiohengen nostattamiseen tanssiharjoitukset ovat ylivoimainen tapa, tanssiaisista puhumattakaan.

Tanssiaisissa musiikista vastaa puhallinorkesteri Louhi Okko Kivikatajan johdolla.

Tanssiaisia auttaa taustoittamaan tärkeimpien tietojen lomassa Tiina Metso, joka on toinen tanssinopettajista eri tanssiharjoituksissa.


Poloneesit

Mitä  tohtori- ja kutsuvieraspoloneesit ovat?

Tohtoripoloneesi on tuoreiden tohtoreiden ja heidän seuralaistensa näytösnumero, kuten maistereiden franseesi. Perinteinen poloneesi on arvokas kulkuetanssi, jossa pareista muodostuu rivejä jotka taas kasvavat ja purkautuvat. Rauhallinen tempo varmistaa että tohtorinhatut ja miekat pysyvät tukevasti tanssissa mukana. Kutsuvieraspoloneesi on myös näytöstanssi, johon osallistuvat siihen kutsutut henkilöt. Tanssiin osallistuu promootioon kuuluvia ihmisiä, kuten promoottori ja yleinen seppeleensitojatar sekä esimerkiksi riemumaistereita tai kunniatohtoreita sekä yliopistoväkeä kanslerin ja rehtorin johdolla.

Kutsuvieraiden tanssittua poloneesinsa vastapromovoidut tohtorit kokoontuvat uusine oppiarvotunnuksineen sisääntuloonsa tanssiakseen tohtoripoloneesin. Poloneesiin kuuluu yhtenäisesti mustat asut, jolloin siihen voivat osallistua vihityt tohtorit miekanhiojattarineen tai miekanhiojineen; tohtorin tanssiparina voi olla myös kuka tahansa frakkiasuinen, kunhan vihitty maisteri muistaa riisua siksi aikaa seppeleensä.

Poloneesit harjoitellaan tanssiaisten kenraaliharjoituksessa.


Maisterifranseesi

Entä maisterifranseesi?

Maisterifranseesi on tuoreiden maistereiden ja heidän seuralaistensa esittämä huikean hieno kuviotanssi. Täysmittaiset  franseesit ovat nykyään jo harvinaisia, joten niihin osallistuminen samoin kuin niiden näkeminen on harvinaistunut elämys, eikä sellaisen tanssimiseen ei koidu mahdollisuuksia oikeastaan muuten kuin valmistumalla Helsingin yliopistosta. Franseesissa maisterit seuralaisineen tanssivat suurissa neliöissä monipuolisia kuvioita, joiden tempo vaihtelee rauhallisesta kävelystä hurjaan laukkaan. Tanssin harjoittelussa eniten aikaa vaativa osa onkin yhteistanssin hiominen, ei niinkään tanssiaskeleiden ja -kuvioiden ylenpalttinen vaativuus.

Maisterifranseesiin osallistuvat siihen ilmoittautuneet ja sitä varten harjoitelleet maisterit pareineen. Juhlan kohokohdassa maisterin pari voi olla frakkiin tai maisteripromovendin valkoiseen iltapukuun pukeutunut seppeleensitojatar, seppeleensitoja, kutsuvieras, toinen promovoitu maisteri tai tohtori. Maisterifranseesin oppimiseen ei tarvita erityistä tanssitaitoa, mutta sen moniosaisuuden ja juhlavuuden vuoksi osallistuvien parien täytyy osallistua lähtökohtaisesti jokaiseen franseesiharjoitukseen Porthaniassa toukokuussa alla olevan aikataulun mukaan. Maisterifranseesia tanssitaan parien muodostelmassa, joten muistathan, että jos joudut keskeyttämään harjoituksissa käymisen, oman parisi lisäksi myös kaksi osallistujaa jostakin toisesta parista joutuu jäämään sen esityksestä sivuun.


Juhlatanssit

Mistä on peräisin akateeminen tanssiperinteemme?

Tanssiperinteemme, joka elää yhä aktiivisesti promootioiden lisäksi osakunnissa, ainejärjestöissä ja ylioppilaskunnassa, pohjautuu paljolti 1800-luvun seuratansseihin joiden juuret taas löytyvät usein Keski-Euroopan hovitansseista. Useista tansseista onkin olemassa sekä reippaampi kansanomaisempi että rauhallisempi juhlavampi versio, hyvänä esimerkkinä on Mignon jonka kehruuvalssiversiossa samat askeleet saavat vauhdikkaamman muodon nopeamman musiikin seurana.

Kaikkien yhteisen valssin jälkeen siirrytään akateemisten perinteiden juhlatansseihin, jotka tänä vuonna ovat Krakowiak, Mignon, Pas d’Espagne, Cicapo ja Pompadour valsseineen. Niihin voivat osallistua tanssiaisissa kaikki, tanssikorttiinsa illan aikana sopimiensa parien kanssa. Juhlatansseja harjoitellaan yhteisesti niin kutsutuissa yleisissä tanssiharjoituksissa, jotka järjestetään 17.5. ja 1.6. Jälkimmäisiin harjoituksiin odotetaan suomen kieltä taitamattomia osallistujia, joten ne on sovittu pidettävän englanniksi. Samoin tanssiaisten kenraaliharjoituksessa kerrataan juhlatanssit. Tanssiharjoituksiin osallistuminen ei ole välttämätöntä, mutta silti suositeltavaa vain juhlatansseihin osallistuville.

Airuet auttavat illan aikana tanssijoita seppeleiden, hattujen, käsilaukkujen ym. asusteiden tilapäisessä säilyttämisessä, tietysti naulakkopalvelun lisäksi. Samoin juhlakulkueeseen siirryttäessä juhlijoita auttaa tiedekuntajärjestö Kannunvalajat kuljettamalla ylimääräiset vaatteet ja asusteet kulkueen aikana jatkojuhlapaikkaan.


Harjoitukset

Franseesiharjoitukset järjestetään seuraavasti Porthanian liikuntasalissa (Yliopistonkatu 3, aulasta alakertaan):

  • ma 2.5. klo 19:30–21:00
  • to 5.5. klo 19:30–21:00
  • ma 9.5. klo 19:30–21:00
  • to 12.5. klo 19:30–21:00
  • ma 16.5. klo 19:30–21:00
  • to 19.5. klo 19:30–21:00
  • ke 25.5. klo 19:30–21:00 (huom, aika siirtynyt!)
  • to 26.5. klo 19:30–21:00

Franseesiharjoituksiin ilmoittaudutaan sähköpostitse osoitteeseen franseesi2011 at gmail.com ilmoittamalla promovoitavan maisterin sekä mahdollisen tanssiparin nimen viimeistään 30.4. klo 23:00. Voit ilmoittautua myös ilman paria, jolloin tanssinopettajat etsivät parin ensimmäisessä harjoituksessa muiden ilmoittautuneiden joukosta mahdollisuuksien mukaan. Harjoituksista voi olla poissa vain kerran, silloinkin siten, että vain toinen parin jäsenistä puuttuu, jolloin paikalla ollut voi kerrata harjoitusten ulkopuolella opitun sisällön. Harjoituksiin on syytä sitoutua; keskeyttäneen osallistujan myötä tämän parin lisäksi myös jokin toinen pari joutuu jäämään juhlan franseesista pois. Franseesiin osallistujat harjoittelevat näissä tilaisuuksissa myös juhlatanssit, joten yleisiin tanssiharjoituksiin ei ole tarpeen lisäksi osallistua.

Yleisiä tanssiharjoituksia juhlatansseja varten järjestetään kaksi:

  • 17.5. klo 18:00–20:30 Alina-salissa (Uusi ylioppilastalo 3. krs, Mannerheimintie 5 B)
  • 1.6. klo 18:00-20:30 ESO:n ja VSO:n juhlasalissa (Uusi ylioppilastalo, 4. kerros, Mannerheimintie 5 B)

Tanssiaisten kenraaliharjoitukset sisäänkäyntien, järjestäytymisten ja kaikkien juhlatanssien suuressa tilassa onnistumista varten pidetään 30.5. klo 18-21, siis jo ennen viimeistä yleistä tanssiharjoitusta. Ennen yhteistä aloittamista kutsuvieraat harjoittelevat lyhyet poloneesinsa klo 17:30.

 

Ikuista itsesti Promootiotanssiaisissa

Promootiotanssiaisten yhteydessä 4.6. on mahdollista ikuistaa itsensä yksin, avecin tai kaverin kanssa studiomuotokuvalla.

Kuva on perinteinen muotokuva, kuvaaja ottaa sekä muutaman kokovartalokuvan että ylävartalokuvan. Otetuista kuvista voit valita mieluisat, jotka viimeistelemme ja toimitamme paperivedoksena postitse. Kuva on oletusarvoisesti värikuva, mutta sen saa halutessa mustavalkoisena.

Kuvauksen hinta on 40 euroa, joka veloitetaan kuvien mukana tulevalla laskulla. Hinta sisältää noin kymmenen kuvan kuvaamisen, yhden kuvan peruskäsittelyn ja toimituksen 15x20cm-kokoisena postitse. Lisäkuvien hinta on 20 eur/kpl ja lisäkopioiden 5 eur/kpl.

Promootiotanssiaisiltana 4.6. kuvausstudio palvelee ajan etukäteen varanneille kello 18-19 ja kello 19 jälkeen juhlan aikana jonotusperiaatteella. Paikalla olemme ainakin klo 23 asti tai niin kauan kuin kuvattavia riittää. Ajan lauantain kuvaukseen 18-19 välille voi varata sähköpostitse osoitteesta info at ylioppilaskamerat.fi

Kuvauksen järjestää Ylioppilaskamerat ry
Lisätiedot: puheenjohtaja Pekka Aavikko, info at ylioppilaskamerat.fi, 040-7585080

Leave a Reply