Andra veckans uppgift

Den här veckans uppgifter fick oss att fundera på hur olika kartprojektioner kan ge en förvrängd bild av verkligheten, beroende på vad man vill framföra som form av visuell data. Det uppstår alltid problem när man vill avbilda en rund sfär som en 2-dimensionell bild och det vanliga är att kartan förvränger storlek, vinklar eller former.

Tabell 1. representerar den här skillnaden mellan projektioner. Som data har jag helt slumpmässigt valt en yta och en sträcka som båda är gjorda i TM35 projektionen i Finland och arean visar ca 23344 km² medan sträckan ligger vid ca 294189 m. I tabellen syns sedan vad den valda arean och sträckan förvrängs till då man byter mellan olika projektioner, här bör man lägga märke till att alla projektioner som använts, förutom TM35, är världskartor så förvrängningen blir desto större.

Bild 1. är sen än visuell representation av hur de olika projektionerna luras. Bilden är i form av TM35 och färgerna representerar förvrängningen. Man kan se att ju längre norrut man tittar desto mer förvrängd är bilden i de andra projektionerna. Trots att färgernas gränser inte verkar flytta sig märkvärt så bör man lägga märke till hur stor förvrängningen är, Mercartor befinner sig mellan 3,95 och 8,26 vilket är en massiv förvrängning medan t.ex. Robinson är en mindre förvrängning mellan 1,185 och 1,416.

Det här gör att det är ganska viktigt att hålla reda på vilken typ av kartprojektion som man använder för att det som man vill visa hålls verklighetstroget till sitt syfte, men andra ord ska man hålla reda på vilken projektion man använder när som också Saara Nurminen skriver i sitt blogginlägg.

Tabell 1. Tabell över hur olika projektioner förvränger stäcka och area.
Bild 1. Olika kartprojektioners andel av förvrängning i arean i förhållande till TM35 projektionen.

Källor: Saara Nurminens blogg: https://blogs.helsinki.fi/saaranur/2021/01/29/toinen-kurssikerta/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *