Omaisille

Ohjeita aktia seuraamaan tuleville omaisille

Aktia (3.6.) saa kutsua seuraamaan oman seuralaisen (seppeleensitojan/miekanhiojan) lisäksi 1-2 vierasta. Omaisille varattujen paikkojen määrä salissa on rajoitettu, joten vieraiden nimet tuli ilmoittaa verkkolomakkeella 8.5. mennessä.

Paikalle on hyvä saapua ajoissa. Omaisten olisi saavuttava yliopiston päärakennukselle hyvissä ajoin, mieluiten kello 9.30 mennessä. Juhlasalissa omilla paikoillaan omaisten olisi oltava viimeistään kello 9.45, jolloin ovet suljetaan. Oikeiden istumapaikkojen löytämisessä auttavat salissa paikalla olevat airuet.

Vieraiden pukeutumisohjeet

Aktiin ja jumalanpalvelukseen osallistuvilta henkilöiltä edellytetään tilaisuuksien arvokkuuden mukaista hillittyä pukeutumista. Kirkkoon vievään kulkueeseen osallistuvien vieraiden tulisi jättää laukut vaatesäilytykseen.

Naisvieraiden pukeutuminen perustuu samoihin ohjeisiin kuin naispromovendien: puvun tulisi olla juhlava, pitkähelmainen tai -lahkeinen, pitkähihainen ja umpinainen. Suositeltavin väri on musta, myös muut tummat sävyt käyvät. Naiset voivat myös pukeutua tummaan housupukuun.

Tilanteen luonteeseen eivät sovi lyhythelmaiset ja -hihaiset tai avoimet asut, erittäin vaaleat ja kirkkaat kuosit tai kirjavat materiaalit. Pyrkimys on arvokkaaseen ja hillittyyn asuun.

Miesvieraat voivat pukeutua frakkiin, tummaan pukuun tai virkapukuun/univormuun. Frakin kanssa käytetään mustaa liiviä, mutta solmuke on kuitenkin valkoinen. Tumman puvun kanssa olisi hyvä käyttää hillittyä tummasävyistä solmiota, ei kuitenkaan mielellään surujuhlaan viittaavaa täysin mustaa.

Tohtorivieraat voivat ottaa tohtorinhattunsa mukaan aktiin. Hattu tuodaan juhlasaliin vasemmalla käsivarrella, ja asetetaan päähän kun promoottori asettaa oman hattunsa päähänsä. Myös ulkomaalaiset ja muiden yliopistojen tohtorinhatut ovat sallittuja. Huom! Seppeleensitojat ja miekanhiojat eivät käytä tohtorinhattua.

Valokuvaaminen ja kulkue yliopistolta Tuomiokirkkoon

Promootioakti on tunnelmaltaan erittäin juhlallinen ja arvokas, joten valokuvaaminen aktin aikana on kielletty. Tilaisuutta kuvaa ammattivalokuvaaja, jonka ottamia kuvia julkaistaan kaikille promovendeille toimitettavassa promootiojulkaisussa. Kuvat toimitetaan promovendeille myös sähköisessä muodossa.

Koko promootioaktin juhlaväki siirtyy yliopiston juhlasalista Tuomiokirkkoon kulkueissa, joista omaisten kulkue lähtee salista viimeisenä. Tämän vuoksi aktissa mukana olevat omaiset eivät ehdi kuvaamaan kulkuetta. Kulkueen valokuvaamisesta kannattaa siis sopia etukäteen sellaisen henkilön kanssa, joka ei ole ollut seuraamassa aktia. Myös ammattivalokuvaaja kuvaa kulkuetta.

Jumalanpalveluksen vaihtoehtona järjestetään ensimmäistä kertaa myös tunnustukseton tilaisuus Kielikeskuksen Juhlasalissa (Fabianinkatu 26, 3. krs). Tilaisuudessa kuullaan musiikkia, puhe ja promovendin luenta. Tunnustuksettomaan tilaisuuten osallistuvat erkanevat Tuomikirkon kulkueesa kirkon ovella.

Jumalanpalveluksen tai tunnustuksettoman tilaisuuden  jälkeen tilaisuuksista palataan yliopiston päärakennukselle samalla tavoin ohjatusti kulkueessa.

Leave a Reply