Alku

Moi! Tervetuloa lukemaan geoinformatiikan menetelmät 1 -kurssin kurssiblogiani. Tänne päivittelen jokaisen luentokerran jälkeisiä fiiliksiä, opittuja asioita, sekä tehtyjä tehtäviä.

Ensimmäinen luentokerta oli perjantaina 18.1, ja koostui GIS perusasioiden kertauksesta, sekä QGIS -ohjelmaan tutustumisesta. Päälimmäinen fiilis QGIS:stä oli hieman hatara. Ohjelma tuntui epäloogiselta verrattuna aikaisemmin käytettyihin ohjelmiin, kuten CorelDrawiin. Teimme karttaharjoituksena QGIS:llä karttatulkinnan itämeren typpipäästöistä, joka on nähtävissä ensimmäisessä kuvassa. Keskityin tietysti taas epäolennaisiin juttuihin, kuten kartan värien ja visuaalisen ilmeen hiomiseen, ja pari kertaa jouduinkin kysymään vierustoveriltani ”hei, mites toi äskeinen juttu menikään”. Alkukankeudesta huolimatta QGIS:n käyttö selkeytyi nopeasti. En kuitenkaan ollut tunnilla aikaansaamani karttaan tyytyväinen, vaan tulin maanantaina tekemään uuden. Viikonlopun aikana olin unohtanut lähes kaiken QGIS:n käytöstä, mutta kyllä se siitä sitten taas lähti käyntiin. Tulipahan vähän kerrattua.

Itämeren typpipäästöt valtioittan (2016)

QGIS:n käyttö on kuitenkin monessa suhteessa CorelDraw -ohjelmaa käytännöllisempää. Esimerkiksi legendan ja mittakaavan luominen karttaan onnistuu automaattisesti, kuten myös Jaisa Nykänen blogissaan totesi. Sen sijaan hankaluuksia tuotti niinkin pieni asia, kuin kartan skaalaaminen. Saman ongelman oli kohdannut myös Iida Ahava. Pienistä vastoinkäymisistä huolimatta sain kuitenkin kartastani mieleisen. Tosin juuri nyt tätä kirjoittaessani huomasin kartan pohjoisnuolen, mittakaavan, sekä legendan olevan häiritsevästi poikkeavilla linjoilla. Noh, olkoot.

Typpipäästökartan jälkeen siirryin tekemään lisätehtävää Suomen kunnista. Ajattelin ensiksi tekeväni viimeisen tason, mutta ajanpuutten vuoksi tulikin tehtyä ensimmäinen. Kartta on koropleettikartta, jossa on nähtävissä eläkeläisten määrä Suomessa kunnittain.

Eläkeläisten määrä Suomen kunnissa (2015)

Siinä se sitten oli, ensimmäinen kurssikerta harjoituksineen. Innolla odotan tulevaa!

Lähteet:

Iida Ahava 21.1.2019 (luettu 22.1.2019)

Elina Huhtinen 16.1.2019 (luettu 22.1.2019)

1 thought on “Alku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *