Asusteet

Tohtorinhatut

Suomalainen tohtorinhattu muistuttaa silinteriä. Hatun samettiseen nauhaan kiinnitetään kultainen tunnus. Perinteisesti hatun väri on musta, vihreä, punainen tai violetti, mutta eri tieteenaloilla on hatuille myös omat värinsä. Hattu tehdään mittatilaustyönä.

Promootioaktissa myös vieraina ja kutsuvieraina olevat tohtorit käyttävät tohtorinhattua.  Hattu tuodaan saliin vasemmassa kädessä, lyyra eteenpäin, ja se painetaan päähän ja otetaan päästä samanaikaisesti promoottorin kanssa. Vastavihityt tohtorit käyttävät hattua myös päivällisillä, illallisilla ja tanssiaisissa; muut tohtorit voivat käyttää hattua näissä tilanteissa halutessaan. Yleissääntö hattua käyttäville on, että se on päässä aina silloin, kun promoottorillakin.

HUOM! Aikaisemmasta ohjeesta poiketen promovendien seuralaiset (eli seppeleensitojat ja miekanhiojat) eivät käytä tohtorinhattua missään promootion tapahtumassa. Näin seuralaiset antavat promovendiseuralaisen tuoreille akateemisille arvonmerkeille niiden ansaitseman huomion.

Tohtorinmiekka

Promootioissa käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa. Miekkaan kuuluu itse miekka, tuppi sekä musta tai kultainen pidike. Lisäksi miekkaan voidaan kiinnittää yliopiston kultainen tunnus.

Miekkaa kannetaan perinteisesti vasemmalla puolella. Miehet pitävät miekkaa pidikkeessä, jota varten housuihin ommellaan esimerkiksi tukeva lenkki. Miekka pysyy tukevasti paikallaan tupen holkissa olevan haan avulla. Myös naispuolisella tohtorilla tulee olla miekka. Naiset voivat käyttää luovuutta miekan kantamisen suunnittelussa, sillä yleensä juhlapukujen materiaali ei kestä miekan suoraa kiinnitystä. Miekka voidaan kiinnittää esimerkiksi hameen vyöhön saumaa purkamalla tai sen ripustus voidaan kaksiosaisessa asussa piilottaa yläosan helman alle. Miekkaa voi myös pitää kädessä, ellei halua kantaa sitä asuun kiinnitettynä.

Miekan voi halutessaan myös lainata. Tohtoripromovendi ei kuitenkaan voi osallistua promootioaktiin tohtoripromovendina ilman tohtorinmiekkaa. Lainamiekaksi kelpaa myös muiden tiedekuntien, suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen tohtorinmiekat, jotka ovat virallisia siviilimiekkoja. Tohtorinmiekan voi hankkia myös ilman promootiota. Miekkaan kaiverretaan nimi sekä väitöstilaisuuden tai promootion päivämäärä.

Maisterinsormus

Kultainen maisterinsormus on ollut akateemisen arvon merkki jo 1800-luvulta. Promootiotilaisuudessa promovendit käyttävät maisterinsormusta hansikkaiden päällä. Kaikissa muissa akateemisissa juhlissa maisterinsormusta pidetään hansikkaan alla muiden sormusten tavoin. Oikea sormi on vasemman käden etusormi. Aktissa maisterinsormuksen ei tarvitse olla virallinen maisterinsormus; tilaisuuteen käy myös mikä tahansa kultainen / kullan värinen sormus, tai maisterinsormuksen voi lainata promootion ajaksi. Sormuksen ei myöskään tarvitse mahtua sormen “juureen” asti, vaan sitä voi käyttää rystysen kohdalla, jolloin sormusta ei tarvitse mitoittaa hanskan mukaan.

Muista asusteista ja niiden käytöstä toimitetaan tarkempia ohjeita kaikille ilmoittautuneille.

Leave a Reply