Verkon leimaamat

index-315754__180Allerin järjestämän moderointikoulun istuntoon on kokoontunut kymmenkunta moderoinnin ammattilaista. Citizen Mindscapes kollektiivin tutkijat – allekirjoittanut ja Sari Yli-Kauhaluoma – ovat kenttätöissä. Olemme päässeet mukaan seuraamaan, kun moderaattorit jakavat tietoa ja kokemuksia työnsä varjopuolista ja onnistumisista. Tänään pohditaan  Suomi24-keskusteluketjujen avulla moderoinnin rajoja. Milloin on kyse sananvapaudesta, julkisen keskustelun ja siihen kuuluvan kritiikin sallimisesta? Milloin viestit on poistettava mainontana, panetteluna, rasismina tai väkivaltaan kehottamisena? Keskusteluketjuista paljastuu toisiaan nokittelevia plastiikkakirurgian klinikoita, tekstimainontaa, rasistista nimittelyä ja kunnallispolitiikan kiemuroita.

Nyt työn alla on kuitenkin yksittäisestä ihmisestä tehty raiskausväite. Pitääkö paikkansa, että nimeltä mainittu huumerikoksesta tuomittu vanki on raiskannut vankilasta lomalla ollessaan nuoren naisen? Jos asiasta on uutisoitu ja tieto pitää paikkansa, ylläpidon ei tarvitse poistaa viestiä keskustelupalstalta. Mikäli kyseessä on paikkansapitämätön väite, viesti on poistettava sääntöjen vastaisena.

Moderaattorit salapoliisityössä

Googlatessa huumerikoksesta tuomitun vangin raiskausväitettä löytyy lukuisia osumia. Ensi silmäyksellä hakutuloksia katsoessa voi näyttää, että tieto on virallisesti vahvistettu. Raiskaus on noteerattu sanomalehden uutiskommenteissa. Tarkemmin katsottuna varsinaista uutista ei kuitenkaan löydy.

Verkkokeskustelujen moderointia, mutta myös niiden tutkimista vaikeuttaa kirjoittajien tapa liikkua palstalta ja foorumilta toiselle. Samaa viestiä monistetaan Suomi24-palstalta toiselle, lukuisissa eri sosiaalisen median palveluissa. Kirjoittajat liikkuvat sanomalehtien kommenttipalstoilta rajatumpiin keskusteluyhteisöihin. Näin voidaan myös tietoisesti hämärtää viestien todenmukaisuutta ja alkuperää.

Moderointityössä joutuu etsimään viestien taustoja. Toisinaan työ muistuttaa salapoliisityötä. On yhdisteltävä tietoa eri paikoista, pyrittävä tekemään oikeita johtopäätöksiä. Eri viestintäkanavien luonne ja luotettavuus pitää tuntea.

Päädymme siihen, että raiskausväite on poistettava Suomi24-palstalta. Tämä ei tarkoita sitä, että vanki ei olisi raiskannut. Häntä ei kuitenkaan saa julkisella palstalla nimeltä mainiten syyttää raiskauksesta, jonka todenmukaisuudesta ei ole näyttöä.

Raiskausväitteen elämä ei kuitenkaan lopu siihen. Hakukoneen tuloksissa se on edelleen näyttävästi esillä ja väitteen esittänyt kirjoittaja voi helposti toistaa sen vaikka samaisessa keskustelussa, josta se on juuri poistettu. Jos viestiä ei ilmoiteta ylläpidolle, se voi jäädä sinne pitkiksikin ajoiksi. Vähitellen huhusta voi tulla totta. Ihminen muuttuu todistetusti raiskaajaksi. Näinhän Googlekin väittää.

Monistetut valheet

Verkkokeskustelut tuottavat omaa todellisuuskäsitystä, syyttömistä voi tulla raiskaajia tai kunnon yrityksestä huijariyritys. Käsitys tiedosta vääristyy, kun verkkoon muodostuu vahvoja vääräntiedonlevittäjien verkostoja.

Valheiden oikomiseen tarvittaisiin huomattavasti vaikuttavampia ja järjestäytyneempiä tapoja kuin yksittäisten moderaattorien työpanos. Suomi24:n palstoille kirjoitetaan päivittäin viidestätoista tuhannesta kahteenkymmeneen tuhanteen viestiä. Moderaattorit käsittelevät päivässä noin tuhat viestiä.

Kansalaiskeskustelun näkökulmasta verkkokeskustelujen totuudellisuuden turvaaminen on yksi tämän ajan tärkeimmistä ratkaistavista asioista. Kehitettävien työkalujen tai työtapojen ei tarvitsisi jäljittää yksittäisiä kirjoittajia. Riittäisi kun opittaisiin tehokkaammin tunnistamaan valheiden ja panettelun monistamisen logiikkaa. Jos viestien liikkeen eri keskustelupalstojen välillä saisi näkyväksi ilman hakukonetta, olisimme jo pitkällä.

Moderaattorit ovat tässä kehitystyössä avainasemassa. He tuntevat verkkokeskustelun harmaat alueet ja tehokkaimmat tavat levittää väärää tietoa. Lisäksi he ovat sisäistäneet työnsä kautta humaanin otteen. Tunteiden purkaukset ja härnääminen kuuluvat ihmisenä olemisen kirjoon. Suomi24-keskusteluissa provosoidaan ja ilkutaan. Julkkiksia solvataan rankastikin. Kun raivonsa ja pettymyksensä kanssaihmisiin saa purettua palstoilla, sitä ei ehkä tarvitse tehdä verkon ulkopuolella.

Kirjallisella panettelulla on kuitenkin rajansa. Ketään ei pidä tuomita kevyin perustein. Ei edes jo vankeusrangaistukseen tuomittua vankia.

Minna Ruckenstein, Kuluttajatutkimuskeskus

 

 

6 thoughts on “Verkon leimaamat

  1. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia on years, and after trying CBD like https://www.cornbreadhemp.com/products/full-spectrum-cbd-gummies pro the from the word go time, I at the last moment experienced a loaded nightfall of calm sleep. It was like a arrange had been lifted misled my shoulders. The calming effects were gentle yet scholarly, allowing me to drift afar naturally without feeling punchy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but welcome bonus. The tactfulness was a minute lusty, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer in compensation my nap and solicitude issues, and I’m appreciative to procure discovered its benefits.

  2. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia for years, and after trying CBD because of the first mores, I for ever knowing a busty night of pacific sleep. It was like a arrange had been lifted off the mark my shoulders. The calming effects were gentle despite it profound, allowing me to roam slow logically without sensibilities punchy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime apprehension, which was an unexpected but allowed bonus. The tactfulness was a fraction earthy, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer in compensation my nap and angst issues, and I’m appreciative to arrange discovered its benefits.

  3. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia on years, and after infuriating CBD like in the course of the first mores, I for ever knowing a busty evening of pacific sleep. It was like a weight had been lifted misled my shoulders. The calming effects were gentle after all sage, allowing me to roam afar logically without sensibilities woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but receive bonus. The tactfulness was a minute shameless, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer for my nap and anxiety issues, and I’m grateful to arrange discovered its benefits.

  4. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia on years, and after trying CBD like pro the prime time, I lastly knowing a complete nightfall of pacific sleep. It was like a force had been lifted off my shoulders. The calming effects were gentle after all scholarly, allowing me to inclination afar logically without feeling confused the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but welcome bonus. The cultivation was a minute rough, but nothing intolerable. Overall, CBD has been a game-changer for my nap and anxiety issues, and I’m grateful to keep discovered its benefits.

  5. CBD exceeded my expectations in every way thanks. I’ve struggled with insomnia in the interest years, and after infuriating CBD like because of the prime once upon a time, I lastly knowing a complete nightfall of relaxing sleep. It was like a weight had been lifted mad my shoulders. The calming effects were calm after all sage, allowing me to drift off naturally without feeling woozy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime anxiety, which was an unexpected but receive bonus. The partiality was a minute shameless, but nothing intolerable. Blanket, CBD has been a game-changer quest of my slumber and angst issues, and I’m grateful to procure discovered its benefits.

  6. CBD exceeded my expectations in every way thanks https://www.cornbreadhemp.com/pages/where-can-i-buy-cbd-gummies-for-pain . I’ve struggled with insomnia in the interest years, and after tiring CBD because of the first time, I at the last moment trained a full nightfall of restful sleep. It was like a force had been lifted mad my shoulders. The calming effects were indulgent yet profound, allowing me to meaning afar logically without feeling punchy the next morning. I also noticed a reduction in my daytime angst, which was an unexpected but welcome bonus. The partiality was a flash rough, but nothing intolerable. Whole, CBD has been a game-changer quest of my nap and solicitude issues, and I’m appreciative to arrange discovered its benefits.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *